Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

3 1. Σίτιση του κόσμου : Γεωργία  - Σήμερα, πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.  - Η πρόκληση του 21 ου αιώνα είναι η λεγόμενη αειφόρος γεωργία.  - Η λεγόμενη Αειφόρος Γεωργία είναι το βασικό μέσο που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας περισσότερο τη δυναμική των οικοσυστημάτων, περιορίζοντας το όργωμα των εδαφών, αξιοποιώντας τους φυσικούς θηρευτές και την εναλλαγή των καλλιεργειών, περιορίζοντας τελικά τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

4 2. Αυτό το γνωρίζατε ;  Τα απορρίμματα τροφίμων στη Γαλλία φτάνουν για τη σίτιση όσων υποσιτίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ η ποσότητα τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια στη Ιταλία θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πείνα στην Αιθιοπία. Εσείς πετάτε φαγητό στα σκουπίδια ; Δοκιμάστε να διαχωρίσετε τα απορρίμματα τροφίμων από τα υπόλοιπα για να δείτε πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν τραφεί με αυτά !

5 3. Ένας καλύτερος τρόπος ζωής με όρια  - Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως σήμερα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το πρόβλημά μας είναι η υπερκατανάλωση, αφού χρησιμοποιούμε περισσότερα απ ' όσα χρειαζόμαστε πραγματικά.  - Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με όρια, αν κάνουμε μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας.

6 ; 4. Αυτό το γνωρίζατε  Οι πολίτες της ΕΕ αποτελούν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν όμως το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος, το 25% του χαρτιού και το 15% της ενέργειας. Ωραίες καλοκαιρινές διακοπές, συνομιλία στο διαδίκτυο με φίλους, κατανάλωση κρέατος κάθε μέρα... οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ζωή με πολλά αγαθά. Είναι όμως αυτός ο τρόπος ζωής ευεργετικός για το πλανήτη μας ; Στην πραγματικότητα η όλο και αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερα και καλύτερα προϊόντα έχει αρνητικές συνέπειες για τον κόσμο γύρω μας.

7 5. Πείνα, φτώχεια, έλλειψη βασικής εκπαίδευσης.  Ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Λίγοι τελικά θα τα καταφέρουν. Κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα ή από αιτία που συνδέονται με την πέινα. Περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

8 6. World Food Programme.  Στους ανθρώπους αυτούς, το World Food Programme του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να δώσει μια ευκαιρία.

9 7. Γεωργική Επανάσταση  Η γεωργική επανάσταση πέτυχε ;  Η κακή πλευρά ήταν το πολύ υψηλό οικολογικό κόστος.  Από την άλλη, η γεωργική επανάσταση αντιστρέφει μια παλιά αρχή.

10 8. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΓΕΩΡΓΙΑ  Σήμερα, τρώμε πετρέλαιο. Τα λιπάσματα, απαραίτητα για τη σύγχρονη γεωργία, είναι στην πραγματικότητα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, προϊόντα της πετροχημικής βιομηχανίας.  Το σύστημα διανομής τους εξαρτάται πλήρως από τα φορτηγά που κυκλοφορούν μέρα νύχτα για να τροφοδοτούν τα σούπερ μάρκετ. Συχνά, ένα τρόφιμο παράγεται σε μια χώρα, υφίσταται επεξεργασία σε μια άλλη και πωλείται σε μια τρίτη. Μια μελέτη υπολόγισε ότι τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός απλού γιαουρτιού με φρούτα μπορεί να διανύσουν συνολικά 9.000 χλμ.

11 9. ΔΙΑΒΡΩΣΗ  Γύρω στο 40% των καλλιεργήσιμων εδαφών του πλανήτη υποβαθμίζονται επίσης στις μέρες μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι αιτίες είναι πολλές : αποψίλωση των δασών, εντατική βόσκηση, > γεωργικές πρακτικές πουσχετίζονται συχνά με εντατική αξιοποίηση ή ανεξέλεγκτη άρδευση, η οποία αυξάνει την αλατότητα των εδαφών, κ. λπ.

12 10. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ( ΓΤΟ /GTO) θα βοηθήσουν στην σίτιση του κόσμου ;.  Στην καλύτερη περίπτωση, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα επιτρέπουν μερική βελτίωση της παραγωγής. Οι επιπτώσεις τους, όμως, στο περιβάλλον, και κυρίως στην υγεία, η τυχαία επιλογή γονιδίων και η αδυναμία αναστροφής του φαινομένου προκαλούν έντονες αντιδράσεις.  Το 2008, καταλάμβαναν 1.250.000 τ. χλμ. σε 25 χώρες.

13 11. ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ  Καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο κρέας. Γιατί ; Από τη μία, ολοένα και πληθαίνουμε, από την άλλη, ολοένα και περισσότεροι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κρέας. Αυτό το τελευταίο είναι προφανώς καλό, καθώς σημαίνει ότι καλύπτονται πολλές διατροφικές ανάγκες. Έχει, όμως, και τα μειονεκτήματά του.  Προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, η κτηνοτροφία γενικεύεται  Η εντατική εκτροφή έχει κι άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον  Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, από τους ανθρώπους που το τρώνε πολλές φορές την εβδομάδα, είναι λοιπόν ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του πλανήτη.

14


Κατέβασμα ppt "Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google