Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης This template can be used as a starter file for a photo album.

2 Σχεδιάγραμμα Σουλιώτες Το Σούλι Κατορθώματα Εισαγωγή
Πως ζούσαν στο Σούλι Μικρές Επαναστάσεις Σχεδιάγραμμα

3 Σουλιώτες (εισαγωγή) Οι Σουλιώτες ήταν αυτοί που ζούσαν στο Σούλι και σε παραδίπλα χωριά στην Ήπειρο (στην βορειοδιτική Ελλάδα). Τα χωριά αυτά που αποτελούσαν την Σουλιωτική συμπολιτία ήταν έντεκα.Αυτά τα χωριά κατάφεραν να την κρατήσουν από το 1550 έως το 1803.

4 Σούλι Το Σούλι ήταν απ’τις λίγες περιοχές που δεν κατακτήθηκε σχεδόν
ποτέ στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά παρέμενε ελληνικό παρ’όλο τις επιθέσεις και την μη τόσο εύκολη εισαγωγή τροφίμων στο Σούλι. Το Σούλι ήταν ένα μέρος όπου ήταν βραχώδεις και χάρη σ’αυτό κατάφεραν και νικούσαν στις περισσότερες μάχες.

5 Κατορθώματά τους Οι Σουλιώτες δεν ήθελαν καθόλου τους Τούρκους γι’αυτό ήταν οι πρώτοι που έκαναν μικρές επαναστάσεις (ακόμα και γυναίκες πολεμούσανε). Αυτοί ήθελαν να μην υπάρχει Τουρκοκρατία γι’αυτό και κατάφεραν να συγκρατήσουν το Σούλι τόσα χρόνια

6 Οι Τούρκοι στο Κούγκι Οι Σουλιώτες ήταν πολύ γενναίοι Έλληνες όπου έκαναν πολλές μάχες με τους Τούρκους ώστε να μήνει ελληνικό το έδαφος εκεί. Οι πιο πολλές μάχες γινόταν με τον Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Ο Αλή Πασάς πάντα έχανε στις μάχες μέχρι που ο Πήλιος Γούσης (Σουλιώτης πολεμιστής) είπε στους Τούρκους για νομίσματα (της τότε εποχής) που είναι τα μυστικά δρομάκια τους. Οι Σουλιώτες δεν ήθελαν να πεθάνουν από τουρκικά χέρια ή να γίνουν δούλοι τους, γι’αυτό αποφάσισαν να πέφτουν απ’τον γκρεμό χορεύοντας μεγάλοι και παιδιά. Ενώ ο καλόγερος Σαμουήλ ανατηνάχτηκε μαζί με τους Τούρκους.

7 Ο Αλή Πασάς ΕΙΚΟΝΕΣ

8

9 Ο Καλόγερος Σαμουήλ

10 Πηγές www.wikipedia.org Βιβλίο Ιστορίας Στ’ Δημοτικού
Ο Σύγχρονος Κόσμος Πηγές

11


Κατέβασμα ppt "Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google