Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.) Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως

2 Εισαγωγή Οι Κύπριοι αυτή την εποχή ήταν κάτω από Περσική Κατοχή.
Περνούσαν δύσκολα και πλήρωναν πολλούς και βαριούς φόρους. Ζητούσαν μια ευκαιρία για να επαναστατήσουν. Η Ιωνική Επανάσταση έδωσε στους Κύπριους παράδειγμα και θάρρος. Όλοι οι Κύπριοι ενώθηκαν (εκτός από το βασίλειο της Αμαθούντας). Βοήθησαν τους Ίωνες και παράλληλα άρχισαν και την προετοιμασία για τη δική τους επανάσταση.

3 Ονήσιλος Το μεγαλύτερο βασίλειο την εποχή εκείνη ήταν η Σαλαμίνα.
Βασιλιάς της ήταν ο Γόλγος, ο οποίος ήταν φιλόπερσης. Αδελφός του Γόλγου ήταν ο Ονήσιλος, ο οποίος ήθελε τον ξεσηκωμό των Κυπρίων. Ο Ονήσιλος εκθρόνισε τον Γόλγο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας καθώς και οι άλλοι βασιλιάδες της Κύπρου ενώθηκαν μαζί με τον Ονήσιλο. Ο αγώνας εναντίον των Περσών αρχίζει. Οι Αμαθούσιοι δεν ακολουθούν. Ο Γόλγος αναχωρεί για να συναντήσει το Μέγα Βασιλέα.

4 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (1)
Η επανάσταση αρχίζει!!! Οι εχθροί ήταν δύο: οι Πέρσες και οι Αμαθούσιοι. Πρώτα οι Κύπριοι πολιόρκησαν την Αμαθούντα. Στη συνέχεια η πολιορκία διακόπηκε. Η μάχη μεταφέρθηκε στην πεδιάδα και τη θάλασσα της Σαλαμίνας. Στη θάλασσα οι Ίωνες εναντίον των Φοινίκων. Στη στεριά οι Κύπριοι εναντίον των Περσών και των Αμαθούσιων.

5 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (2)
Αρχηγός των Κύπρίων ο Ονήσιλος. Αρχηγός των Περσών ο Αρτύβιος. Ο Ονήσιλος τέθηκε αντιμέτωπος με τον Αρτύβιο αλλά και με …… το άλογο του. Το άλογο του Αρτύβιου σήκωνε ψηλά τα πόδια του και χτυπούσε τον αντιπαλό του. Ο Ονήσιλος διάταξε τον υπασπιστή του να χτυπήσει το άλογο ενώ ο ίδιος θα χτυπούσε τον Αρτύβιο. Με το χτύπημα σωριάστηκαν και οι δύο στη γη.

6 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (3)
Οι Πέρσες νικούνταν σε στεριά και θάλασσα. Ξαφνικά ο βασιλιάς του Κουρίου Στασάνορας και ο στρατός του καθώς και τα άρματα των Σαλαμινίων, πήγαν με τους Πέρσες. Έτσι οι Πέρσες από ηττημένοι βγήκαν νικητές. Ο Ονήσιλος σκοτώθηκε και η μάχη χάθηκε. Η παράδοση λέει πως οι Αμαθούσιοι για ναεκδικηθούν τουν Ονησιλο έκοψαν το κεφάλι του και το κρέμασαν στην είσοδο ή στην πλατεία της πόλης. Μετά την νίκη τους οι Πέρσες έγιναν πιο σκληροί.

7 Μετά την επανάσταση του Ονήσιλου
Η ζωή συνεχίζεται… Στην Αμαθούντα όμως… Στο νεκρό κεφάλι του Ονήσιλου φώλιασε μελίσσι. Οι Αμαθούσιοι το θεώρησαν κακό σημάδι. Ζήτησαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός έλεγε ότι το κεφάλι του Ονήσιλου έπρεπε να θαφτεί, να κάνουν θυσίες και να τον τιμήσουν ως ήρωα. Μετά από αυτά τα γεγονότα οι Πέρσες και οι Φοίνικες διοικούσαν όπως ήθελαν. Προσπάθησαν μάλιστα να κάνουν τους Κύπριους να ξεχάσουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Πράγμα το οποίο δεν έγινε κατορθωτό.


Κατέβασμα ppt "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google