Ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α 55-59 Στέλιος Μαυρομμάτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Λάρνακα.
Advertisements

Χρίστος Παπαριστοδήμου Λάουρα Παπέλ
Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Στο μάθημα των μαθηματικών κάναμε έρευνα για τους πρόσφυγες του σχολείου μας. Μάθαμε από πού κατάγεται ο καθένας, αν είναι πρόσφυγες ή όχι. Στον ηλεκτρονικό.
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.
ΦΛΑΜΟΥΔΙ.
35ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ – ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ – ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Μύρια Λοϊζιά
Ο Καραϊσκάκης Γεώργιος Ο Μεγάλος Αγωνιστής Χρήστος Μ. Στ ’ Τάξη 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Θέλετε να μάθετε τα στοιχεία του εκπαιδευόμενου;
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΩΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
Περιεχόμενα Μακάριος ΄Γ Δασκάλα: Μαρία Χατζηιωάννου
Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας Διαφώτισης Πόλεως Χρυσοχούς Η ιδέα γεννήθηκε με τα θλιβερά γεγονότα των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας και την ανάγκη που.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
5ο Ιστορικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
Ανδρέας Ψάλτης, Ανδρέας Καράτσης και Κυριάκος Ιωσήφ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ.
Μια αδελφή σκέτος μπελάς
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΗΚΑ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΒΛΕΤΣΑ Β1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΑΓΙΟΙ ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ.
Για τη E΄τάξη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη E΄τάξη Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.
Η Εθνική Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο για την ελευθερία της Κύπρου.
Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η.
Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
1η Απριλίου 1955 Αρχίζει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ
Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
Η Λάρνακα.
Γρηγόρης Αυξεντίου Δημοτικό Σχολείο …………… Μάρτιος 20….
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ Ο αγώνας εκράγηκε στις 0.30" το πρωί της 1ης Απριλίου 1955, ξημερώματα Παρασκευής. Η Κύπρος μετατράπηκε ξαφνικά σε ένα κοχλάζον ηφαίστειο.
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το 1960 κατοικούσαν Έλληνες, 6120 Τούρκοι και 24 Μαρωνίτες. 2. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΛΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤ΄2.
«Σχεδιάζω τη γειτονιά µου»
ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ΣΤΑΜΑΤΕΙ ΕΔΩ
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
Δρ. Κώστας Δημουλάς Χειρουργός
1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Ε.Ο.Κ.Α ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ... Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ (Κ.Α΄)
Του μαθητή Γιώργου Μπουτσιούκη Τμήμα Γ2 ημερομηνία 7/12/2013
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Ο Αγώνας του Η πατρίδα μας η Κύπρος, το νησί με την ελληνική καταγωγή, γνώρισε πολλούς κατακτητές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της: Βαβυλώνιοι,
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
Πριν πάνω από 60 χρόνια, μια βάρβαρη πρακτική εξόντωσης ανθρώπων, υπήρξε ένα από τα περισσότερο τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα...
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Από το μαθητή Μάριο Σπύρου Γ΄ 2.  Τα πρώτα χρόνια  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.
ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α 55-59 Στέλιος Μαυρομμάτης

Γονείς: Χριστόφορος και Ελένη Μαυρομμάτη Στέλιος Μαυρομμάτης. Ο Στέλιος Μαυρομμάτης γεννήθηκε στη Λάρνακα της Λαπήθου της επαρχίας Κερύ- νειας στης 15.11.1932.Απαγχονίστηκε στις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας στις 21.9.1956. Γονείς: Χριστόφορος και Ελένη Μαυρομμάτη Αδέρφια:Μαρία , Ειρήνη και Κώστας Μαυρομμάτη

Το γράμμα. <Θέλω να ξέρετε πως ο γιος και ο αδελφός σας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη , γιατί κράτησε μέχρι τέλους τον όρκο που έδωσε να θυσιαστεί χάριν της ελευθερίας της Κύπρου> .

Λίγα λόγια Ο Στέλιος Μαυρομμάτης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ στη Λευκωσία. Εργάστηκε για δύο χρόνια στον αγγλικό στρατό στο Σουέζ και στη συνέχεια εργαζόταν στο αγγλικό αεροδρόμιο Λευκωσίας ως γραφέας μέχρι τη σύλληψη του. Ήταν μέλος της επιτροπής των σωματείων ΣΕΚ και ΘΟΙ στο χωριό του, στην ίδρυση των οποίων πρωτοστάτησε ο πατέρας του.

Λίγα Λόγια Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αεροπλάνων των Άγγλων. Συνέβαλε επίσης ουσιαστικά στη συλλογή των κυνηγετικών όπλων από ιδιώτες στην περιοχή Λευκωσίας. Έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, την οποία οι Άγγλοι είχαν ονομάσει «μίλι του θανάτου». Μεταξύ των συνεργατών του ήταν και ο ξάδελφος του Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Στενοί συνεργάτες του στη μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού καθώς και στη φιλοξενία και φυγάδευση καταζητούμενων προσώπων ήταν και οι γονείς και τα αδέλφια του.

Λίγα Λόγια Σε μια ανεπιτυχή επίθεση του ιδίου και των δύο συναγωνιστών του εναντίον του Βρετανού σμηνία Νόρμαλ Άλφρεντ και του αεροπόρου Λώρενς Ληθ της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στην οδό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης ανακόπηκε κατά την αποχώρηση από Άγγλο κάτοικο της περιοχής και συνελήφθη από τους δύο Άγγλους αεροπόρους. Καταδικάστηκε σε θάνατο και απαγχονίστηκε μαζί με τους Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα. Αξιοζήλευτο είναι το θάρρος με το οποίον αντιμετώπισε την εκτέλεσή του και το οποίον ο ίδιος περιγράφει στις δυο τελευταίες του επιστολές.

Τέλος