Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική
Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική Καλώς ήρθατε

2 Το μάθημα μας Στο μάθημα θα ασχοληθούμε με την ηθική στον αθλητισμό και τα σπορ. Τι ορίζουμε όμως ως ηθική;

3 Καθημερινή Ηθική Αν ρωτήσουμε έναν άνθρωπο τι είναι για αυτόν η ηθική θα μας απαριθμούσε κάποιες αξίες, αρχές ή κανόνες που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά του και καθορίζουν τι είναι καλό και κακό. Αυτή η καθημερινή αντίληψη όμως της ηθικής έχει κάποια προβλήματα. Συγκεκριμένα

4 Καθημερινή Ηθική Παρουσιάζονται ποικίλες απόψεις επηρεασμένες από διαφορετικούς χώρους, όπως θρησκεία, παράδοση, ΜΜΕ επικρατούντα κοινωνικά πρότυπα κ.ά. Υπάρχουν αντιφατικές απόψεις. Βλέπουμε ότι στην καθημερινότητα εμφανίζεται τις περισσότερες φορές αδυναμία στοιχειώδους δικαιολόγησης των επικαλούμενων αρχών και κανόνων. Πολλές φορές ένας μανδύας ηθικότητας καλύπτει συγκεκριμένα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα επηρεάζει την καθημερινή αντίληψη της ηθικής.

5 Ηθική Φιλοσοφία Εκτός όμως από την καθημερινή ηθική υπάρχει και η ηθική φιλοσοφία!!! Δηλαδή;

6 Ηθική Φιλοσοφία Η ηθική φιλοσοφία από την εποχή του Σωκράτη προσπαθεί να δώσει μια περισσότερο συστηματική, σαφή, επαρκώς τεκμηριωμένη και λογικά συνεκτική εικόνα του τρόπου με τον οποίο οφείλουμε να ζούμε.

7 Κλάδοι της Ηθικής Φιλοσοφίας
Εφαρμοσμένη Ηθική: Κλάδος της Ηθικής που ασχολείται με συγκεκριμένα ηθικά προβλήματα όπως για παράδειγμα το doping. Κανονιστική Ηθική: Κλάδος της Ηθικής που ασχολείται με τους κανόνες και τις αρχές που ρυθμίζουν την συμπεριφορά μας όπως για παράδειγμα η ηθική των αρετών. Μεταηθική: Κλάδος της Ηθικής που ασχολείται με το νόημα των ηθικών προτάσεων. Στο πλαίσιο του μαθήματος μας θα ασχοληθούμε και με τους τρεις αυτούς κλάδους.

8 Ηθική Φιλοσοφία Πολλοί υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία (στην ουσία οι φιλόσοφοι) άλλοτε ισχυρίζεται κάτι και άλλοτε κάτι αντίθετο. Επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία δεν παράγει έγκυρη γνώση όπως η επιστήμη. Γιατί λοιπόν να την εμπιστευτούμε;

9 Ηθική Φιλοσοφία Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιταχθεί κάποιος στα παραπάνω επιχειρήματα. Ο πιο απλός από όλους είναι να προβάλλει αντεπιχειρήματα. Έτσι για παράδειγμα στο επιχείρημα «η φιλοσοφία δεν παράγει έγκυρη γνώση όπως η επιστήμη» μπορούμε να αντ- επιχειρηματολογήσουμε λέγοντας «Αν ως έγκυρη γνώση ορίζουμε την αποδεδειγμένη γνώση τότε ούτε και η επιστήμη παράγει απολύτως και τελειωτικά αποδεδειγμένη γνώση».

10 Ηθική Φιλοσοφία Επίσης στο επιχείρημα «η φιλοσοφία άλλοτε μας λέει κάτι και άλλοτε κάτι αντίθετο» μπορούμε να αντ-επιχειρηματολογήσουμε λέγοντας «η ύπαρξη διαφορετικών ή αντίθετων ισχυρισμών δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι αληθείς η ψευδείς. Μπορούμε να τους αναλύσουμε και να καταλήξουμε στο κατά πόσο είναι αληθείς ή ψευδείς».

11 Ηθική και Αθλητισμός Με τι αλήθεια ασχολείται η ηθική στον αθλητισμό;

12 Είναι αυτός ένας δίκαιος (fair) αγώνας; Γιατί ναι / γιατί όχι;

13 Το ύψος των αμοιβών κάποιων αθλητών είναι ζήτημα της αθλητικής ηθικής;
David Beckham €32 εκατομμύρια €900 ανά λεπτό €500,000 ανά αγώνα Ronaldo €30 εκατομμύρια € ανά μέρα

14 Είναι δίκαιοι αγώνες αυτοί που επηρεάζονται από:
Τον ειδικό ρουχισμό Την ειδική δίαιτα

15 Ο ανταγωνισμός είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την αθλητική ηθική;

16 Το ζήτημα της σεμνότητας στα σπορ είναι ζήτημα της αθλητικής ηθικής;
Κάποιοι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση των κολυμβητών και κολυμβητριών είναι προσβλητική. Με βάση τον νόμο της Shari’ah δεν επιτρέπεται η δημόσια αποκάλυψη: Άνδρες– της περιοχής μεταξύ της μέσης και των γονάτων Γυνάικες– ολοκλήρου του σχήματος του σώματος Στην Σαουδική Αραβία απαγορεύεται στις γυναίκες να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε σπορ

17 Ηθική στον Αθλητισμό Τι είναι το «fair play»;
Είναι ο ανταγωνισμός ηθικά αποδεκτός; Είναι το “gamesmanship” ηθικά αποδεκτή συμπεριφορά; Τι το κακό υπάρχει στο doping; Υπάρχει ηθικό πρόβλημα με τα δυναμικά σπορ (Box, Karate, κ.ά.). κ.ά.


Κατέβασμα ppt "Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google