Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ε.Ο.Κ.Α ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ε.Ο.Κ.Α ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ε.Ο.Κ.Α ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1955-1959
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

2 ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ Γεννήθηκε στο χωριό Λυθράγκωμη, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 25 Ιανουαρίου 1938. Ο Ηλίας Παπακυριακού τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λυθράγκωμης και ήταν μαθητής της πέμπτης τάξης του Γυμνασίου Αμμοχώστου, όταν κατατάγηκε στην ΕΟΚΑ, Τον Μάρτη του 1957 του ανατέθηκε ο υποτομέας Άσσειας (Άσσιας) και των γύρω χωριών, όπου και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα. Μια από τις ενέργειές του ήταν και η αρπαγή γαλλικών αυτομάτων όπλων από άνδρες του γαλλικού αποσπάσματος που είχαν κάμει επέμβαση στο Σουέζ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, ο Ηλίας περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες, μαζί με τους ήρωες Ανδρέα Κάρυο, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμάρα, σε αχυρώνα του Λιοπετρίου, όπου πολέμησαν και έπεσαν ένδοξα, όταν επιχείρησαν έξοδο από τον Αχυρώνα.

3 ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου 1934.
Ο Ιάκωβος Πατάτσος τελείωσε το δημοτικό σχολείο "Ελένειο" στη Λευκωσία και ήταν απόφοιτος της Σχολής Σαμουήλ. Ήταν μέλος της ΟΧΕΝ και εντάχθηκε στον Αγώνα πριν από το Με την έναρξη του αγώνα κατατάχθηκε σε ομάδες ρίψης βομβών και αργότερα στο εκτελεστικό Λευκωσίας. Λόγω όμως των θρησκευτικών του πεποιθήσεων προβληματιζόταν να λάβει μέρος σε εκτελέσεις. Η δράση του στον αγώνα συνταυτιζόταν με τη θρησκεία και ό,τι έκαμνε το έκαμνε, επειδή πίστευε ότι και η ελευθερία είναι δώρο του Θεού.  Η βαθιά του θρησκευτικότητα αντανακλάται και στην τελευταία του επιστολή προς τη μητέρα του, στην οποία έγραφε : “Αγαπημένη μου μητέρα, Χαίρε. Ευρίσκομαι μεταξύ αγγέλων. Το πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από το θρόνο του Κυρίου. Θέλω να χαίρεις όπως κι εγώ... ”Απαγχονίστηκε από τους Άγγλους στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας στις 9 Αυγούστου 1956

4 ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Σεπτεμβρίου 1932.
Ο Μάρκος Δράκος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο των χωριών Καλοπαναγιώτη, Βατυλής και Λεύκας και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ. Το 1952, ως μέλος της επιτροπής της οργάνωσης ΠΕΟΝ, εργάστηκε στην οργάνωση της νεολαίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καλλιέργεια των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών. Έπεσε τα μεσάνυχτα της 18ης Ιανουαρίου 1957 κοντά στην Ευρύχου, σε σύγκρουση με τους Άγγλους.

5 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ Ε 2 Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη  τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,  σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,  ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ. Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη  τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,  καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,  χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!


Κατέβασμα ppt "Ε.Ο.Κ.Α ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google