Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Στόχος: Να μπορείτε να εξηγήσετε τις έννοιες, "δεδομένα" και "πληροφορίες" και να περιγράφετε τον κύκλο επεξεργασίας δεδομένων. Διαχείριση και διάδοση των πληροφοριών Ο ρόλος του Υπολογιστή

2 Πριν από δύο περίπου αιώνες ξεκινούσε η βιομηχανική επανάσταση.
Η ανθρώπινη δύναμη αντικαταστάθηκε σταδιακά από τις μηχανές και η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά πολύ. Η διαδικασία της αλλαγής ήταν πολύ αργή, αν τη συγκρίνει κανείς με τις σημερινές εξελίξεις, των οποίων όλοι είμαστε μάρτυρες. Η επανάσταση της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

3 Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιλάβει
τις επιστημονικές και τεχνολογικές έννοιες, τις μεθόδους και διαδικασίες που σχετίζονται με το χειρισμό, την επεξεργασία, τη διάδοση και τη χρήση των πληροφοριών. Η Πληροφορική ασχολείται όχι μόνο με τα διάφορα εργαλεία που απαιτούνται για τους σκοπούς της αλλά και με τις επιδράσεις που έχει στον άνθρωπο. Εκτός από τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, η Πληροφορική έχει τις βάσεις της στη μικροηλεκτρονική και στις τηλεπικοινωνίες.

4 Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι το κυριότερο εργαλείο της επιστήμης της Πληροφορικής.
Ο ρυθμός με τον οποίο έρχονται οι αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή είναι ταχύτατος και πολύ πιο άμεσος σε σύγκριση με το τι γινόταν στη βιομηχανική επανάσταση. Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, σε όλες της τις μορφές (αριθμούς, κείμενο, εικόνα, ήχο και άλλες), ο μεγάλος όγκος που είναι διαθέσιμος στον καθένα μας, η φθηνή και εύκολη πρόσβαση καθώς και η ταχύτητα μετάδοσης είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σημερινής συνεχιζόμενης επανάστασης. Το εργαλείο αυτής της νέας επανάστασης είναι ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (H.Υ.).

5 Για πολλούς οι Η.Υ. υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον για την ανθρωπότητα.
Η χρήση τους απελευθερώνει τους ανθρώπους από τις μονότονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Με τη χρήση των Η.Υ., οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί και ασχολούνται με ενδιαφέρουσες και δημιουργικές εργασίες μόνο. Υπάρχουν βέβαια και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι φοβούνται ότι οι Η.Υ. είναι η πηγή πολλών κακών, που τελικά θα οδηγήσουν στη διάλυση της οικογένειας, σε μεγάλη ανεργία και σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μηχανές

6 ΔΕΔΟΜΕΝΑ, στην ορολογία των Η.Υ.
είναι ακατέργαστα στοιχεία που μπορεί να έχουν πολλές μορφές Π.χ. στοιχεία σχετικά με τους μαθητές ενός σχολείου, η τροχιά ενός δορυφόρου, εικόνες και ήχος. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, στην ορολογία των Η.Υ. συνήθως σημαίνει δεδομένα που έχουν υποστεί επεξεργασία και παρουσιάζονται σε μια μορφή με νόημα για το χρήστη της.

7 Ένας απλός ορισμός που περιγράφει την αρχή λειτουργίας του Η. Υ
Ένας απλός ορισμός που περιγράφει την αρχή λειτουργίας του Η.Υ. είναι ο πιο κάτω: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ είναι μια αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται δεδομένα και παρουσιάζει πληροφορίες, σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές (πρόγραμμα).

8 Από τον ορισμό του Η.Υ καταλαβαίνει κάποιος ότι ο υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που δεν έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να παίρνει αποφάσεις από μόνο του. Μπορεί όμως και εκτελεί πιστά τις οδηγίες (πρόγραμμα) που του δίδεται, για να λύσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρόλο που τα διάφορα προγράμματα διαφέρουν μεταξύ τους, καθοδηγούν τον Η.Υ στην εκτέλεση των τεσσάρων βασικών λειτουργιών του: Είσοδος Αποθήκευση / επαναφορά Επεξεργασία Έξοδος

9 Με την πρώτη λειτουργία, την είσοδο,
ο Η.Υ έρχεται σ' επαφή με τον έξω κόσμο. Τα προγράμματα αλλά και η "πρώτη ύλη", τα ακατέργαστα δεδομένα, εισάγονται στο μηχάνημα μέσω της λειτουργίας αυτής. Εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν μια άλλη χρονική στιγμή αποθηκεύονται σ' ένα βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο, απ' όπου είναι δυνατό να επαναφερθούν για επεξεργασία, ανά πάσα στιγμή.

10 Τα προγράμματα και τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος
παραμένουν προσωρινά στην κύρια μνήμη του Η.Υ. για επεξεργασία. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, τα δεδομένα ελέγχονται, συγκρίνονται μεταξύ τους και γίνονται οι κατάλληλοι υπολογισμοί, ώστε να εξαχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η τελευταία λειτουργία (η έξοδος) παρουσιάζει τα τελικά αποτελέσματα, τις πληροφορίες, στο χρήστη τους.

11 Ασκήσεις: 1. Να αναφέρετε τη είναι τα δεδομένα στην ορολογία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 2. Να αναφέρετε τη είναι η πληροφορία στην ορολογία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 3. Να γίνει παρουσίαση των εννοιών και του κύκλου "είσοδος δεδομένων –επεξεργασία –αποθήκευση -έξοδος πληροφοριών", με απλά παραδείγματα από την καθημερινή σας ζωή. 4. Να δώσετε τον ορισμό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. 5. Να αναφέρετε τις τέσσερις βασικές λειτουργίες ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 6. Να αναφέρετε τι ονομάζονται δεδομένα που έχουν υποστεί επεξεργασία και παρουσιάζονται σε μια μορφή με νόημα για το χρήστη τους.


Κατέβασμα ppt "Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google