Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ) Της Αγγελάκη Μαρίας

2 1.Τι είναι η χοληστερόλη? Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης συναντώνται στις μεμβράνες των φυτών.Ουσιαστικά πρόκειται για μια λιπαρή ουσία, απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, όπως και για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών. Η χοληστερόλη που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από δύο πηγές: την τροφή και το συκώτι, το οποίο παράγει την απαραίτητη ποσότητα χοληστερόλης που χρειαζόμαστε.

3 2.Πόσα είδη χοληστερόλης υπάρχουν?
Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης: Η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη) λέγεται και "καλή" χοληστερίνη γιατί απομακρύνει τη"κακή" χοληστερόλη από τις αρτηρίες και την οδηγεί στο συκώτι όπου αποβάλλεται από τον οργανισμό. Άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μειώνουν το ποσοστό εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την χοληστερόλη.

4 Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη) λέγεται και "κακή" χοληστερίνη γιατί ευθύνεται για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το συκώτι στους ιστούς του σώματος και την τοποθέτησή της στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

5 3.Ποια ειναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό?
3.Ποια ειναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό? Πίνακας με τα επίπεδα χοληστερόλης (σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας) που πρέπει ή δεν πρέπει να μας ανησυχούν.Για ενήλικες:

6 Για παιδιά: Εξέταση Επίπεδα λιπιδίων (mg/dl) Φυσιολογικά Οριακά Παθολογικά Ολική χολ.: Χαμηλότερα από Ψηλότερα από HDL: Ψηλότερα από 35 - Χαμηλότερα από LDL: Χαμηλότερα από Ψηλότερα από 200 35 130

7 4.Ποια είναι τα αίτια της αυξημένης χοληστερίνης στον οργανισμο (υπερχοληστερολαιμία)?
Η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να είναι : Κληρονομική διαταραχή στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερόλης δεν είναι φυσιολογικός. Να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη. Να οφείλεται σε κάποια νόσο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος.

8 5.Ποιες παθήσεις προκαλούνται από την αυξημένη χοληστερίνη στον οργανισμό?
Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λιπών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών στις οποίες κυκλοφορεί το αίμα. Η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών κάνει τις αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους (αρτηριοσκλήρυνση) και προκαλεί στένωση του αυλού τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και πλήρη διακοπή της ροής. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες), ακολουθεί καρδιακό έμφραγμα, το οποίο είναι σήμερα μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου.

9 6.Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υπερχοληστερολαιμία?
Η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηλή νόσος. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθούν επιπλοκές, όπως είναι ο πόνος στο στήθος λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος στις στεφανιαίες ή πόνος στη γάμπα λόγω στένωσης αρτηριών των ποδιών.

10 7. Τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση της χοληστερόλης?
Η χοληστερόλη -όταν δεν οφείλεται σε κληρονομικά ή γενετικά αίτια- αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η αύξηση της άσκησης, η απώλεια βάρους καθώς και η προσπάθεια να ελέγχουμε το καθημερινό άγχος. Το πιο σημαντικό όμως βήμα για να μειώσουμε τη χοληστερόλη είναι η διατροφή μας, και κυρίως, ο έλεγχος των λιπαρών που καταναλώνουμε. Στόχος της θεραπείας είναι να ελαττωθεί η LDL, "κακή" χοληστερόλη και να αυξηθεί η HDL,"καλή" χοληστερόλη. Επιπλέον σε σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

11 8.Ποια διατροφή βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης?
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες: Η τροφή πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Το κρέας πρέπει να είναι κοτόπουλο ή γαλοπούλα (στήθος) και λιγότερο συχνά, άπαχο μοσχάρι. Το λάδι που χρησιμοποιείται στα φαγητά πρέπει να είναι ελαιόλαδο.

12 Τα τυριά πρέπει να περιορισθούν σε ποικιλίες φτωχές σε λίπος (ανθότυρο).
Να αποφεύγονται γλυκά ή φαγητά πλούσια σε λίπος, όπως παγωτά, γλυκά ή φαγητά με κρέμα γάλακτος, hamburgers, chips, γαριδάκια. Να αποφεύγεται ο κρόκος των αυγών.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ-www.paidiatros.gr
BIKIΠΑΙΔΕΙΑ-el.wikipaidia.org Elais.gr ΙΑΤΩΡ- Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Google Images Elais.gr …TEΛΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google