ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σκοπός - Δράσεις του Έργου Α.Η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση της κατάστασης των γυναικών ερευνητριών που πασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα Β.Η αποτύπωση.
Advertisements

Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Έρευνα και την Ανάλυση Δεδομένων με χρήση ΝΤ, Ιωάννινα 2009 Αντώνης Λιοναράκης Προδιαγραφές μεθοδολογίας έρευνας.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2018 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
H διδασκαλία διαμεσολαβητικών δραστηριοτήτων στο μάθημα της ξένης γλώσσας Καταγραφή διδακτικών αναγκών και σκιαγράφηση προοπτικών 14ο Διεθνές Συνέδριο.
Διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
Παρατηρητήριο Media Terra
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 7ο Εθνικό Συνέδριο «Περιφερειακή Επιστήμη & Πολιτική» Αθήνα, 7-8 Μαϊου ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Έρευνα Έρευνα :“Συστηματική, ελεγχόμενη, εμπειρική και κριτική διερεύνηση υποθετικών προτάσεων σχετικά με τις εικαζόμενες σχέσεις ανάμεσα σε φυσικά(;)
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
1 Γεωγραφία της εργασίας & της αναδιάρθρωσης σε μια εκκολαπτόμενη Βαλκανική Μητρόπολη: η Θεσσαλονίκη & η βιομηχανία της Γκιάλης Στέλιος Δρ. Οικονομικής.
Μάθημα: Χωροταξία, «Παρουσίαση της ανάλυσης SWOT»
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ Γ.Σ.Π.. ΟΡΙΣΜΟΙ Ένα σύστημα για τακτικό και συνηθισμένο τρόπο επεξεργασίας δεδομένων και για απάντηση προκαθορισμένων και.
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΦΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΣΙΔΑ Πανεπιστήμιο.
Ο Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας: Μια ερευνητική υποδομή για τη συγκριτική κοινωνική έρευνα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
«Διαχρονική εξέλιξη των ανισοτήτων στην περιφερειακή κατανομή των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα » Γιάννης Ψυχάρης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας 5ο εξάμηνο
ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ευρωπαικές Πολιτικές Ολοκλήρωσης Συνοχής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “Επιστημονική εργασία” Εύρεση πηγών Άξονες δομής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση) Κανόνες γραφής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση)
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 05 Μαρί-Νοέλ.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγματοληψία
ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΙΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Ξυλά Βασιλική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Μέθοδοι εμπειρικής Παιδαγωγικής
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
STUDIO ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Η SWOT ανάλυση ως εργαλείο σχεδιασμού
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Μεθοδολογία Έρευνας Δρ Ηλίας Αβραμίδης Tel:
Σεμινάριο Τελειοφοίτων
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Σχεδιασμός και Πραγματοποίηση επιστημονικής ερευνητικής εργασίας
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Φορείς Εκπαιδευτικής Έρευνας - Ε.Ε. & Ελλάδα
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Οι Διαρροές στον Εξωτερικό Τομέα της Ελληνικής Οικονομίας: Ευρήματα από τους Συμμετρικούς Πίνακες Εισροών-Εκροών των ετών 2005 και ο Διεθνές Επιστημονικό.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Μάθημα της Γεωγραφίας στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο : Εισαγωγή στο μάθημα Λευτέρης Τοπάλογλου

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ Η ΦΥΣΗ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Η διάρθρωση του Μαθήματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (2) Το αντικείμενο του μαθήματος  Η μελέτη των επιπτώσεων των συνόρων στο χώρο, στην οικονομία και στις πολιτικές  Η καταγραφή, ανάλυση & αξιολόγηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την εξέλιξη, την μορφή και την ένταση της διασυνοριακής αλληλεπίδρασης  Η εξέταση των πρόσφατων δυναμικών στα νέα & παλαιά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στη διασυνοριακή ζώνη της Ελλάδας με την Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Βουλγαρία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (3) Γιατί το αντικείμενο είναι σημαντικό;  Ο επιστημονικός διάλογος για το θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί  Ανάγκη ερμηνείας της νέας γεωγραφίας των συνόρων στην Ευρώπη  Ανάγκη σχεδιασμού αποτελεσματικών διασυνοριακών πολιτικών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (4) Τα Ερωτήματα προς συζήτηση (α) Η Φύση & ο Ρόλος των συνόρων  Τί είναι τα σύνορα & τί συμβολίζουν στις ημέρες μας;  Είναι τα σύνορα «φυσικά» ή ανθρώπινα κατασκευάσματα;  Είναι τα σύνορα «συνηθισμένα» ή μοναδικά;  Είναι αναγκαία τα σύνορα στη σημερινή ψηφιακή εποχή;  Γιατί οι νέες συνοριακές γραμμές πολλαπλασιάζονται;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (5) Τα Ερωτήματα προς συζήτηση (β) Η οικονομική γεωγραφία των κλειστών/ανοικτών συνόρων  Επηρεάζουν οι γεωγραφικές συντεταγμένες τη διασυνοριακή αλληλεπίδραση;  Συμμετέχουν ουσιαστικά οι συνοριακές περιφέρειες στη διαδικασία της ολοκλήρωσης;  Σε ποιο βαθμό το μέγεθος αγοράς επηρεάζει τις οικονομικές δραστηριότητες;  Προτιμώνται περισσότερο οι κοντινοί προορισμοί σε σχέση με τους μακρινούς;  Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας των συνοριακών περιφερειών όταν τα σύνορα ανοίγουν;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (6) Τα Ερωτήματα προς συζήτηση (γ) Η γεωγραφία των αντιλήψεων και ο ρόλος των «αρχικών συνθηκών»  «Αρχικές συνθήκες»: πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στη διασυνοριακή αλληλεπίδραση;  Γεωγραφική εγγύτητα: συμβαδίζει με την εγγύτητα στις αντιλήψεις;  Σε ποιο βαθμό τα ιστορικά γεγονότα, και οι πολιτισμικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές διαφορές επηρεάζουν τη διασυνοριακή αλληλεπίδραση;  Ποιες είναι οι κυρίαρχες εικόνες για τον «άλλον» απέναντι από τα σύνορα;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (7) Τα Ερωτήματα προς συζήτηση (δ) Εμπόδια διασυνοριακής αλληλεπίδρασης Σε ποιο βαθμό  Το επίπεδο των υποδομών  Οι συνθήκες διάσχισης των συνόρων  Οι συνθήκες του διασυνοριακού εμπορίου  Οι γενικές συνθήκες  Τα χαρακτηριστικά της οικονομικής γεωγραφίας αποτελούν εμπόδια διασυνοριακής συνεργασίας;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (8) Τα Ερωτήματα προς συζήτηση (ε) Πολιτικές διασυνοριακής συνεργασίας  Ποια είναι η συχνότητα και η αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών πολιτικών και σε ποια θεματικά πεδία;  Μπορούν να γίνουν οι διασυνοριακές πολιτικές περισσότερο αποτελεσματικές και πώς;  Ποιες είναι οι οντότητες που ενεργοποιούνται περισσότερο στη διασυνοριακή συνεργασία;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (5) Μεθοδολογία ανάλυσης Πεδία Ανάλυσης Επίπεδα Ανάλυσης Τα Δεδομένα Στάδια Ανάλυσης  Χώρος  Οικονομία  Πολιτικές  Υπερεθνικό (Ευρώπη, Ε.Ε., Βαλκάνια)  Εθνικό (Χώρες ερευνητικού δείγματος)  Τοπικό/Περιφερειακό (NUTS III, διασυνοριακές ζώνες)  Βιβλιογραφία  Δευτερογενή στοιχεία  Δομημένα ερωτηματολόγια  Συνεντεύξεις Εμβάθυνσης  Διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων  Επισκόπηση βιβλιογραφίας (θεωρία-εμπειρία)  Επισκόπηση πολιτικών  Κατασκευή θεωρητικών υποθέσεων  Εμπειρικός Έλεγχος των υποθέσεων  Εξαγωγή συμπερασμάτων