Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ Επανάσταση στο Γουδί Άνοδος Βενιζέλου Έκρηξη του πρώτου βαλκανικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) Μάχη στην Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Σέρβια, Κοζάνη και Γιαννιτσά Απελευθέρωση της Κατερίνης και της Βέροιας(16 Οκτωβρίου 1912) Απελευθέρωση της Νάουσας(18 Οκτωβρίου) Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Απελευθέρωση της Ηπείρου Μάχη των Πέντε Πηγαδίων( Οκτωβρίου)

2 Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ 1897
Η συνθήκη ειρήνης, η οποία επικύρωσε την κατάπαυση του "ατυχούς" ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, υπογράφτηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1897.

3 Η Ελλάδα εκχωρούσε έκταση 400 τ. χμ
Η Ελλάδα εκχωρούσε έκταση 400 τ.χμ. στην Τουρκία, όφειλε να της καταβάλει αποζημίωση 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, για την οποία θα έπαιρνε ειδικό ευρωπαϊκό δάνειο και δεχόταν τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου εντεταλμένης να εποπτεύσει τα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να διευθετηθούν τα παλιότερα και το νέο χρέος της χώρας. Η συνθήκη αποφάσιζε επίσης την εγκαθίδρυση αυτόνομου καθεστώτος στην Κρήτη, ενώ Ύπατος Αρμοστής θα αναλάμβανε ο πρίγκηπας Γεώργιος.

4 Η περίοδος 1897-1922 χαρακτηρίζεται από σημαντικές τομές που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία.
Tην ίδια εποχή έξω από το εθνικό κέντρο οι ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής Ανατολής αλλά και η ελληνική διασπορά ζουν και αναπτύσσονται παράλληλα με την ελλαδική πραγματικότητα, μέχρι βέβαια τα δραματικά γεγονότα του τέλους της περιόδου να ανατρέψουν καταστάσεις χρόνων.

5 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μια άλλη "αθέατη" όψη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στην προστατευτική νομοθεσία της εποχής, είναι η παιδική εργασία. Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, απασχολούνται σε αγροτοκτηνοτροφικές, οικοδομικές-κατασκευαστικές ή ευκαιριακές εργασίες, σε οικιακές υπηρεσίες και στη ναυτιλία. Ένα σημαντικό ποσοστό εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές απογραφές, εργάζεται στη βιομηχανία. Σε τούτον τον τομέα αρχίζουν να δουλεύουν από πολύ μικρές ηλικίες με χαμηλά μεροκάματα και με εξαντλητικά ωράρια.

6 Το ενδιαφέρον για την παιδικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της σε περισσότερο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας γίνεται περισσότερο ορατό. Aυτή η οπτική θα αποτυπωθεί με ευκρίνεια στην καλλιτεχνική δημιουργία που εντάσσει στη θεματική της το παιδί ή απευθύνεται σ' αυτό μέσω της παιδικής λογοτεχνίας.

7 H πολιτική διαμάχη μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών απεικόνιζε συσχετισμούς κοινωνικών δυνάμεων και των αλληλοαποκλειόμενων επιδιώξεών τους για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

8 Ο Ε. Βενιζέλος και τα μέλη του Λαϊκού Συλλόγου Σύρου στην οικία του Στ
Ο Ε. Βενιζέλος και τα μέλη του Λαϊκού Συλλόγου Σύρου στην οικία του Στ. Βαφιαδάκη. Αθήνα Μουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικό Αρχείο Ε. Βενιζέλου αρ. ευρετ © Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.

9 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Στην περίοδο που εξετάζουμε, ιδιαίτερα μετά το 1900, παρατηρείται ένα έντονο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής (Η.Π.Α.). Mεταξύ του 1890 και του 1920 αποδήμησαν από την Eλλάδα άνθρωποι, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (95%) πήγε στην Αμερική, όταν ο πληθυσμός της χώρας το 1907 ήταν άτομα. Yπολογίζεται πως το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας ή το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μετανάστευσε στις Η.Π.Α. μεταξύ 1890 και 1910.

10 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

11 Η ομάδα μας Ιωάννα Γιάννης Νίκος Στέργιος Ελευθερία


Κατέβασμα ppt "ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google