Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
ΟΙ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης Στέλιος Οδυσσέως

2 Εισαγωγή Οι Πέρσες ήταν ένας αρχαίος ισχυρός λαός.
Το Περσικό κράτος απλωνόταν στην Ασία και την Αφρική. Αρχηγός του Κράτους ο Μεγάλος Βασιλέας. Το κράτος χωριζόταν σε σατραπείες με επικεφαλείς τους σατράπες. Οι Πέρσες ήθελαν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν τότε πόλεμο με τους Έλληνες. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και με την εξυπνάδα τους κατάφεραν να τους νικήσουν.

3 Ιωνική Επανάσταση Αίτια:
Οι Ίωνες ήταν υπόδουλοι στους Πέρσες και ήθελαν να αποχτήσουν ξανά την ελευθερία τους. Λόγω της περσικής κατοχής δεν μπορούσαν να κάνουν ελεύθερα εμπόριο. Οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν λίγα πλοία για βοήθεια. Καταστροφή του Ελληνικού στόλου στη Λάδη το 494 π.Χ. Λεηλασία της Μιλήτου.

4 Περσικοί Πολέμοι Αίτιο:
«Την εποχή αυτή οι Πέρσες προσπαθούσαν να μεγαλώσουν το κράτος τους.» Αφορμή: «Βρήκαν μάλιστα ως αφορμή τη βοήθεια που είχαν στείλει οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς στους Έλληνες της Μικράς Ασίας».

5 Η μάχη του Μαραθώνα Η μάχη του Μαραθώνα έγινε το 490 π.Χ.
Οι Έλληνες είχαν αρχηγό τον Μιλτιάδη και οι Πέρσες τον Αρταφέρνη και τον Δάτη. Συναντήθηκαν με τους Πέρσες στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Νίκησαν οι Έλληνες όταν τους περικύκλωσαν.

6 Η μάχη των Θερμοπυλών Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε το 480 π.Χ. στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών. Ο Αρχηγός των Περσών ήταν ο Ξέρξης και των Ελλήνων ο Λεωνίδας. Νίκησαν οι Πέρσες γιατί ο Εφιάλτης πρόδωσε την πατρίδα του, δηλαδή τους Έλληνες.

7 Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 480π.Χ. Οι Πέρσες είχαν αρχηγό τον Ξέρξη και οι Έλληνες τον Θεμιστοκλή. Νίκησαν οι Έλληνες στα στενά της Σαλαμίνας γιατί τα πλοία τους ήταν μικρά ενώ των Περσών μεγάλα και δεν μπορούσαν να κινηθούν γρήγορα.

8 Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Ο Ξέρξης παρακολουθούσε την ναυμαχία και βλέποντας τα πλοία του να καταστρέφονται και να βυθίζονται τραβούσε τα μαλλιά του.

9 Η μάχη των Πλαταιών και της Μυκάλης
Ήταν η τελευταία μάχη των Ελλήνων με τους Πέρσες το 479 π.Χ. Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο Παυσανίας και των Περσών ο Μαρδόνιος. Νίκησαν οι Έλληνες σε ένα ανώμαλο έδαφος που διάλεξαν και έτσι το ιππικό των Περσών δεν μπορούσε να κινηθεί εύκολα. Την ίδια μέρα νικήθηκε και ο περσικός στόλος στη Μυκάλη.

10 Αποτελέσματα Απομακρύνεται ο περσικός κίνδυνος από την Ελλάδα.
Ελευθερώνονται οι πόλεις τη Μικράς Ασίας. Οι Έλληνες για πρώτη φορά ενωμένοι αντιμετωπίζουν ένα κίνδυνο. Οι Έλληνες επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή, προοδεύουν οικονομικά και δημιουργούν σπουδαία καλλιτεχνικά έργα.


Κατέβασμα ppt "Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google