Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μία ταινία του Κώστα Γαβρά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μία ταινία του Κώστα Γαβρά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μία ταινία του Κώστα Γαβρά
ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ Μία ταινία του Κώστα Γαβρά

2 Γενικά στοιχεία Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά:
Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά:  2 Μαρτίου 2005 (Γαλλία) Σκηνοθέτης: Κώστας Γαβράς Σύνθεση μουσικής: Αρμάν Αμάρ Υποψηφιότητες: Βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου, Βραβείο Σεζάρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Ζαν Κλοντ Γκρίνμπεργκ Ηθοποιοί: Χοσέ Γκαρσία, Κάριν Βιαρ, Ζορντί Μονφίλ, Ούλριχ Τουκούρ, Ολιβιέ Γκουρμέ

3 Υπόθεση Ο Μπρουνό, ένας «καθημερινός» άνθρωπος με οικογένεια που είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια, προσπαθεί να ξαναβρεί δουλειά. Αποφασίζει λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρει είναι να σκοτώσει ένα υψηλό διευθυντικό στέλεχος, ώστε να μείνει κενή μια θέση εργασίας, και τους τυχόν "ανταγωνιστές" του με μεγαλύτερα προσόντα από αυτόν, ώστε να είναι σίγουρη η δική του πρόσληψη.

4 Ψυχολογική προσέγγιση
Ο Μπρουνό έχει ζήσει σε μία κοινωνία που η δουλειά καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπου. Όταν απολύεται χάνει και ένα κομμάτι του εαυτού του. Η σιγουριά του καταρρέει και δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιδέα της ανεργίας. Έτσι παραβλέποντας κάθε ηθικό φραγμό αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να ξαναασκήσει το επάγγελμα του.

5 Πείθει τον εαυτό ότι πράττει σωστά και ότι βοηθά την οικογένειά του και αρχίζει να σκοτώνει όσους πιστεύει ότι είναι εμπόδιο στην απόφασή του. Όπως λέει: «Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, μόνο κακές συνθήκες». Βέβαια καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει το σχέδιό του συναντάει ανταγωνιστές οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια ή σε ακόμα χειρότερη θέση.

6 Λόγω της νοοτροπίας όμως της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσε νοιάζεται περισσότερο για το χρήμα απ’ ότι για τους συνανθρώπους του και παραμένει αφοσιωμένο στο σχέδιο.

7 Κοινωνική προσέγγιση Η καπιταλιστική κοινωνία από την νεαρή ηλικία έμμεσα διδάσκει στον Μπρουνό ότι στο μέλλον για να είναι παραγωγικός για τους γύρω του πρέπει να βγάζει χρήματα, δηλαδή να δουλεύει. Όμως, δεν του μαθαίνει να νοιάζεται για τους γύρω του και να έχει αξιοπρέπεια.

8 Πολιτική προσέγγιση Ο Μπρουνό είναι «θύμα» μαζικής απόλυσης υπαλλήλων λόγω μεταφοράς της επιχείρησης, σχεδιασμένη από υψηλά στελέχη που ρυθμίζουν οικονομικά ζητήματα. Οπότε εκμεταλλευόμενοι την διαμόρφωση της κοινωνίας μπορούν να σχεδιάσουν κάθε στιγμή τι αποτέλεσμα θα έχει οποιαδήποτε αλλαγή και το χρησιμοποιούν για το μέγιστο οικονομικό και πολιτικό συμφέρον τους. Ο πρωταγωνιστής είναι ένα μέρος του σχεδίου τους.

9 Διαχρονικότητα Η αντίληψη του επαγγέλματος ως κομματιού της ζωής και μέσου επιβίωσης είναι μια πραγματικότητα που στην σύγχρονη εποχή συναντάται σχεδόν σε όλη την κοινωνία. Όταν ο άνθρωπος χάνει τη δουλειά του νιώθει ένα κενό και σταδιακά αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του εαυτού του και των ανθρώπων που αγαπά.

10 Αυτό οδηγεί σε: Αυτοκτονίες (λόγω αισθήματος ανικανότητας) Μικροεγκλήματα (μικροκλοπές κτλ) Σοβαρότερα εγκλήματα (απειλές, μέχρι και δολοφονίες αθώων ανθρώπων) Η ανεργία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σήμερα και έχει τρομερές συνέπειες, καθώς είναι πηγή και άλλων συμφορών και άδικα πολλοί άνθρωποι χάνουν την ζωή τους (λόγω πείνας, εγκλημάτων κ.ά.). Οι απολύσεις οδηγούν σε έναν κύκλο αίματος, όπως φαίνεται μέσα από την ταινία.

11 Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Ποιος ευθύνεται για την συμπεριφορά του πρωταγωνιστή; Ο ίδιος, η κοινωνία η πολιτική ή όλοι μαζί;


Κατέβασμα ppt "Μία ταινία του Κώστα Γαβρά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google