Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η περιγραφή της μάχης του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η περιγραφή της μάχης του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η περιγραφή της μάχης του
Μαραθώνα Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Δ2

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σ’ αυτήν την περιγραφή μάς μιλάει ένας στρατιώτης του ελληνικού στρατού που πήρε μέρος στην μάχη του Μαραθώνα.

3 Περιγραφή της μάχης: Οι αντίπαλοι μας, οι Πέρσες προσπαθούσαν να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το κράτος τους και γι’ αυτό έκαναν και μια νέα εκστρατεία εναντίον μας. Με αρχηγό τον Μαρδόνιο κινήθηκαν εναντίον μας το 492 π.Χ.. Πέρασαν τον Ελλήσποντο και πήγαν στην λαμπρή Μακεδονία μας, την οποία και υπέταξαν. Στα παράλια του Άθω έγινε μια μεγάλη θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά περσικά πλοία.

4 Περιγραφή της μάχης 2: Ο βασιλιάς τους, ο Δαρείος, αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο. Και έτσι έβαλε τον Δάτη και τον Αρταφέρνη να πολεμήσουν. Εμείς τους αντιμετωπίσαμε στον Μαραθώνα, γιατί δεν θέλαμε να προχωρήσουν περισσότερο.

5 Ο αρχηγός μας, Μιλτιάδης
Περιγραφή της μάχης 3: Με στρατό που αποτελούνταν από δέκα χιλιάδες Αθηναίους και χίλιους Πλαταιείς και χάρι στον Μιλτιάδη, τον αρχηγό μας, που κατάστρωσε ένα σπουδαίο σχέδιο, τη λαβίδα, νικήσαμε. Παραταχτήκαμε, δηλαδή, περισσότεροι στα πλάγια και λιγότεροι στο κέντρο και μάλιστα σε κατηφορικό έδαφος. Ο αρχηγός μας, Μιλτιάδης

6 Περιγραφή της μάχης 4: Φυσικά δεν είχαμε ούτε ιππικό ούτε και τοξότες. Έπρεπε λοιπόν να τρέξουμε για να αποφύγουμε τα βέλη. Όταν δόθηκε το σύνθημα, χιμήξαμε στους εχθρούς και στην μάχη σώμα με σώμα ήμασταν καλύτεροι. Πήγαμε, δηλαδή, στην αρχή κατά πάνω τους και μετά το κέντρο άρχισε να υποχωρεί. Όλοι οι Πέρσες πήγαιναν προς το κέντρο και έτσι εμείς τους κυκλώσαμε. Το σχέδιο Λαβίδα

7 Αποτέλεσμα; Πετύχαμε μια λαμπρή νίκη κατά των Περσών.

8 12 Σεπτεμβρίου 490 π.Χ.-Μάχη του Μαραθώνα !

9 ΠΗΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: (Google Images) ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΕΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Ιστορία Δ’ Δημοτικού Στα αρχαία χρόνια ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

10 Η περιγραφή της μάχης του
Μαραθώνα Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Δ2

11 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Η περιγραφή της μάχης του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google