Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Advertisements

Project με θΕΜΑ:ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ…
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος
Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Βιολογικά προϊόντα..
Τι είναι η βιολογική γεωργία;
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
Γενετικά τροποιημένα προϊόντα
4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
μια σύμπραξη του 1 ου Γυμνασίου Μουζακίου, του 2 ου Γυμνασίου Περαίας Θεσσαλονίκης & του 18 ου Γυμνασίου Αθηνών.
του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μεταλλαγμένα προϊόντα
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία- κτηνοτροφία.
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! Ιωάννα Τσώνη Γ5 Σχολικό Έτος [ ]
Υγιεινή Διατροφή.
Η λαχαναγορά της γειτονιά μας. Σενάριο «Ο κ.Φώτης καλλιεργεί και πωλεί βιολογικά λαχανικά στη λαϊκή αγορά της περιοχής του. Ο κ.Αντρέας καλλιεργεί τα.
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «Βιοτεχνολογικές εφαρμογές και περιβάλλον- Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» Καθηγήτρια: Βόρρη Δήμητρα Τμήμα : Γ6.
Όνομα : Κατερίνα Φαρακλιώτη, Μαρία Τριανταφύλλου, Στέλλα Μπουγιούκου, Ερίσα Τσέλο, Ειρήνη Τσαπουρνιώτη Τμήμα : Γ ’3 Σχολικό έτος : Μάθημα : Π.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
1 Βιολογικά ή Οργανικά Τρόφιμα – Θρεπτική Αξία και Ασφάλεια ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 11η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΝΕΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
Η εταιρεία Monsanto.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη Μεταλλαγμένα τρόφιμα Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη

Τι ακριβώς είναι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ; Τα ΓΤΤ είναι ο σπόρος ή ο οργανισμός ο οποίος φέρει στο γενετικό του υλικό γονίδια από έναν άλλο οργανισμό ή έχει γονίδια, τα οποία δεν ενεργούν φυσικά.

Ποια τρόφιμα έχουν μεταλλαχθεί και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά; Περισσότερα από 80 διαφορετικά τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί γενετικά από το 1994. Τα πιο γνωστά σε όλους είναι η πατάτα,το καλαμπόκι, το ρύζι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και καλλιέργεια αλευριού, μελιτζάνας, παπάγιας, κανόλας, ντομάτας, φακής και πεπονιού.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση τους; Αυτά τα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα και τις αρρώστιες κι έτσι οι γεωργοί μπορούν να έχουν μεγάλη παραγωγή, δίχως απώλειες. Αυτό συνεπάγεται κέρδος για τον παραγωγό, για τον καταναλωτή που θα αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά και όφελος για την οικονομία του κάθε κράτους.

Είναι επικίνδυνα; Επίσημοι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα αυτά είναι ακίνδυνα και η χρήση τους είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Τα ΓΤΤ, όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες όμως, ενέχουν κίνδυνο για τροφική αλλεργία.

Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ότι ένα προϊόν που αγοράζει, περιέχει στη σύστασή του ΓΤΤ; Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη στις ετικέτες των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, διευκρινίζεται αν είναι ελεύθερα σε γενετικά τροποποιημένες τροφές. Καμία ελληνική εταιρία, ωστόσο, δεν ανέφερε ότι χρησιμοποιεί γενετικώς τροποποιημένα συστατικά για την παραγωγή των προϊόντων τους μέχρι πρόσφατα.

Έτσι, για ποσοστό μεγαλύτερου του 0 Έτσι, για ποσοστό μεγαλύτερου του 0.9% σε μεταλλαγμένο προϊόν, η εταιρία τροφίμων υποχρεούται πλέον να το αναφέρει στη συσκευασία του προϊόντος. Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”

Υπάρχουν ποσοστά στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που να δείχνουν, πόσα τρόφιμα έχουν μεταλλαγμένα συστατικά; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, το 25% των τροφίμων που καταναλώνουμε περιέχει μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Στην Ελλάδα περισσότερο από το 60% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι. Δηλαδή περισσότερα από 30.000 τρόφιμα της αγοράς.

Τα ΓΤΤ είναι τα οργανικά τρόφιμα; Οι οργανικές τροφές είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Πρόκειται για τα λεγόμενα βιολογικά τρόφιμα, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος που πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχουν συντηρηθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Και ποια σήμερα η αποδοχή του κόσμου; Το 1995 ξεκίνησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων με 5 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν φτάσει σήμερα τα 600 εκατομμύρια. Μέσα από διαμαρτυρίες, έχουν αναγκάσει τις βιομηχανίες να διευκρινίζουν αν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα συστατικά.