Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;" Σχολικό Έτος: 2011-2012 (Α’ Τετράμηνο) Ονόματα: Αναγνώστου Ειρήνη, Γαβαλά Αρετή, Ζαχαράκη Χριστίνα

2 Σχετικά με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τρείς βασικές αιτίες της παράλογης αυτής χρήσης του κινητού στην καθημερινή μας ζωή:  Ο βαθμός αποξένωσης των ατόμων από την πραγματική ζωή και η αποστασιοποίηση μεταξύ των ανθρώπων.  Η τάση των ανθρώπων να ψάχνουν εύκολες λύσεις ώστε να καταφέρουνε να γίνει η επικοινωνία τους πιο απλή.  Η ανάγκη τεχνικής κάλυψης του συναισθηματικού κενού που βιώνει το κάθε άτομο στην κοινωνία.

3 Αναζητώντας τρόπους για περεταίρω συλλογή πληροφοριών σκεφτήκαμε να δούμε το θέμα από την άποψη των συμμαθητριών και των καθηγητών μας. Έτσι αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι ερωτηθέντες θα απαντούσαν ανώνυμα, προκειμένου να σχηματίσουμε μια αντικειμενική εικόνα για την άποψη απλών πολιτών πάνω στο θέμα. Ερωτηματολόγιο

4 1)  Από τους 80 ερωτηθέντες: οι 49 ήταν μεταξύ 12 και 16 ετών οι 25 μεταξύ 17 και 20 οι 6 ήταν μεταξύ 20 και 25 ετών Ποια είναι η ηλικία σας;

5 Πόσες ώρες χρησιμοποιείτε το κινητό την ημέρα; 2)  Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό στις δύο μικρότερες ηλικιακά ομάδες, χρησιμοποιεί το κινητό τουλάχιστον πάνω από δύο ώρες, αν όχι πάνω από τρεις, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ερωτηθέντες που φαίνεται να το χρησιμοποιούν, στην πλειοψηφία τους, λιγότερο από μια ώρα την ημέρα. [Κάποιοι ερωτηθέντες επέλεξαν 2 πιθανές απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις.]

6 Χρησιμοποιείτε το κινητό για: 3)  Όπως βλέπουμε ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείτε το κινητό είναι για επικοινωνία με φίλους, και δευτερευόντως για επικοινωνία με την οικογένεια.

7 Πιστεύετε ότι μας απομακρύνει ή μας φέρνει πιο κοντά;  Σε αυτή την ερώτηση, τόσο στην ομάδα 12-16 όσο και σε αυτή των 17-20 η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε πως εξαρτάται από την χρήση, ενώ στην ομάδα 20-25 οι μισοί συμφωνούν και οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι ανεξαρτήτως, μας φέρνει πιο κοντά. 4)

8 Χρησιμοποιείτε"Greeklish"; 5)  Είναι αρκετά σημαντικό το ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν χρησιμοποιούν ‘ Greeklish ’ πράγμα πολύ θετικό, αφού η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανορθογραφία ή όπως κάποιοι πιστεύουν στο να χαθεί η ίδια η Ελληνική γλώσσα. Είναι αρκετά σημαντικό το ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν χρησιμοποιούν ‘ Greeklish ’ πράγμα πολύ θετικό, αφού η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανορθογραφία ή όπως κάποιοι πιστεύουν στο να χαθεί η ίδια η Ελληνική γλώσσα.

9 Πιστεύετε ότι κινητά είναι απαραίτητα ; 6)

10 Κάνετε χρήση του Internet μέσο κινητού; 7)  Σε αυτή την ερώτηση φαίνεται μια βασική διαφορά ανάμεσα στη χρήση που κάνουν οι μικρότεροι σε ηλικία από τους μεγαλύτερους. Όπως βλέπουμε όλοι στην ομάδα 20  έως 25 ετών απάντησαν αρνητικά σε αυτήν ερώτηση, ενώ στις άλλες ομάδες το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων είναι λιγότερο από 50%.

11 Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις Α. στην υγεία από τη χρήση του κινητού; 8)  Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές τις απαντήσεις είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η εκτενής χρήση του κινητού στην υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεχής ενημέρωση και πληροφόρηση έχει λειτουργήσει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Παρ ’ όλα αυτά, όπως θα δούμε στην επόμενη ερώτηση αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ τους περισσότερους χρήστες.

12 Β. αν ναι πόσο σας επηρεάζει αυτό στην καθημερινή χρήση του κινητού σας;  Όπως παρατηρούμε αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν πως γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης του κινητού, αυτό επηρεάζει την πλειοψηφία λίγο, με πάνω από το 45% σε όλες τις ομάδες να επιλέγει αυτή την απάντηση, και ένα αρκετά μικρό ποσοστό να επιλέγει την απάντηση ‘ πολύ ’.

13 Έχετε απενεργοποιημένο το κινητό εν ώρα μαθήματος; 9)  Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ενώ απαγορεύεται δια νόμου οι μαθητές να έχουν ενεργοποιημένο κινητό στο χώρο του σχολείου, πολλοί από αυτούς που ρωτήθηκαν απάντησαν πως δεν το έχουν απενεργοποιημένο, ή ότι το απενεργοποιούν μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ λιγότεροι από τους μισούς στις κατηγορίες 12-16 ετών και 17-20 ετών δήλωσαν πως το απενεργοποιούν εν ώρα μαθήματος.

14 Συμπεράσματα  Αυτή η νέα τάση που μπήκε στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να μας φέρει είτε αρνητικά είτε θετικά αποτελέσματα: Αρνητικό γιατί το κινητό τηλέφωνο μας απομακρύνει διότι δεν θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με το άτομο. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι επηρεάζει άσχημα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και αποξενώνει τα άτομα μεταξύ τους. θετικό γιατί σε φέρνει πιο κοντά με ένα άτομο που μπορεί να είχες χαθεί στο παρελθόν και αυτός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για να έρθει κάποιος πιο κοντά με ένα άτομο που επιθυμεί. o Ένα τελευταίο συμπέρασμα είναι ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν κινητό το θεωρούν χρήσιμο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσουν ένα καινούργιο τηλέφωνο και μάλιστα σε οποιαδήποτε ηλικία.

15  Μερικοί επιστήμονες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο και έχουν πει ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν κάποιες καλές και ωφέλιμες προτάσεις ώστε να μπορέσει να μειωθεί αυτό το φαινόμενο όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.


Κατέβασμα ppt "Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google