Ζωή ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΡΕΧΛΗ΄ Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ
Advertisements

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΟ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΙΚΙ - ΠΙΚΙ.
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Αυτό το ΤΑΝΤΡΑ ήρθε από την Ινδία. Δεν πειράζει αν είσαι ή οχι προληπτικός, αξίζει ο κόπος να διαβάσεις...OK? Αυτό είναι ένα Tantra Totem Nepalese για.
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
Γυναικείο Ποδόσφαιρο Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα; Υπάρχουν και γυναίκες που είναι εξίσου ταλαντούχες. Γενικώς τα αγόρια έχουμε.
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
ΠΟΙΗΜΑ Ένα όμορφο πρωινό αποφάσισα και εγώ τα παπούτσια μου να βγάλω για να μοιάσω σε κάποιον άλλο, ένα παιδί πολύ μικρό που δεν έχει παπούτσια να βάλει,
Τα τέσσερα κεριά….
Σοφές φράσεις του μικρού Βούδα για να ζεις πάντα καλά.
Μια ιστορία ενδιαφέρουσα και για σκέψη…. Φαντάσου ότι υπάρχει μια τράπεζα, η οποία κάθε μέρα καταθέτει στον λογαριασμό σου το ποσό των €. Αυτή.
Δρόμος αρετής και δύναμης
Δυσνόητα Ένα πρωί στη λίμνη, ο σύζυγος επιστρέφει μετά από πολλές ώρες ψαρέματος και παίρνει έναν υπνάκο στο φορτηγάκι. Η σύζυγος, αν και δεν.
Εργαστήρι παραγωγής λεβέ!!
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… …Σκέψου πιο…προσωπικά!!!
Διαχείριση της σχολικής τάξης
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
Ένα παραμύθι κατά του σχολικού εκφοβισμού
ΣεβΟμαστε τη διαφορετικΟτητα…
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Dead Man Walking Σοφία Ηλιακοπούλου Ναταλία Καπώνη Ελένη Λάδη
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΦΟΣ
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Σεμινάριο για μελλοντικούς οικονομολόγους (Μέρος Β’) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ’ Τάξης.
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
Ένας φιλόσοφος του κοινού νου
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός
ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ;
Η Βούληση του Ανθρώπου για Διάκριση και Δύναμη
Α τάξη Καλφαγιάννειου Γυμνασίου Φίλιας Βιωματικές Δράσεις.
Ιστορία της φιλοσοφίας: Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης Σ. Σταυριανέας Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών 14/10/2015.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Είσαι ένα σπασικλάκι!! Φύγε, από εδώ φυτό!! Είσαι ένα σπασικλάκι!! Φύγε, από εδώ φυτό!! Μαααα;;; Δεν είμαι. Μαααα;;; Δεν είμαι. Ένα πρωί στο σχολείο.
Μια φορά ήταν ένα κοριτσάκι….
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
6ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Ομάδα CBoys
Ο βασιλιάς και το αλάτι Παραμύθι από τη Λιβύη
Μία ταινία του Κώστα Γαβρά
ΗΘΙΚΟΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΜΟΣ.
Πιστεύετε σε κάποια θρησκεία ;
Η δύναμη της εικόνας Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΦΙΛΙΑ Η έννοια της φιλίας Οι διαφορές φιλίας-παρέας
Οι μεγάλες Θεωρίες Ηθικής
Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννης Μαγκλής Συνέντευξη από τον νέο στρατιώτη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλλιόπη.
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ΄: επίλυση προβλημάτων
GHANDI Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Καραβάς Α1.
Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική
Η Πειθαρχία στον Αθλητισμό
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
Μια γυναίκα φρόντιζε τον κήπο του σπιτιού της,
Μάθημα: Οικιακή Οικονομία
Το Δίκαιο.
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Πιέρ Μπουρντιέ Ο Πιέρ Μπουρντιέ ( 1 Αυγούστου  Ιανουαρίου 2002) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας.
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ζωή ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΡΕΧΛΗ΄ Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ηθική Φιλοσοφία Ζωή ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΡΕΧΛΗ΄ Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Οι άξονες Το νόμιμο είναι και ηθικό; Μπορούμε να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες θέσεις για την ηθική; Μπορούμε να διατυπώσουμε αντικειμενικές κρίσεις για ηθικά ζητήματα; Μήπως η ηθική είναι υποκειμενική ή σχετική με την κοινωνία που ζούμε και με την κουλτούρα της; Κανονιστικές ηθικές θεωρίες.

1. Το νόμιμο είναι και ηθικό; Παραμένει το γεγονός ότι δεν γνώριζα το κοριτσάκι. Ούτε γνωρίζω τους ανθρώπους, ας πούμε στον Παναμά, γι΄αυτό δεν νιώθω καθόλου τύψεις που κάθε μέρα κάποιοι δολοφονούνται. Γιατί, λοιπόν, να νιώσω τύψεις; Δεν έκανα τίποτα κακό. Υπάρχει ένα ανθρώπινο τέρας που τρώει, κοιμάται και διασκεδάζει στην πόλη ... Υπήρξε μάρτυρας στο αποτρόπαιο έγκλημα ενός παιδιού και δεν έκανε τίποτα. 1997, Nevada, Las Vegas Jeremy Strohmayer David Cash Junior

Ορισμός της ηθικής Πώς πρέπει να ζούμε Στοιχειώδης έννοια της ηθικής Το να καθοδηγούμε τη συμπεριφορά κάποιου με τρόπο έλλογο, λαμβάνοντας εξίσου υπ’ όψιν το συμφέρον κάθε ατόμου που επηρεάζεται από αυτήν τη συμπεριφορά Στοιχειώδης έννοια της ηθικής

Μπορούμε να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες θέσεις για την ηθική; Ας τοποθετηθούμε πάνω σε ηθικά ζητήματα.

Υποκειμενική και σχετική ηθική; Ατομικός υποκειμενισμός Οι ηθικές μας απόψεις βασίζονται αποκλειστικά στα αισθήματά μας; Πολιτισμικός σχετικισμός Περιγραφικός Διαφορετικές κοινωνίες έχουν διαφορετική ηθική. Σωστό ή λάθος; Κανονιστικός Καθένας οφείλει να ενεργεί με βάση ό,τι η κοινωνία του θεωρεί ορθό. Ισχύει ή δεν ισχύει;

«Καλά λοιπόν, έχετε τα έθιμά σας. Αλλά στη χώρα μου το να υποχρεώσεις μια γυναίκα να καεί στη νεκρική πυρά του συζύγου της είναι ένα έθιμο που τιμωρείται με θάνατο». General Sir Charles Napier

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΗΘΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ωφελιμισμός «Μια πράξη είναι ορθή εάν οι συνέπειές της είναι καλύτερες από-, ή τουλάχιστον είναι εξίσου καλές με-, τις συνέπειες μιας άλλης πράξης την οποία ο πράττων θα μπορούσε να έχει κάνει»: Elizabeth Anscombe

Κλασικός/Ηδονιστικός Ωφελιμισμός I

Το δόγμα του διπλού αποτελέσματος (The doctrine of double effect) Η συνθήκη της φύσης-της-πράξης: ή πράξη πρέπει να είναι είτε ηθικά ορθή είτε ηθικά ουδέτερη. Η συνθήκη του μέσου-σκοπού: Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι το μέσον για να πετύχουμε το καλό αποτέλεσμα. Η συνθήκη της καλής πρόθεσης: Η πρόθεσή μας πρέπει να είναι να επιδιώξουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και το αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μόνο μια παράπλευρη απώλεια. Η συνθήκη της αναλογικότητας: Το θετικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο σε σημασία με το αρνητικό αποτέλεσμα.

Κλασικός/Ηδονιστικός Ωφελιμισμός II

πίσω

Δεοντολογία

«Φαντάσου ότι οικοδομείς ένα ανθρώπινο πεπρωμένο με τελικό σκοπό να κάνεις όλους τους ανθρώπους ευτυχισμένους προσφέροντάς τους επιτέλους ειρήνη και ηρεμία. Όμως, για να το πετύχεις, είναι ουσιώδες και απαραίτητο να βασανίσεις έως θανάτου ένα μικροσκοπικό πλάσμα -αυτό εδώ το μωρό που ακουμπάει το στήθος με τη γροθιά του- και να θεμελιώσεις αυτό το οικοδόμημα στα δάκρυά του. Θα συναινούσες να γίνεις ο αρχιτέκτονας; Πες μου, και πες μου την αλήθεια». «Όχι, δεν θα συναινούσα», είπε μαλακά ο Alyosha.

Να ενεργείς με τέτοιο τρόπο, ώστε η αρχή στην οποία στηρίζεται η πράξη σου να μπορεί να γίνει καθολικός νόμος χωρίς αντιφάσεις. Να πράττεις έτσι, ώστε να μεταχειρίζεσαι πάντοτε όλους τους άλλους ανθρώπους -όπως και τον εαυτό σου- ως σκοπούς και όχι μόνο ως μέσα των πράξεών σου. Κάθε λογικό ον πρέπει να ενεργεί σαν να ήταν, με τους δικούς του ηθικούς κανόνες, νομοθέτης στο παγκόσμιο βασίλειο.

Πίσω

Ενστάσεις στη δεοντολογία Μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχουν ηθικοί κανόνες καθολικοί; Προθέσεις και όχι συνέπειες;

Ο οπλοφόρος εραστής της φιλοσοφίας Ο οπλοφόρος εραστής της φιλοσοφίας   Ούτε που θα το φανταζόταν ο φημισμένος για την αυτοπειθαρχία του Καντ, ότι δυόμιση αιώνες αργότερα, δύο άνθρωποι θα μονομαχούσαν για την ερμηνεία των θεωριών του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι, τον Σεπτέμβριο, αρκετά μακριά από το Κένιξμπεργκ (την πατρίδα του Καντ), στη νότια ρωσική πόλη του Ροστόφ-ον-Ντον, συνέβη ένα τραγικό συμβάν. Ένας άντρας, γυρίζοντας αργά το βράδυ στο σπίτι του, σταμάτησε σε μια μπυραρία και εκεί, στον ιδανικό χώρο για ποτό και συζήτηση, ξεκίνησε μια φιλοσοφική αντιπαράθεση με κάποιον άλλον νεαρό συνδαιτυμόνα στο μπαρ. Άρχισαν να διαφωνούν για τις θεωρίες του Καντ. Ποτήρι στο ποτήρι, το αλκοόλ τελικά μίλησε. Αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν ποιός από τους δύο κατανοούσε καλύτερα τις μεταφυσικές θεωρίες του Πρώσου φιλοσόφου. Η διαφωνία κλιμακώθηκε και κατέληξε σε αγώνα πάλης. Στο τέλος, ο νεαρός άνδρας τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε τον «ιδεολογικό» του αντίπαλο. Στη Ρωσία, όχι μόνο αγαπούν τον Καντ και τη φιλοσοφία του, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν και να πυροβολήσουν γι’ αυτόν! Με την ευκαιρία, παραθέτουμε και μια παρατήρηση του ίδιου του Καντ, ο οποίος, σε αντίθεση με τις γερμανικές εθνικές παραδόσεις, δεν ήταν λάτρης τους ζύθου. «Η επιλογή της μπύρας (ως ποτού), έλεγε ο φιλόσοφος, είναι δείγμα κακού γούστου»! 

Δεν υπάρχει ηθικότητα χωρίς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρακτική ηθική Η ιστορία του παιδιού στη γέφυρα.