Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή

2

3 Υγιεινή διατροφή Στο παρελθόν κάθε μητέρα θα ήταν περήφανη αν τα παιδιά ήταν στρογγυλά και ελαφρώς χοντρά. Εκείνος ο καιρός όμως πέρασε. Ερευνητές έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι πολύ λίπος και ζάχαρη στις δίαιτες των παιδιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη παθήσεων της καρδιάς και άλλων αρρωστιών όταν θα μεγαλώσουν. Ωστόσο, μεγαλώνοντας χρειάζονται να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και η γενική τους υγεία μπορεί να διακινδυνευτεί αν κόψουν ειδικά ένα απ αυτά. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η λύση δεν είναι να αλλαχθούν οι συνήθειες φαγητού γρήγορα, αλλά να γίνει προσεκτικά, ώστε τα παιδιά να μην χάνουν μυϊκό ιστό επιπλέον με το λίπος. Οι γονείς πρέπει να παρουσιάζουν το φαγητό λίγο διαφορετικά, αλείφοντας λεπτότερα το βούτυρο και αποφεύγοντας να τοποθετήσουν ζάχαρη στο τραπέζι. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν μέρος σε αθλήματα : σ’ αυτό το δρόμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις θερμίδες που έχουν φάει.

4

5 Τι μας παρέχει μια υγιεινή διατροφή; Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Πάνω από όλα, τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε !

6

7 Γιατί πρέπει να τρώμε υγιεινά; Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.

8

9 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν΄ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ α. Από την διατροφή μας πρέπει να εγκαταλείψουμε όσες τροφές έχουν πολύ ψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων, περιέχουν τοξικές ουσίες που οφείλονται στην παρασκευή ή το μαγείρεμά τους και προκαλούν στα όργανα του σώματος καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών. Πολλές τροφές, γίνονται περισσότερο βλαπτικές όταν τις τρώμε τακτικά.  Έτσι παιδιά και ενήλικες πρέπει ν΄ αποφεύγουμε να τρώμε: Γαριδάκια, πατατάκια, και όλα τα τυποποιημένα παρόμοια σκευάσματα.  Κρουασάν, γλυκά (πάστες, σοκολάτες, παγωτά κλπ.) ζαχαρωτά (καραμέλες).  Πολύ ζάχαρη στο γάλα μας ή τους χυμούς που πίνουμε.  Κρέας με πολύ λίπος, αλαντικά με πολύ λίπος.

10  Τσιγαριστά μεζεδάκια.  Αναψυκτικά που περιέχουν χημικές ουσίες.  Οινοπνευματώδη ποτά.  Λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα).  Βούτυρα.  Λευκό ψωμί.

11

12 β. Σε αντίθεση με τις παραπάνω βλαπτικές τροφές, υπάρχουν ορισμένες που βοηθούν στην ανάπτυξη του σώματος και στην ενίσχυση άμυνας του ενάντια στις αρρώστιες. Δυστυχώς, η κατανάλωση ωφέλιμων τροφών συνεχώς ελαττώνεται. Οι δύο σπουδαιότεροι λόγοι που οδήγησαν τον σύγχρονο άνθρωπο να τρώει ακατάλληλες τροφές είναι αφ’ ενός, ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα για τη βιομηχανία ειδών διατροφής αφ’ ετέρου δε, η άγνοια του πληθυσμού σε θέματα σωστής διατροφής. Υγιεινές και χρήσιμες για τον οργανισμό τροφές είναι:  Το μαύρο ψωμί.  Τα λαχανικά.  Τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί.  Το γάλα, τα τυριά χωρίς πολλά λιπαρά.  Τα όσπρια και το άπαχο κρέας.  Το ελαιόλαδο.  Τα ψάρια.

13

14 Στο Γυμνάσιο Μελιγαλά πραγματοποιήθηκε μια έρευνα με θέμα την υγιεινή διατροφή. Να κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας μας:  Τα αγόρια γνώριζαν το 75% των κανόνων υγιεινής διατροφής που τους δόθηκαν ενώ τα κορίτσια γνώριζαν το 77,2%.  Ενώ το 88% των αγοριών τρώει φρούτα και λαχανικά μόνο το 34% τρώει καθημερινά. Αντίστοιχα ενώ το 95% των κοριτσιών τρώει φρούτα και λαχανικά μόνο το 25% τρώει καθημερινά.

15  Στην ερώτηση πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά μόνο το 12% των αγοριών απάντησε σωστά(5 μερίδες).Ενώ επίσης μόνο το 10% των κοριτσιών απάντησε σωστά στην ερώτηση.  Το 86% των αγοριών καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά ενώ μόνο το 44% από αυτά καταναλώνει καθημερινά. Όμως ενώ το 90% των κοριτσιών ισχυρίζεται ότι καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά μόνο το 45% καταναλώνει καθημερινά.  Στην ερώτηση πόσες μερίδες γάλακτος και γαλακτοκομικών πρέπει να καταναλώνει ένας έφηβος μόνο το 12% των αγοριών απάντησε σωστά(4 μερίδες) ενώ από τα κορίτσια αντίστοιχα μόνο το 25% απάντησε σωστά.

16  Το 88% των αγοριών τρώει φαγητό εκτός σπιτιού ενώ το 44% από αυτά τρώει καθημερινά. Αντίστοιχα το 65% των κοριτσιών τρώει εκτός σπιτιού ενώ το 20% τρώει συχνά.  Τέλος το 92% των αγοριών και το 80% των κοριτσιών τρώει γλυκά ενώ όλοι προτιμούν τις τούρτες και τις πάστες.

17 Γυμνάσιο Μελιγαλά Τμήμα Α1 Μαθητές Δερτιμάνη Σταυρούλα Γυπατίδη Αγγελική Γκότση Γεωργία Βλαχάκης Κωνσταντίνος Κανελόπουλος Συμεών

18


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google