Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή
Ιωάννης Ζαχαρουδιού Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή 1η Απριλίου 1955 Αγώνας της Ε.0.Κ.Α. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

2 Ενωτικό Δημοψήφισμα 15-22 Ιανουαρίου 1950

3 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - Έναρξη του Αγώνα
1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - Έναρξη του Αγώνα Αρχ. Μακάριος Γ΄ Γεώργιος Γρίβας Διγενής ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ Με την βοήθειαν τού Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου τού Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν τού Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μάς κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: «Η τάν ή επί τάς».

4

5 «Του ανδρειωμένου ο θάνατος,
Φυλακισμένα Μνήματα - Imprisoned Graves «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται»

6 Οι 9 Απαγχονισθέντες η ζωή είναι περιττή μέσα στην σκλαβιά».
Ανδρέας Δημητρίου: «Λυπούμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως, δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στην σκλαβιά». 

7 Ιάκωβος Πατάτσος (επιστολή στη μητέρα του):
«Χαίρε. Ευρίσκομαι μεταξύ των αγγέλων. Το πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από τον θρόνον του Κυρίου (…). Μη κλαίεις, για ν’ ακούσεις την αγγελική φωνή που ψάλλει Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ». Χαρ. Μιχαήλ στους γονείς του: «Όταν θα διαβάζετε το γράμμα μου αυτό εγώ θα έχω σβήσει για πάντα από τη ζωή. Μη νομίζετε όμως ότι αυτό με λυπεί. Απεναντίας επειδή γνωρίζω για ποιο σκοπό θα εκτελεσθώ, αισθάνομαι τον εαυτό μου ισχυρόν και γαλήνιον». Ανδρέας Παναγίδης, απευθυνόμενος στο συναγωνιστή του Παρ. Χοιροπούλη: «Θέλω να πεις ότι δεν χάσαμε το θάρρος μας, αλλά βαδίσαμεν με το κεφάλι ψηλά προς την αγχόνην, διότι η Ελευθερία χρειάζεται θυσίας».

8 Ευαγόρας Παλλικαρίδης: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
Μιχ. Κουτσόφτας στη μητέρα του: «Μάνα, αν είσαι Ελληνίδα, μην κλάψεις, γιατί ο γιος σου δεν είναι για κλάματα. Ο γιος σου τραβάει για την δόξα και την τιμή».  Στέλιος Μαυρομμάτης : «Θέλω να ξέρετε πως ο γιος και αδελφός σας πέθανε γιατί κράτησε μέχρι τέλους τον ιερό όρκο που έδωσε να θυσιαστεί χάριν της ελευθερίας της Κύπρου». Ευαγόρας Παλλικαρίδης: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στην Λευτεριά……»

9 Γρηγόρης Αυξεντίου

10

11 Αντωνού Αυξεντίου: «Είμαι περήφανη για τον γιο μου
Αντωνού Αυξεντίου: «Είμαι περήφανη για τον γιο μου. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου. Χαλάλι για την πατρίδα. Κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα». Ο μεστός από λυρισμό επικήδειος λόγος της μεγαλύτερης ηρωίδας μάνας τραγουδιέται σήμερα από την κορυφαία ερμηνεύτρια της Ελλάδας. Ο Γιώργος Θεοφάνους, με τη βοήθεια της αδελφής του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, κατέγραψε τον επικήδειο λόγο της μητέρας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και στη συνέχεια τον μελοποίησε. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της μουσική παράστασης του Γ. Θεοφάνους «Τραγουδώ για το νησί μου» το 2008 στο Ηρώδειο και στην Κύπρο. 

12 19 February 1959 - Υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου.
Κύπρος ανεξάρτητο κράτος 1960.

13 Κύπρος ανεξάρτητο κράτος The Republic of Cyprus - 1960
16 August 1960 The Republic of Cyprus

14 your country can do for you; you can do for your country.
Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country. John F Kennedy, January


Κατέβασμα ppt "Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google