Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

2  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία ;  Ξέρουμε ότι η επιστήμη της γεωγραφίας χωρίζεται σε φυσική και ανθρώπινη γεωγραφία.  Στο πρώτο εξάμηνο σπουδών σας ποια μαθήματα κάνατε ;  Πόσα θα λέγατε ότι ανήκουν στη φυσική γεωγραφία και πόσα στην ανθρωπογεωγραφία ;  Μην ξεχνάτε υπάρχει και η εφαρμοσμένη γεωγραφία.

3  Αλλά το ερώτημα παραμένει τι είναι η ανθρώπινη γεωγραφία και πως μπορούμε να την εννοιολογήσουμε ;  Η σχέση των ανθρώπων με το χώρο  Ή καλύτερα η αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το χώρο ( αλλά και του χώρου με τους ανθρώπους )  Λίγη φιλοσοφία : Heigedder ‘ Είναι και Χρόνος ’ και η έννοια του Dasein  Dasein ως ‘ είμαι εκεί ’ ‘ είμαι μέσα στον κόσμο ’.  Το είναι μέσα στον κόσμο, το είναι πάντοτε σε συνάρτηση με τον κόσμο, με το γεωγραφικό κόσμο γύρω του  Ούτε ένα υποκείμενο έξω από τον κόσμο αλλά ούτε και ένας αντικειμενικός κόσμος μόνος του. Το είναι μέσα στον κόσμο  Η έννοια του Dasein ως το αντίθετο του Καρτέσιου ‘ σκέφτομαι άρα υπάρχω ’ – ένα υποκείμενο αποξενωμένο από το περιβάλλον του.

4

5  Η ανθρώπινη γεωγραφία περιλαμβάνει ορισμένα βασικά πεδία : οικονομική γεωγραφία, κοινωνική γεωγραφία, ιστορική γεωγραφία, πολιτική γεωγραφία, πληθυσμιακή γεωγραφία, πολιτισμική γεωγραφία κτλ.  Η ανθρώπινη γεωγραφία ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, οι οικονομικές επιστήμες, η ιστορία, η ψυχολογία κτλ.  Τι ξεχωρίζει τη γεωγραφία από τις κοινωνικές επιστήμες ; Για παράδειγμα, τι ξεχωρίζει την οικονομική γεωγραφία από τις οικονομικές επιστήμες, τη ξεχωρίζει την κοινωνιολογία από την κοινωνική γεωγραφία ;  Πρώτον, η γεωγραφία ασχολείται με το χώρο και χρησιμοποιεί χάρτες. Η χαρτογράφηση είναι πάρα πολύ σημαντική για αυτή.

6

7

8

9

10

11

12  Αλλά ακόμα περισσότερο από χάρτες είναι ένας τρόπος να σκέφτεσαι γεωγραφικά, να σκέφτεσαι σε σχέση με το χώρο, αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν « γεωγραφική φαντασία »  Να σκέφτεσαι με βάση τις συνδέσεις και τις διαφορές μεταξύ των χώρων / τόπων  Στο πλαίσιο αυτό σημαντικές έννοιες της ανθρώπινης γεωγραφίας είναι : ο χώρος, ο τόπος, η κλίμακα, η περιφέρεια, η θέση, η χωρική αλληλεπίδραση ( ροές ) κτλ.  Αλλά κάνοντας το μάθημα τόσο θεωρητικό, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα, θα μπορούσε να γίνει και ‘ βαρετό ’.  Το συγκεκριμένο μάθημα είναι μια εισαγωγή στην ανθρώπινη γεωγραφία αλλά για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον θα είναι μια εισαγωγή στις ανθρώπινες γεωγραφίες της παγκοσμιοποίησης.  Θα προσπαθήσουμε να ‘ δούμε ’ την ανθρώπινη γεωγραφία από την οπτική της παγκοσμιοποίησης αλλά και την παγκοσμιοποίηση από την οπτική της ανθρώπινης γεωγραφίας.

13

14  Η παγκοσμιοποίηση είναι προφανώς η πιο πολύ - χρησιμοποιημένη λέξη της εποχής μας  Πρέπει να έχουν γραφεί αρκετές χιλιάδες βιβλία σχετικά με το αντικείμενο ;  Αλλά τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση ; Η παγκοσμιοποίηση προϋπήρχε ή είναι ένα αμιγώς νέο φαινόμενο ;  Η παγκοσμιοποίηση μεταξύ των χιλιάδων νοημάτων της, ίσως να σημαίνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο αλληλό - εξαρτώμενος, αλληλό - σχετιζόμενος.  Επίσης η παγκοσμιοποίηση σχετίζεται με τη σχέση μεταξύ του παγκοσμίου και του τοπικού, μεταξύ των τόπων και των ροών για να χρησιμοποιήσουμε μια πιο γεωγραφική ορολογία  Αλλά τι είναι το παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπαρκτό, μπορούμε να το ‘ βιώσουμε ’, να το ‘ πιάσουμε ’ στα χέρια μας ;  Όπως έχει υποστηρίξει η Saskia Sassen, το παγκόσμιο δεν έχει επιβληθεί από μόνο του, δεν υπάρχει σε ένα επίπεδο από μόνο του, το εθνικό έχει δημιουργήσει το χώρο για να αναπτυχθεί το παγκόσμιο.  Οπότε η έννοια του παγκόσμιου είναι ίσως ‘ μεταφυσική ’, σίγουρα μια γεωγραφικά ‘ μεταφυσική ‘

15  Ο Bruno Latour υποστηρίζει ότι όπως ο Άτλας δεν μπορεί να ‘ δει ’ τον κόσμο έτσι και οποιαδήποτε αφηρημένη θέαση της παγκοσμιοποίησης, οποιοδήποτε παγκόσμιο όραμα, είναι στην ουσία κάτι το ουτοπικό  Γι αυτό προτείνει το παγκόσμιο να ειδωθεί μέσα από το τοπικό, μέσα από τις συνδέσεις του τοπικού και πως αυτές το μετασχηματίζουν  Ή μέσα από τη μη ύπαρξη των συνδέσεων και πως αυτές πάλι το επηρεάζουν  Επομένως αυτός ο τρόπος είναι πιο γεωγραφικός, πιο συγκεκριμένος, αντί να μιλάμε για ένα αφηρημένο παγκόσμιο επίπεδο να μιλάμε για τις συνδέσεις συγκεκριμένων τόπων ή πως οι τόποι έχουν μετασχηματιστεί μέσα από τις συνδέσεις τους ή τις μη συνδέσεις τους.  Αντί να μιλάμε για τόπους και ροές να μιλάμε για τόπους ενσωματωμένων ροών  Ίσως αυτός να είναι ένας καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τις ανθρώπινες γεωγραφίες της παγκοσμιοποίησης.

16

17

18

19

20


Κατέβασμα ppt "ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google