Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Θεμα: Πως ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ υπεΥΘυΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Θεμα: Πως ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ υπεΥΘυΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Θεμα: Πως ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ υπεΥΘυΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΣ

2 ΥΠΟΑΞΟΝΑΣ 1 Αναδρομή στα μουσικά ρεύματα
ΥΠΟΑΞΟΝΑΣ 1 Αναδρομή στα μουσικά ρεύματα (Από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα)

3 ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Β’ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΝΑ ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΤΣΆΙ ΡΟΜΙΝΑ ΡΟΥΝΆΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

4 Δεκαετία του ‘60 Στη δεκαετία του ’60
ιδιαίτερα δυνατό ήταν το γαλλικό τραγούδι, με τραγουδιστές όπως η Adamo, Herve Villard, Alain Barriere, Enrico Macias, Michel Polnaref, Patricia Carly,Beatles κ.ά. να ακούγονται στα διάφορα party που ήταν συχνά η αφορμή για συγκέντρωση της νεολαίας και νέες γνωριμίες. Όλα σχεδόν τα σημαντικά μουσικά ρεύματα στο χώρο της ξένης μουσικής ξεκίνησαν στην δεκαετία του ’60, όπως η punk, ψυχεδελική, soul στην μορφή που κυριάρχησε για αρκετές δεκαετίες heavy metal, ακόμα και το hip hop.

5 Δεκαετία του ’70 Από τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησαν τα μουσικά ρεύματα της disco και της R’n’B. Ήταν επηρεασμένα από την rock, soul, blues και funk που αναπτύχτηκαν τη δεκαετία του ’60. Διάσημα ονόματα του ’70 ήταν οι Bees Gees, ABBA, Boney M και η Donna Summer.

6 Δεκαετία του ’80 Η δεκαετία του 80 τα είχε όλα και είναι η βάση της μουσικής που ακούμε σήμερα! Το «Le Freak» είναι το ένα απ’ τα δυο τραγούδια που, ουσιαστικά, μας «έμπασε» πρόωρα στα ‘80s. Τυπικά όμως και άκρως μουσικολογικά, η δεκαετία του ’80 είχε ξεκινήσει στα μέσα των ‘70s, με την κυκλοφορία του τραγουδιού «I Feel Love» της Donna Summer. Θεωρείται ως χρυσή δεκαετία γιατί επηρέασε τόσο πολύ κάποιους ανθρώπους που αποτελούσε για αυτούς τρόπο ζωής η μουσική που αναπτύχτηκε τότε. Χαρακτηριστικά είδη μουσικής, της δεκαετίας αυτής, ήταν η pop,η metal και η rap-hip hop.

7 POP POP Η δεκαετία του ’80 είναι η δεκαετία των πρώτων βιντεοκλίπ και των pop ειδώλων που αναδείχτηκαν: η Madonna, ο George Michael, ο Michael και η αδελφή του, η Janet Jackson, η Whitney Houston, ο Lionel Richie και ο Prince είναι οι άνθρωποι που, περισσότερο από πολιτικούς, διαμόρφωναν νεανικές συνειδήσεις και είχαν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.

8 Metal Αναδείχτηκαν και μεγάλα ονόματα της metal μουσικής, όπως οι Iron Maiden, οι Pantera, οι Sepultura, οι Megadeth και οι Metallica. Κατά κοινή ομολογία, τα ‘80s ήταν η δεκαετία για το heavy metal, κατά την οποία «έφτιαξε» το όνομά της.

9 Rap-hip hop Ραπ και χιπ χοπ:Η δεκαετία του ’80 έχει να παρουσιάσει τρία ακόμη πολύ σημαντικά μουσικά ρεύματα, τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν τόσο πολύ στην εποχή τους, όσο αργότερα, όταν κληροδοτήθηκαν στις επόμενες γενιές μουσικών και χρησίμευσαν ως πυξίδα για ένα καλύτερο μουσικό μέλλον: καταρχάς, η hip hop, η μετεξέλιξη της rap δηλαδή, όπως μας την έκανε γνωστή το 1983 ο Grandmaster Flash, η οποία έβγαλε συγκροτήματα όπως οι Snap!, οι Salt ‘n’ Pepa, οι λευκοί νεοϋορκέζοι Beastie Boys, οι NWA και οι Run DMC, στους οποίους χρεώνεται και το πρώτο cross-cultural τραγούδι όλων των εποχών, το «Walk This Way» που τραγούδησαν μαζί με τους Aerosmith το 1986.

10 Δεκαετία του ’90 Ακολουθεί η δεκαετία του ’90 και το CD διαδέχεται το βινύλιο. Η glam metal πεθαίνει και η grunge με τους Nirvana, η punk pop, με τους Green Day και The Offspring και η alternative μουσική σκηνή με τους Red hot chili peppers, Faith No More, The Smashing Pumpkins αλλά και πολλά άλλα ετερόκλιτα μουσικά είδη όπως η gangsta rap και R&B (Dr.Dre, The Notorious Big, Tupac Shakur, Missy Elliott) brit pop (Oasis, Blur, The Verve) teen pop (Backstreet Boys, Hanson, N Sync, Britney Spears and Christina Aguilera) eurodance, electronic dance. Ταυτόχρονα καλλιτέχνιδες όπως οι Celine Dion, Sade και Mariah Carey αλλά και γυναικεία pop groups όπως οι Spice Girls, TLC, προκαλούν πανδαιμόνιο στις εμφανίσεις τους αποδεικνύοντας πως η γυναικεία μουσική σκηνή δεν σταμάτησε στην Madonna και τη Diana Ross.

11 Αναδρομή στη μουσική από το 2000 μέχρι σήμερα
Από την δεκαετία του 2000 μέχρι σήμερα συνολικά, ήταν η απεικόνιση της σταδιακής εξέλιξης της conteporary R&B, hip hop (Eminem, 50 Cent, OutKast, The Black Eyed Peas, T.I., Kanye West) και urban music και της ανάμειξης πολλών ειδών με την pop, ενώ νέα υπό-είδη και στυλ ντυσίματος προέκυψαν όπως οι emo rock και pop – μια πιο μελοδραματική μείξη μεταξύ του gothic rock και της pop punk μουσικής- καθώς και ηλεκτρονικά υπό-είδη όπως και το dubstep και η hip hop.Το internet έγινε πια ο χώρος που επέτρεψε στον καθένα ελεύθερη πρόσβαση στη μουσική.

12 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
ΥποΑΞΟΝΑΣ 2 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

13 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
1. ΑΞΑΡΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2. ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ ΑΘΗΝΑ 3. ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4. ΝΤΑΡΣΙ ΓΑΒΡΙΗΛ 5. ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

14 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά είδη μουσικής που ακούνε οι νέοι σήμερα και την προσωπικότητα τους. Να καταγράψουμε τις αλλαγές που επέφερε η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας.

15 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Νέοι ηλικίας 15-18 ετών
Παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα Φύλο Καταγωγή Οικογενειακή κατάσταση Μουσική παιδεία Εξοικείωση με το διαδίκτυο Προσωπικές προτιμήσεις Παράγοντες που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα Δεν επηρεάζει η ηλικία των ερωτηθέντων εφόσον η έρευνα στοχεύει στο σύνολο των μαθητών ηλικίας ετών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

16 Εισαγωγή "Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα" Σωκράτης

17 Η εσωτερική διάσταση της μουσικής
Η μουσική στη ζωή μας Η εσωτερική διάσταση της μουσικής Η Μουσική είναι η γλώσσα της Ψυχής.  Ως Τέχνη αγγίζει την καλλιτεχνική φύση του ανθρώπου και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αυτοπραγμάτωση. Αφυπνίζει την ικανότητα για δημιουργική έκφραση και συνύπαρξη με το περιβάλλον.   Η μουσική είναι από τις τέχνες που σε καλούν να βγάλεις τις παρωπίδες και να την αφήσεις να καθοδηγήσει το μυαλό και την ψυχή σου.

18

19

20 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Η μουσική στην ζωή των εφήβων
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Η μουσική στην ζωή των εφήβων Έξω από την απαιτητική καθημερινότητα και ρουτίνα που ζει ο κάθε έφηβος, χρειάζεται και κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Η μουσική είναι το πιο ενδιαφέρον μέσο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι έφηβοι για να ξεφύγουν από τις κουραστικές απαιτήσεις του σχολείου, των γονιών κ.τ.λ. Όμως η μουσική είναι και ένα μέσο έκφρασης για τον κάθε άνθρωπο αλλά κυρίως για τους εφήβους που περνούν την φάση της εφηβείας και μέσω την μουσικής εκφράζουν τα συναισθήματα τους, τους φόβους τους, τις επιθυμίες τους, τον πόνο τους, την λύπη τους, τα όνειρά τους.

21 Η μουσική στην ζωή των περισσότερων εφήβων είναι πολύ σημαντική
Η μουσική στην ζωή των περισσότερων εφήβων είναι πολύ σημαντική. Αναμφίβολα  η μουσική χρειάζεται για οποιοδήποτε τομέα της ζωής και είναι μια συντροφιά για κάθε έφηβο σε κάθε φάση που περνάει.

22 Με την βοήθεια της τεχνολογίας αποκτήσαμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τον τόπο και το χρόνο στον οποίο ακούμε μουσική. Ακόμα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος της μουσικής που θα ακούσουμε ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε ή με τη διάθεση μας.

23

24 Η συνεχής βελτίωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους νέους, όπως συσκευές αναπαραγωγής ήχου καθιστούν πιο εύκολη την ενασχόληση με τη μουσική όπως και η εύκολη πρόσβαση που δίνει το διαδίκτυο και η μεγάλη ποικιλία ειδών, η οποία προσφέρεται, διευρύνουν τις επιλογές του νέου ως προς την διαμόρφωση των προτιμήσεων του.

25

26 Δραστηριότητα ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ:
Να καταγράψουμε τις διαφορές στις μουσικές προτιμήσεις των νέων ηλικίας ετών. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγια MEΘΟΔΟΣ: Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, μοιράστηκαν στα παιδιά ερωτηματολόγια. Η κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων και τα γραφήματα έγιναν με την βοήθεια του excell.

27 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 15 – 18 ΕΤΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 15 – 18 ΕΤΩΝ

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Επιδράσεις της μουσικής
Σύμφωνα με το βιβλίο του Δον Κάμπελλ «Τhe Mozart Effects» η μουσική: Βελτιώνει την επίδοση στα διάφορα tests. Ελαττώνει τον απαιτούμενο χρόνο εκμάθησης. Ενοποιεί τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου για αποτελεσματικότερη εκμάθηση. Ηρεμεί τα υπερκινητικά παιδιά. Μειώνει τα λάθη κατά την διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης. Βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια. Επιταχύνει την ανάρρωση από ασθένειες και ατυχήματα. Αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης κατά 9 μονάδες παροδικά.

39

40 Διάφορα είδη μουσικής που ακούνε οι νέοι σήμερα
Rap: αφροαμερικάνικο είδος μουσικής, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση στίχοι που δεν τραγουδιούνται αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο, μεγάλοι σε έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα. Η μουσική δανείζεται στοιχεία από ποικίλα μουσικά ρεύματα, κυρίως από την τζαζ και τη soul. Pop: πήρε το όνομα της τον περασμένο αιώνα, έχει βασικό ρυθμικό στοιχείο και μελωδίες, κάποιες φορές υπάρχει ενορχήστρωση ή ακόμα και χορωδίες. Κύριο θέμα τραγουδιών η καθημερινή ζωή, η αγάπη και ο έρωτας.

41

42 Rock: Ο όρος χαρακτηρίζει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους rock and roll, χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη μελωδία φωνητικών συνοδευόμενη από ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο και ντραμς, πιο αραιά από πληκτροφόρα όργανα και συνθεσάιζερ. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική. Βάση του η τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και ο ρυθμός του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Η.Π.Α. και το rockability.

43

44 Υποαξονασ 3 Ενδυματολογία συνειφασμένη με τα μουσικά είδωλα-μουσικέσ τάσεισ.

45 Ομάδα Γ' Οι μαθητές (με αλφαβητική σειρά): Σεραφείμ Βασιλείου Αχιλλέας Καρακώστας Πέτρος Λιωνάκης Κλέιβη Ρουστεμάι Τάσος Σούρσος Γιάννης Ψεγιαννάκης

46 Οι επιρροές για την εξέλιξη της μόδας καθώς και για τη δημιουργία των νέων τάσεων ασκούνται από διάφορους τομείς. Οτιδήποτε μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και ερεθίζει τις αισθήσεις μας μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για δημιουργία και όταν η δημιουργία βρει το κατάλληλο κοινό τότε γίνεται μόδα.

47 Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει επηρεάσει τη μόδα μέσα στις δεκαετίες είναι η μουσική. Η μουσική έχει δημιουργήσει από στυλ εμφάνισης μέχρι στάσεις ζωής γεγονός που είναι εύκολο να παρατηρηθεί ρίχνοντας μια ματιά στα χρόνια που πέρασαν. Παρακάτω θα αναλύσουμε πως ξεχωριστά είδη μουσικής επηρέασαν την μόδα.

48 Rock n' Roll Δεκαετία του ’50.Το Rock ‘n’ roll προήλθε από διάφορα μουσικά είδη που ήταν δημοφιλή στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και γνώρισε εξαιρετική δημοφιλία στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του Είχε ως βάσεις του τη μουσική rhythm and blues και την country. Ήταν ένα από τα είδη χορευτικής μουσικής των αφροαμερικανών. Έτσι το Rock ‘n’ roll της δεκαετίας του ’50 ήταν η έναρξη μιας μεγάλης τάσης που αφορούσε στον τρόπο ζωής και στις πεποιθήσεις όσον άκουγαν αυτό το είδος μουσικής.

49 Επιπλέον επηρέασε και τo στυλ ντυσίματος επομένως ήταν πολύ σημαντική επιρροή για την μόδα και συνέβαλε αρκετά στη εξέλιξή της. Δερμάτινα μπουφάν, στενά σακάκια και μαλλιά με πολύ τζελ για τους άντρες και φούστες φαρδιές στο ύψος του γόνατου για τις γυναίκες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα για τη μόδα της εποχής.

50 Hippies Δεκαετία του ’60.Η αντικουλτούρα των χίπις ήταν βασικά ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις ΗΠΑ στα μέσα του 1960 , και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Πολύ έντονες επιρροές άσκησαν οι χίπις οι οποίοι άκουγαν συγκεκριμένη μουσική και ντυνόντουσαν με συγκεκριμένο στυλ. Ανάλογος ενός ολόκληρου τρόπου σκέψης ήταν και ο τρόπος ζωής και διασκέδασής τους που εκφράζονταν από τα τραγούδια τους και που γινόταν αντιληπτός άμεσα από την εμφάνισή τους.

51 Χαλαρά και ανάλαφρα ρούχα με διάφορα χρώματα και πολλά σχέδια κυρίως με λουλούδια που ήταν ζωγραφισμένα πολλές φορές από τους ίδιους ακόμα και στα πρόσωπά τους.

52 Ντιςκο Δεκαετίες ’70-’80. Ένα έντονο είδος μουσικής ήταν αυτό της Ντίσκο. Απόρροια της rock μουσικής με πολύ πιο έντονους ρυθμούς. Ήταν και αυτό ένα από τα είδη που επηρέασαν κατά πολύ τη μόδα η οποία βρήκε ανταπόκριση από μεγάλο κοινό. Οι τάσεις της μόδας εκείνης της εποχής επηρέασαν άμεσα ταινίες και βίντεο κλιπ τα οποία έγιναν και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εκείνης της εποχής.

53 Ρούχα με έντονα χρώματα, στενές γραμμές με τονισμένους ώμους, γυαλιστερά ρούχα με μεγάλες καμπάνες και φαρδιές ζώνες και φριζαρισμένα φουντωτά μαλλία είναι μερικά από τα δείγματα της εποχής.

54 Rock Ροκ – Δεκαετίες ’60,’80,’90. Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η μουσική ροκ το σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς.

55 Έτσι επηρεάζει όχι μόνο την ζωή αλλά και την μόδα που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέων. Το στυλ τους περιλαμβάνει στενά τζιν, μακριά μαλλιά και κυρίως το μαύρο χρώμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι παρα πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάστηκαν και ακόμη επηρεάζονται από το ρεύμα αυτό.

56 Metal Δεκαετίες ’80-’90. Το Ηeavy Metal κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ μουσικής. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτόλεια στο Heavy Metal δημιούργησαν ένα βαρύ ήχο εστιασμένο στην κιθάρα, στο μπάσο και στα ντραμς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την έντονη παραμόρφωση στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και τα γρήγορα σόλο. Γενικά το Heavy Metal είναι το πιο ακραίο στην ένταση, αρρενωπότητα και θεατρικότητα».

57 Η επιρροή του λοιπόν απέναντι στη μόδα ήταν πολλή μεγάλη και οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη μουσική διατηρούν συγκεκριμένο στυλ στο ντύσιμό τους όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας μικρές αλλαγές με τις οποίες καταφέρνουν να φαίνεται το στυλ τους πάντα σύγχρονο. Στα ρούχα τους κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και πολύ συχνά επιλέγουν τα τζιν υφάσματα και τα μποτάκια ή all star παπούτσια. Επιπρόσθετα στο στυλ του συμπεριλαμβάνονται τα μακριά μαλλιά και γενικά ένα σύνολο χαρακτηριστικών που έρχονται κόντρα με άλλα δημιουργώντας προκαταλήψεις εναντίον του.

58 Rap-Hip hop Δεκαετίες ' Η ραπ είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν οι Αφρικανοί στην Αμερική.Οι ράπερ χαρακτηρίζονταν εξ’ ανέκαθεν από τα φαρδιά παντελόνια και τις φαρδιές μπλούζες, καπέλα και αλυσίδες, τα οποία και φόραγαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

59 Αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα οι ράπερ άρχισαν να φοράνε στενά παντελόνια με μπλούζες φούτερ ή κοντομάνικα μπλουζάκια σε διάφορα χρώματα και απαραιτήτως ένα καπέλο που έχει μια οποιαδήποτε ομάδα σχεδιασμένη στο μέτωπο. Η επιρροή τους στο κοινωνικό σύνολο είναι διακριτή καθώς δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην έχει έστω και έναν «απομίμηση» ράπερ ,ο οποίος να ντύνεται όπως ο αγαπημένος του ράπερ.

60 Pop Δεκαετία του Αν και υπάρχει πολλά χρόνια η ποπ έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα είδος χαλαρής μουσικής και το όνομα της προέρχεται από τον αγγλικό όρο popular, που σημαίνει δημοφιλής. Κάποια από τα πιο κοινά θέματά της είναι τα συναισθήματα και η ρομαντική αγάπη. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η κλασική κιθάρα, η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς.

61 Έτσι η μόδα της περιλαμβάνει εντυπωσιακά ρούχα και αξεσουάρ, παράδοξους συνδυασμούς, ρούχα και γενικότερα εικόνα που θυμίζει θεατρικό κουστούμι και θεατρική σκηνή. Επίσης παίζει με το χιούμορ και τις ανατροπές στην εμφάνιση. Την όλη εικόνα συμπληρώνει έντονο μακιγιάζ και στους άντρες και στις γυναίκες.

62 Υποαξονασ 4 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

63 ΟΜΑΔΑ Α ΣΥΜΜΕΤΥΧΑΝ ΟΙ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΟΥΡΑΜΑΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΑΠΠΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ:

64 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανέκαθεν, και σε όλη την ιστορία της μουσικής
Ανέκαθεν, και σε όλη την ιστορία της μουσικής τα κοινωνιολογικά ρεύματα , οι κοινωνικές τάσεις και τα διαφορετικά ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη και διαμόρφωση των διαφορετικών μουσικών ειδών, καλλιτεχνικών ρευμάτων και στυλ.

65 Αυτό συμβαίνει διότι αρχικά η μουσική αντλεί τη θεματολογία της ανάλογα με τα γεγονότα κάθε εποχής, έπειτα διότι διαμορφώνεται ανάλογα με τους κανόνες και τα ιδανικά κάθε μουσικού ρεύματος (πχ. Κατά τη μπαρόκ περίοδο η μουσική διέθετε πλήθος «διακοσμητικών στοιχείων» χαρακτηριστικό που δεν συναντάται κατά την περίοδο του κλασικισμού). Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι τα μουσικά ρεύματα δημιουργούνται από τα διαφορετικά κοινωνιολογικά ρεύματα, που επηρεάζονται από τις διάφορες κοινωνιολογικές τάσεις.

66 ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.

67 Η κλασικη μουσικη . Η ιστορία της κλασικής ευρωπαϊκής μουσικής μπορεί να χωριστεί στις παρακάτω κύριες ιστορικές περιόδους: Μεσαίωνας. Αναγέννηση. Μπαρόκ Κλασική εποχή Ρομαντισμός Σύγχρονη εποχή

68 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ: ● ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Με τον όρο Μεσαιωνική μουσική αναφερόμαστε στη μουσική δημιουργία την εποχή του μεσαίωνα. Όλη αυτή η περίοδος της Μονοφωνίας, συνοδεύεται από τον πόλεμο της Εκκλησίας ενάντια στα μουσικά όργανα τα οποία οι ιερείς θεωρούν απαράδεκτα για την υμνωδία, ενώ η απλή ανθρώπινη φωνή θεωρείται ως η πιο κατάλληλη. Τον 9ο αιώνα όμως, καταφέρνει να εισαχθεί το Εκκλησιαστικό όργανο στους ναούς των Ρωμαιοκαθολικών.

69 ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ Η μουσική Μπαρόκ εντάσσεται στην εποχή Μπαρόκ κατά τον 17οαιώνα στην Ευρώπη. Η περίοδος του Μπαρόκ συνδέθηκε με την άνοδο του απολυταρχισμού στην Ευρώπη αλλά και με μια σταδιακή αναθεώρηση των παραδοσιακών ιδεών και αξιών. Ήδη από τον 17ο αιώνα οικοδομήθηκε μια νέα κοσμοαντίληψη περισσότερο ορθολογική και μηχανιστική, που έδωσε την βάση του πολιτιστικού κλίματος μέσα στο οποίο γεννήθηκε και ο Διαφωτισμός. Όπως ο Διαφωτισμός έτσι και ολόκληρη η καλλιτεχνική παραγωγή του 17ου και 18ου αιώνα αντανακλά ένα θαυμασμό για τον κλασικό κόσμο και οι δημιουργοί μιμούνται τα κλασικά πρότυπα.

70 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Με τον όρο κλασική μουσική αναφερόμαστε στην κλασική περίοδο της Δυτικής μουσικής, η οποία ξεκίνησε περίπου το 1750 και τερματίστηκε μεταξύ του 1810 και 1830 Μπορεί να ενταχθεί σε μια γενικότερη πολιτιστική αλλαγή που συντελέστηκε από τα μέσα του 18ου αιώνα, έχοντας ως σημαντική επιρροή τις ιδέες του Διαφωτισμού, με αποτέλεσμα την δημιουργία εξαιρετικών μουσικών επιτευγμάτων.

71 ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ρομαντική ονομάζεται η μουσική που εμφανίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα στη Γερμανία και διαδόθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επηρεάστηκε από το κίνημα/ρεύμα Του ρομαντισμού που ανδρώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και προσπαθεί να αποτινάξει τα ορθολογικά δεσμά του Διαφωτισμού πάνω στην Ανθρωπότητα και αναζητά και το ξεχωριστό πνεύμα κάθε λαού, που κατά τον Ρομαντισμό πάντα, θέτει την σφραγίδα του στην Ιστορία, στην καθημερινή ζωή και στα γεγονότα της.

72 H ΜΠΛΟΥΖ ΜΟΥΣΙΚΗ Γεννήθηκε στις ινδοαμερικανικές κοινότητες των Η.Π.Α ως ανάμειξη στοιχείων με αφρικανικές ρίζες, εκκλησιαστική μουσική (Σπιρίτσουαλς και Γκόσπελ), ύμνους του εμφυλίου πολέμου κ.ά. μουσικά ιδιώματα. Γεννήθηκε στο δέλτα του βόρειου Μισσισσιππή μετά από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

73 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:
Πιάνο – Κιθάρα – Μπάσο –Φυσαρμόνικα – Ντραμς –Σαξόφωνο -Τρομπέτα

74 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Σε αυτή κατατάσσεται και η Επτανησιακή σχολή.
Με την έκφραση «ελληνική μουσική» εννοούμε συνήθως την μουσική που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες και Ελληνίδες,, στον ελλαδικό χώρο αλλά και εκτός αυτού. Σε αυτή κατατάσσεται και η Επτανησιακή σχολή. Η επικοινωνία των Επτανήσων με τη Δύση έκανε την επτανησιακή μουσική, ακόμα και τη λαϊκή, να μείνει προσκολλημένη στα πρότυπα της ιταλικής όπερας. Οι Επτανήσιοι συνθέτες κατηγορήθηκαν αργότερα δριμύτατα από εκπροσώπους της Εθνικής Σχολής ότι, παρόλο που εμπνέονταν από την Επανάσταση του 1821 και άλλα εθνικά θέματα, δεν μπόρεσαν να δώσουν «ελληνικό χαρακτήρα» στη μουσική τους, παραμένοντας σε μια στείρα μίμηση της αντίστοιχης ιταλικής. H πρόσφατη έρευνα έχει καταρρίψει εντελώς τη μονόπλευρη αυτή θεώρηση

75 Η Eθνική μουσική σχολή Η ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, η ανάπτυξη των πόλεων αλλά και η ανάδυση νέων κοινωνικών ομάδων, δημιούργησαν ένα καινούριο μουσικό γούστο στην υπό διαμόρφωση αστική τάξη, στραμμένο προς την Ευρώπη. Είναι η εποχή με τους ιταλικούς μελοδραματικούς θιάσους που επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα από το 1840 και μετά. Το ιταλικό μελόδραμα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μουσικού γούστου των νεότερων Ελλήνων. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά και οι επτανήσιοι μουσικοί. Η συστηματοποίηση όμως της μουσικής εκπαίδευσης αρχίζει με την ίδρυση του Ωδείου Αθηνών το Το Ελληνικό Ωδείο (και το Εθνικό Ωδείο αργότερα) με τα παραρτήματά τους στις διάφορες πόλεις, βοήθησαν να πλατύνει ο κύκλος των σπουδαστών μουσικής.

76 Το Έντεχνο τραγούδι Εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του αρχές δεκαετίας του 1960. Το ελληνικό Έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό συνέβαλε και ο ενεργός πολιτικός ρόλος του συγκεκριμένου είδους κατά τη περίοδο της δικτατορίας.

77 HOUSE ΜΟΥΣΙΚΗ House μουσική είναι ένα είδος ηλεκτρονικής dance μουσικής που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 από dance club Djs στο Chicago. Ήταν η μουσική για αυτούς που ήθελαν κάτι παραπάνω από το main stream που παιζόταν στα ραδιόφωνα, αλλά και στα club. Το underground της εποχής. . Μέσα από τη μουσική περνούσαν και διάφορα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για άτομα που θεωρητικά βρισκόταν στο περιθώριο της κοινωνίας, κυρίως μαύρους και latin gays.

78 ΠΗΓΕΣ:

79 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Θεμα: Πως ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ υπεΥΘυΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΧΑΤΖΗΟΡΦΑΝΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google