Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.) Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.) Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.) Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως

2 Εισαγωγή  Οι Κύπριοι αυτή την εποχή ήταν κάτω από Περσική Κατοχή.  Περνούσαν δύσκολα και πλήρωναν πολλούς και βαριούς φόρους.  Ζητούσαν μια ευκαιρία για να επαναστατήσουν.  Η Ιωνική Επανάσταση έδωσε στους Κύπριους παράδειγμα και θάρρος.  Όλοι οι Κύπριοι ενώθηκαν (εκτός από το βασίλειο της Αμαθούντας).  Βοήθησαν τους Ίωνες και παράλληλα άρχισαν και την προετοιμασία για τη δική τους επανάσταση.

3 Ονήσιλος  Το μεγαλύτερο βασίλειο την εποχή εκείνη ήταν η Σαλαμίνα.  Βασιλιάς της ήταν ο Γόλγος, ο οποίος ήταν φιλόπερσης.  Αδελφός του Γόλγου ήταν ο Ονήσιλος, ο οποίος ήθελε τον ξεσηκωμό των Κυπρίων.  Ο Ονήσιλος εκθρόνισε τον Γόλγο.  Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας καθώς και οι άλλοι βασιλιάδες της Κύπρου ενώθηκαν μαζί με τον Ονήσιλο.  Ο αγώνας εναντίον των Περσών αρχίζει. Οι Αμαθούσιοι δεν ακολουθούν.  Ο Γόλγος αναχωρεί για να συναντήσει το Μέγα Βασιλέα.

4 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (1)  Η επανάσταση αρχίζει!!!  Οι εχθροί ήταν δύο: οι Πέρσες και οι Αμαθούσιοι.  Πρώτα οι Κύπριοι πολιόρκησαν την Αμαθούντα.  Στη συνέχεια η πολιορκία διακόπηκε.  Η μάχη μεταφέρθηκε στην πεδιάδα και τη θάλασσα της Σαλαμίνας.  Στη θάλασσα οι Ίωνες εναντίον των Φοινίκων.  Στη στεριά οι Κύπριοι εναντίον των Περσών και των Αμαθούσιων.

5 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (2)  Αρχηγός των Κύπρίων ο Ονήσιλος.  Αρχηγός των Περσών ο Αρτύβιος.  Ο Ονήσιλος τέθηκε αντιμέτωπος με τον Αρτύβιο αλλά και με …… το άλογο του.  Το άλογο του Αρτύβιου σήκωνε ψηλά τα πόδια του και χτυπούσε τον αντιπαλό του.  Ο Ονήσιλος διάταξε τον υπασπιστή του να χτυπήσει το άλογο ενώ ο ίδιος θα χτυπούσε τον Αρτύβιο.  Με το χτύπημα σωριάστηκαν και οι δύο στη γη.

6 Αγώνας και Θάνατος του Ονήσιλου (3)  Οι Πέρσες νικούνταν σε στεριά και θάλασσα.  Ξαφνικά ο βασιλιάς του Κουρίου Στασάνορας και ο στρατός του καθώς και τα άρματα των Σαλαμινίων, πήγαν με τους Πέρσες.  Έτσι οι Πέρσες από ηττημένοι βγήκαν νικητές.  Ο Ονήσιλος σκοτώθηκε και η μάχη χάθηκε.  Η παράδοση λέει πως οι Αμαθούσιοι για ναεκδικηθούν τουν Ονησιλο έκοψαν το κεφάλι του και το κρέμασαν στην είσοδο ή στην πλατεία της πόλης.  Μετά την νίκη τους οι Πέρσες έγιναν πιο σκληροί.

7 Μετά την επανάσταση του Ονήσιλου  Η ζωή συνεχίζεται…  Στην Αμαθούντα όμως…  Στο νεκρό κεφάλι του Ονήσιλου φώλιασε μελίσσι.  Οι Αμαθούσιοι το θεώρησαν κακό σημάδι.  Ζήτησαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών.  Ο χρησμός έλεγε ότι το κεφάλι του Ονήσιλου έπρεπε να θαφτεί, να κάνουν θυσίες και να τον τιμήσουν ως ήρωα.  Μετά από αυτά τα γεγονότα οι Πέρσες και οι Φοίνικες διοικούσαν όπως ήθελαν.  Προσπάθησαν μάλιστα να κάνουν τους Κύπριους να ξεχάσουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Πράγμα το οποίο δεν έγινε κατορθωτό.


Κατέβασμα ppt "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.) Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google