Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

2 Ιστορική γραμμή της ενότητας
499 π.Χ. 492 π.Χ. 490 π.Χ. 480π.Χ. 479π.Χ. Ιωνική Εκστρατεία Μάχη του Μάχη των Θερμοπυλών Μάχη Πλαταιών Επανάσταση Μαρδόνιου Μαραθώνα Ναυμαχία της Σαλαμίνας Ναυμαχ. Μυκάλης

3 Τι έμαθα: Τα κλασικά χρόνια είναι η συνέχεια των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων. Έχουμε την ανάπτυξη του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών. Τη διοικητική οργάνωση της περσικής αυτοκρατορίας, το μεγάλο βασιλιά, τους σατράπες και τις σατραπείες. Την Ιωνική επανάσταση, η οποία έληξε άδοξα για τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας.

4 Την καταστροφή της ελληνικής πόλης Μιλήτου.
Τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. με πρωταγωνιστές τον Ελληνα στρατηγό Μιλτιάδη και τον Πέρση βασιλιά Δαρείο. Τη μάχη των Θερμοπυλών το 480π.Χ. με αρχηγό το Λεωνίδα, όπου ηττήθηκαν οι Έλληνες από το στρατό του Ξέρξη. Τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480π.Χ. με τη λαμπρή νίκη του στρατηγού Θεμιστοκλή. Τις τελικές αναμετρήσεις στις Πλαταιές και τη Μυκάλη , όπου πέρασε οριστικά ο περσικός κίνδυνος.

5 Με τους περσικούς πολέμους η δύναμη των ελληνικών πόλεων δοκιμάστηκε, αλλά οι Έλληνες χάρη στο μεγαλείο της ψυχής τους και τα υψηλά ιδανικά τους, κατόρθωσαν να βγουν νικητές σε αυτόν τον άνισο αγώνα απέναντι στην τεράστια περσική αυτοκρατορία.

6 Μάχη των Θερμοπυλών

7 Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες

8 Ναυμαχία της Σαλαμίνας

9 Ο Ξέρξης στο όρος Αιγάλεω

10 Ο Μιλτιάδης στο Μαραθώνα

11 Κριτήριο αξιολόγησης Βρίσκω τη σωστή απάντηση:
Η Ιωνική επανάσταση των Ελλήνων της Μ. Ασίας ήταν: α) επιτυχημένη β) αποτυχημένη γ) τίποτα απ’τα δυο 2. Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον περσικό στο Μαραθώνα χάρη στη …………… του Μιλτιάδη. α) γενναιότητα β) ομορφιά γ) στρατηγική Ποιος είπε την ιστορική φράση « Μολών λαβέ »; α) ο Θεμιστοκλής β) ο Ευρυβιάδης γ) ο Λεωνίδας Ο Ξέρξης καθισμένος στο όρος Αιγάλεω παρακολουθούσε τη : α) μάχη των Θερμοπυλών β) ναυμαχία της Σαλαμίνας γ) ναυμαχία της Μυκάλης Η τελευταία μάχη δόθηκε στις Πλαταιές το : α) 492 π.Χ β) 480 π.Χ γ) 479 π.Χ.

12 Κάνω σωστά την αντιστοίχηση:
Λεωνίδας Σαλαμίνα π.Χ. Μιλτιάδης Πλαταιές π.Χ. Θεμιστοκλής Θερμοπύλες π.Χ. Παυσανίας Μαραθώνας π.Χ.

13 Διορθώνω τα λάθη, όπου υπάρχουν:
Η Ιωνική επανάσταση έγινε στην Ελλάδα. Στις Θερμοπύλες οι Έλληνες πέτυχαν λαμπρή νίκη. Ο Ξέρξης μετά τη μάχη στις θερμοπύλες πήγε στην Περσία. Τα «ξύλινα τείχη» του χρησμού ήταν τα πλοία. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 479 π.Χ. Τα ελληνικά πλοία ήταν πιο ευέλικτα από τα περσικά Ο Παυσανίας ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός.

14 Συμπληρώνω την ιστορική γραμμή
499 π.Χ π.Χ π.Χ π.Χ. Εκστρατεία Μάχη του Μάχη Πλαταιών Μαρδόνιου Μαραθώνα

15 Γιατί ήταν σημαντική η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών.
Αν βρισκόσασταν με μια μηχανή του χρόνου σε εκείνη την εποχή, σε ποια μάχη θα θέλατε να πάρετε μέρος και γιατί. Ποιο ήταν το σχέδιο του Μιλτιάδη στο Μαραθώνα και ποιο του Θεμιστοκλή στη Σαλαμίνα.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google