Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α’ ΕΠΑ.Λ. ΙΘΑΚΗΣ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ; Αναζητώντας τις αιτίες του κουτσομπολιού Ιθάκη Σχ. Έτος

2 Σαπφώ Νοταρά – Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία “Να ‘τανε το 13 να ‘πεφτε σε μας”
Μια ταινία της εταιρίας παραγωγής Καραγιάννης – Καρατζόπουλος, γυρισμένη το 1970, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου

3 ΣΤΟΧΟΙ Γιατί οι φίλοι, οι συμμαθητές μας και οι συμπολίτες μας ασχολούνται τόσο πολύ με τις προσωπικές επιλογές των άλλων Θέλαμε να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο το καθημερινό κουτσομπολιό επηρεάζει τη ζωή μας. Θέλαμε να μάθουμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την προσωπικότητά μας

4 Πότε η καθημερινή συζήτηση γίνεται κουτσομπολιό;
Συζήτηση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων ονομάζεται η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για ένα θέμα καθώς και η ανάλυσή του. Μια πληροφορία για έναν άνθρωπο μετατρέπεται σε κουτσομπολιό όταν: 1. Αυτός που την μεταφέρει δεν γνωρίζει αν είναι 100% αληθινή 2. Δεν αναφέρεται σε κάποιο θετικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς ή της εμφάνισης του άλλου 3. Δεν είναι πραγματικά χρήσιμη για αυτόν που την μαθαίνει. Το κουτσομπολιό εκφράζει άμεσα την ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνική ένταξη, επαφή και διασύνδεση. Σε μικρές κοινωνίες αποτελεί μια βασική μορφή ελέγχου του κοινωνικού ιστού. Οι πληροφορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα δεν είναι πάντοτε ψεύτικες αλλά μεγαλοποιημένες.

5 Γιατί κουτσομπολεύουμε;
Το βασικότερο στοιχείο αποτελεί η ασυνείδητη ανάγκη του ανθρώπου να κρίνει τον εαυτό του συγκρίνοντάς τον με τους άλλους. Δημιουργούμε ομάδες τις οποίες “δένουμε” με συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και οποιοσδήποτε τολμήσει να τους παραβεί σχολιάζεται και απομονώνεται. “κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις κρυφές αρετές κάποιου” (Μπέρτραντ Ράσελ) Η έλλειψη ουσιαστικών ενδιαφέροντων.

6 Κουτσομπολιό & ΜΜΕ Είναι ανάγκη του τηλεθεατή:
1. Να ζήσει διαφορετικές και έντονες καταστάσεις από μια «απόσταση ασφαλείας». 2. Να συγκρίνει τη ζωή του με αυτή των ηρώων του. 3. Να τους «αποδώσει» τις αρνητικές πλευρές του εαυτού του σαν να πρόκειται για τον πιο στενό του φίλο! «Μα πώς φέρθηκε έτσι, είναι δυνατόν;»

7 Το κουτσομπολιό στο σχολείο
Το σχολείο αποτελεί ένα ακόμη πεδίο δράσης του κουτσομπολιού και, μάλιστα, ιδιαίτερα έντονο! Το σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μικρογραφία της κοινωνίας. Σε οποιαδήποτε σχολική κοινότητα πάνω στη Γη και σε οποιαδήποτε εποχή, αντικείμενο σχολιασμού πέφτουν τόσο οι μαθητές, όσο και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

8 Σε ποιον βαθμό οι κάτοικοι της Ιθάκης επηρεάζονται από τα κουτσομπολιά;
Σε μικρές κοινωνίες όπως είναι η κοινωνία της Ιθάκης, το κουτσομπολιό είναι πάγια πρακτική.

9 Τα κορίτσια τα επηρεάζει πιο πολύ η γνώμη τις οικογένειας τους για την συμπεριφορά τους στο σχολείο σε σχέση με τα αγόρια. Τα αγόρια επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τα κορίτσια σε σχέση με τις φιλικές τους σχέσεις. Οι γυναίκες δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τους εφήβους.

10 Οι άντρες απάντησαν ότι τους επηρεάζει λιγότερο η οικογένεια στις φιλικές σχέσεις σε αντίθεση με τις γυναίκες που τις επηρεάζει σε πιο μεγάλο βαθμό. Τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από την οικογένεια τους από ότι τα αγόρια στο θέμα σπουδές – αγορές.

11 Τα κορίτσια δίνουν λιγότερη σημασία στην γνώμη των συμμαθητών τους στις προσωπικές τους σχέσεις, ενώ τα αγόρια περισσότερο. Το αντίθετο συμβαίνει για τα ενδιαφέροντά τους. Τα κορίτσια υπολογίζουν περισσότερο τη γνώμη των καθηγητών τους σε σχέση με τα αγόρια.

12 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βασιλόπουλος Γεράσιμος, μαθητής της Α’ τάξης ΓΕΛ Ιθάκης Λεκατσάς Διονύσης, υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Ιθάκης

13 Πώς να προστατευτούμε από τα σχόλια και τους ψίθυρους;
“Ποτέ δεν αναρωτήθηκες για το αν οι σκέψεις σου είναι λαθεμένες. Αντί γι’ αυτό, αναρωτιόσουν τι θα πει ο γείτονάς σου” (Βίλχελμ Ράιχ) “Δεν πιστεύεις ότι ο δικός σου φίλος μπορεί να κάνει κάτι σπουδαίο. Μυστικά περιφρονείς τον εαυτό σου ακόμα και όταν – ή ιδιαίτερα όταν – κάνεις φανταχτερή επίδειξη της αξιοπρέπειάς σου. Και αφού περιφρονείς τον εαυτό σου δεν είναι δυνατόν να τρέφεις εκτίμηση για τον φίλο σου.” (Βίλχελμ Ράιχ) “Όταν υπάρχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπάρχει και το πιστεύω πως «δεν είμαι αρκετά καλός». Αυτό συνήθως συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα.” (Κάρολιν Μ. Μπολ) “Αν η χαμηλή αυτοεκτίμηση βασίζεται σε διαφορετικές εκφράσεις του πιστεύω ότι «δεν είμαι αρκετά καλός», τότε είναι προφανές ότι η υγιής αυτοεκτίμηση βασίζεται στο πιστεύω πως «είμαι αρκετά καλός».” (Κάρολιν Μ. Μπολ) “Αυτοεκτίμηση είναι να το να πιστεύεις χωρίς όρους ότι έχεις μεγάλη αξία και να νοιώθεις πως αγαπάς τον εαυτό σου χωρίς όρους.” (Κάρολιν Μ. Μπολ)

14 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τα μεγάλα μυαλά μιλούν για ιδέες, τα μέτρια μυαλά μιλούν για γεγονότα, τα μικρά μυαλά μιλούν για ανθρώπους.

15 “Το Τραγούδι της Κουτσομπόλας” Τραγουδάει η Άννα Παναγιωτοπούλου
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google