Γιώργος Μαυρομμάτης.  Στο σημερινό μάθημα θα εξετάσουμε τις πραγματικότητες της διεθνούς μετανάστευσης ιδωμένες υπό τη σκοπιά της Ελλάδας. Πως η Ελλάδα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
Advertisements

Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΠΑΥΛΑΚΗΣ Δρ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Διοίκηση της Μετανάστευσης και νομική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα Στάθης Καμπουρίδης Στέλεχος Δ/νσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών Α & Κοινωνικών.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Τα χαρακτηριστικά της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα σήμερα Τ. Κακλαμάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης 27 Ιουλίου 2013.
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
PROJECT: ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
επιπτώσεις της στους νέους
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
ΜΑΘΗΜΑ 3 Το κράτος, το έθνος και οι υπερεθνικοί οργανισμοί.
Επισκόπηση μεταναστευτικών ροών
Μετάβαση υγείας Περιγράφει τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο μεταβάλλονται διαχρονικά οι ανάγκες για την υγεία παγκοσμίως.
Η επέκταση στην «Άγρια Δύση». Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την.
Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Το 2011 ο πληθυσμός της ΕΕ (27) ήταν εκ. Σε σχέση με 1/1/ εκ. περισσότεροι. Ο.5 εκ. φυσικοί λόγοι ( γεννήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας σε σχέση με τη μετανάστευση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετανάστευση και πολιτική, σύνορα και ταυτότητες
"Διάλογος: Από τις άστοχες πολιτικές και τη λιτότητα στη βιωσιμότητα και στις κοινωνικά-οικολογικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις" Στρογγυλό τραπέζι: «Κρίση και.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
Μετανάστες μαθητές: υποστηρικτικά μοντέλα και ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Το παράδειγμα του 2oυ Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού.
Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Πηγές δεδομένων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Πλήρης πρόσβαση στην Ετήσια έκθεση.
H προσφυγική κρίση: το νέο ως μια νέα μορφή του παλαιού ή καλύτερο αναζητώντας το νέο στο παλαιό Δρ. Γεώργιος Μαυρομμάτης, Λέκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Το 2011 ο πληθυσμός της ΕΕ (27) ήταν εκ. Σε σχέση με 1/1/ εκ. περισσότεροι. Ο.5 εκ. φυσικοί λόγοι ( γεννήσεις.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Τάσεις στην αγορά εργασίας Σταύρος Κατσούρας, σύμβουλος Απασχόλησης στο ΚΕΣΥΠ Βόλου Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius Regio EDUCATION AND THE LABOUR.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Γενική Οικονομική Ιστορία
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η δημογραφική πραγματικότητα
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΡΔΑΝΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Οι εμπόλεμες ζώνες και το νέο κύμα της προσφυγιάς
19ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΛΟΓΩΝ
ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΝΕΑ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Η ιστορία του Ελληνισμού στον Πόντο έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μ. Ασίας από Ίωνες ναυτικούς.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Μαυρομμάτης

 Στο σημερινό μάθημα θα εξετάσουμε τις πραγματικότητες της διεθνούς μετανάστευσης ιδωμένες υπό τη σκοπιά της Ελλάδας. Πως η Ελλάδα και οι πληθυσμοί της έχουν αλλάξει από την παγκοσμιοποίηση των ροών.  Latour (2013) και η παγκοσμιοποίηση ως τοπικοποίηση και ο Άτλας που δεν μπορεί να δει την υδρόγειο καθώς την κρατά στην πλάτη.  Α ppadurai (1996) και η παγκοσμιοποίηση ως ροές : χρηματικό - οικονομικές, εθνοτικές, εικόνων ΜΜΕ, τεχνολογίας, ιδεολογικές κτλ. Οι εθνοτικές ροές ήταν σημαντικές για την Ελλάδα.  Η Ελλάδα έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ροές ανθρώπων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.  Η Αθήνα ως κοσμόπολης και η από - μεταναστευτικοποίηση του κέντρου  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε λίγο για κινηματογράφο.

 Σύσταση πρώτων ελληνικών αποικιών στη Μικρά Ασία και Νότια Ιταλία  Ελληνιστική περίοδος ή ο ελληνισμός μέχρι την Ινδία  Βυζάντιο και ελληνισμός  Ελληνικός διαφωτισμός, ο Κοραής και οι άλλοι στο Παρίσι  Η φιλική εταιρεία ή η επαναστατημένη Ελλάδα εκτός  Καβάφης ή αλεξανδρινός κοσμοπολιτισμός  Β ’ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος και αποδημία (2 η και 3 η γενιά ελλήνων ισόποση με το μόνιμο πληθυσμό της χώρας )  Σεφέρης, ο διπλωμάτης ποιητής ή « όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει » ( έχει και άλλο νόημα )  Πρώτες μεταναστεύσεις 1970 και 1980  1990: Πτώση κομμουνισμού και μαζική εισροή  Μέσα 2000 και μετά, η παγκοσμιοποίηση των μεταναστευτικών ροών, μεικτή μετανάστευση και άσυλο.  Μεταναστευτικό τώρα, μείωση ροών, ενδείξεις λιγότερων μεταναστών και φυσικά μια άλλη πολιτική οικονομία  Νέα αποδημία ελλήνων, η « νέα γενιά » στο εξωτερικό. Από τους χαμηλά στους υψηλά εκπαιδευμένους. Brain drain, brain gain and brain circulation. Ποιοι φεύγουν ;  Ίσως πρέπει να δούμε το θέμα της μετανάστευσης, ανάπτυξης και αποδημίας πιο συνολικά σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να μη το βλέπουμε στατικά.  Μια χώρα μετανάστευσης και αποδημίας μαζί ; Ή μόνο αποδημίας ;

 Η πληθυσμιακή αύξηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ -27) έχει βασισθεί κυρίως σε συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα καθαρής μετανάστευσης [1] ( μεταναστευτική εισροή μείον αποδημία ). Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα χαμηλά επίπεδα των δεικτών γονιμότητας που χαρακτηρίζουν τα επιμέρους κράτη - μέλη. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και στην αύξηση των δεικτών εξάρτησης των ηλικιωμένων ατόμων. [1] [1] Eurostat, Statistics in Focus (94/2009), Population and Social Conditions, author Katya Vasileva.[1]  Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη καθώς η χώρα έχει από τα υψηλότερα επίπεδα γήρανσης του γηγενούς πληθυσμού [1]. προβλέπεται στο μέλλον δραματική μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και συνακόλουθη αύξηση των οικονομικά μη ενεργών ατόμων [2]. Όλα αυτά πριν την κρίση. Τώρα μείωση πληθυσμού. [1] [2] [1][1] Eurostat, Statistics in Focus (45/2010), Population and Social Conditions, author Katya Vasileva [2] [2] Voulgaris K. (2008), Demographic Outlook: National reports on the Demographic Developments in 2007, Methodological and Working papers, Eurostat, European Commission.

 Άν δεν υπάρχουν δουλειές η μετανάστευση μειώνεται  Στις χώρες του ΟΟΣΑ τα επίπεδα ανεργίας των μεταναστών μεγαλύτερα από των γηγενών. Η κρίση απασχόλησης χτυπά ιδιαίτερα τους μετανάστες σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ή στις περισσότερες.  Το 2012 παρατηρούμε ότι (Migration Outlook 2013, OECD) η μετανάστευση στις χώρες του ΟΟΣΑ αρχίζει να αυξάνεται, αλλά αυτό αφορά κυρίως ενδο - ευρωπαϊκή μετανάστευση και όχι διεθνή μετανάστευση.  Ταυτόχρονα η ανεργία των μεταναστών παγιώνεται σε επίπεδα μεγαλύτερα των γηγενών και πλήττονται ειδικότερα οι νέοι μετανάστες και οι χαμηλής ειδίκευσης. Οι γυναίκες όχι τόσο, γιατί λέτε ; (International Migration Outlook 2013, OECD).  Το παλαιό παράδειγμα των νέων χωρών μετανάστευσης, ποιο είναι το νέο παράδειγμα ; Διαφορές και ομοιότητες.  O ΟΟΣΑ προτρέπει τις κυβερνήσεις ότι η ενταξιακή πολιτική είναι απαραίτητη τώρα, παρόλα αυτά πολλές κυβερνήσεις πράττουν το αντίθετο. Τι γίνεται στην Ελλάδα ;  Το παράδοξο της ένταξης και της κρίσης ;

 1980: Μικρά μεταναστευτικά κύματα από την Πολωνία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες για απασχόληση σε βιομηχανική παραγωγή, ναυπηγεία και οικιακές εργασίες ( τα υπόγεια στο Παγκράτι όταν μεγάλωνα )  Παράλληλα και λίγο ίσως αργότερα παλιννοστούντες ( Ρωσο - Πόντιοι ) από τη Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία και Ρωσία. Η γνωριμία μας με τους ομογενείς. Καλλιθέα τώρα.  1990: Η Ελλάδα από χώρα αποδημίας σε χώρα μαζικής υποδοχής. Russel King (2001) και οι νέες χώρες της μετανάστευσης ( Νότια Ευρώπη ). Κοινά χαρακτηριστικά : γεωγραφική θέση, φύση των συνόρων, οικονομική ανάπτυξη και είσοδο στην ΕΕ, τουριστικές οικονομίες με κίνηση πληθυσμών ( τουριστική βίζα ), άτυπες οικονομίες και ζήτηση για ανασφάλιστη εργασία, οικονομικοί κλάδοι έντασης εργασίας, αυξανόμενα επίπεδα εκπαίδευσης των γηγενών. Το νέο Rio Grande  M έσα 2000 και μετά : Η μεικτή μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση των μεταναστευτικών ροών, οι νέες μεταναστευτικές πιέσεις εξ ανατολάς, η μη ύπαρξη ασύλου και τα αυξανόμενα κύματα από τις νέες εμπόλεμες ζώνες, η ανάπτυξη της τράνσιτ μετανάστευσης κτλ.  Συστημική κρίση και η σχετικότητα της νέας « παλαιάς » μας ανάλυσης. Πολλές από τις παραδοχές δεν ισχύουν πια ή είναι σε καθεστώς κατάρρευσης. Άλλες πάλι ισχύουν. Η Ελλάδα ως χώρα αποδημίας γιατρών και μηχανικών. Η πολιτική οικονομία, η μετανάστευση και η αποδημία. Ένα καινούριο παράδειγμα ανατέλλει το οποίο και δεν περιγράφω εδώ γιατί δεν το γνωρίζω.

 Διαφορετική μεθοδολογία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων από προηγούμενες απογραφές  Μόνιμος πληθυσμός της χώρας  Περιφέρεια Αττικής  Σύνολο αλλοδαπών  Από ΕΕ  Απογραφή περίπου αλλά άλλη μεθοδολογία