Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;
Με τον όρο βιοτεχνολογία εννοούμε το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών διεργασιών που μελετούν την παραποίηση των ζωντανών οργανισμών και την καλύτερη εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων τους με σκοπό την παραγωγή ωφέλιμων προϊόντων για τον άνθρωπο.

3 ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ:
μεταφορά γονιδίων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο διατήρηση και μεγάλωμα ομοιόμορφων φυτικών κα ζωικών κυττάρων ,γνωστά και ως κλώνους συγχώνευση διαφορετικών τύπων κυττάρων για την παραγωγή ωφέλιμων φαρμακευτικών προϊόντων.

4 ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ο όρος ‘βιοτεχνολογία’ εμφανίζεται γύρω στο 1917, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ούγγρο Kark Ereky για την αναφορά ευρείας κλίμακας παραγωγής προϊόντων από μικροβιακές καλλιέργειες που αναπτύσσονταν σε μεγάλες ειδικές δεξαμενές. Οι ρίζες της, όμως, βρίσκονται στην αρχή του πολιτισμού μας, καθώς από τότε οι άνθρωποι, χωρίς να είναι γνώστες αυτού, χρησιμοποιούσαν τους οργανισμούς για την παραγωγή τυριού, ποτών ή ψωμιού.

5 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Πρακτικές εφαρμογές Αντιβιοτικά ορμόνες-εμβόλια-Διαγνωστικά προϊόντα αίματος βιολογικά εντομοκτόνα μονοκυτταρικές πρωτεΐνες αμινοξέα βιταμίνες- στεροειδή λιποειδή πολυσακχαρίτες οργανικά χημικά προϊόντα καθαρισμός αποβλήτων βιοϋδρομεταλλουργία αγροτικά προϊόντα

6 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Ως βιολογική ποικιλότητα, βιοποικιλότητα, ορίζουμε κυρίως το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής.

7 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας εξαρτάται άμεσα από τη διαθέσιμη προς εκμετάλλευση βιοποικιλότητα η οποία αποτελεί την πρώτη ύλη για κάθε νέα ανακάλυψη και εφαρμογή της. Η γενετική μηχανική μπορεί να "βελτιώσει" τα υπάρχοντα είδη αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα γονίδια και είδη. Αν και οι σύγχρονες δυνατότητες χειρισμού των μορίων και των κυττάρων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, η εργαστηριακή δημιουργία ακόμα και των πιο απλών μορφών ζωής αποτελεί ανεπίτευκτο προς το παρόν στόχο.

8 Η ΕΤΑΙΡΙΑ MONSANTO Monsanto υπάγεται σε μια πρωτοφανή κρατική στήριξη στα πρότυπα της Αμερικάνικης Βιομηχανίας Όπλων όχι μόνο επί καθεστώς Bush. ). Από τις πιο ισχυρές πολυεθνικές του πλανήτη, η MONSANTO είναι μια εταιρεία – κολοσσός . Το πρώτο σημαντικό βήμα της Monsanto προς τη βιοτεχνολογία είναι η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης για βοοειδή.Το σημαντικότερο μέχρι σήμερα προϊόν της εταιρείας είναι το Roundup, το παρασιτοκτόνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σ’ όλο τον κόσμο. Η ολοκλήρωση του σχεδίου παίρνει μορφή με την ανάπτυξη της πιο πρόσφατης τεχνολογίας της Monsanto, της λεγόμενης πατέντας “Terminator” (εξολοθρευτή). Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει τη “στειρότητα” των σπόρων της σόγιας που εμπορεύεται η εταιρεία

9 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

10 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

11

12 Έγκυρη διάγνωση Ανάπτυξη τεχνικών ώστε αυτή να γίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων • μολυσματικής ή • κληρονομικής ασθένειας

13 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΤΙΚΑ Βοηθά τους αγρότες και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι αγρότες υιοθετούν τη σπορά χωρίς όργωμα,με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η υγεία και η διατήρηση του εδάφους. Βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, αφού με αυτές μειώνεται η απορροή ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων στα χωράφια. Παράγονται άφθονες ποσότητες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού. Συμβάλλει στη φροντίδα του περιβάλλοντος, αφού με αυτήν μειώνεται η χρήση χημικών και οι εκπομπές άνθρακα.

14 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ Η ευκολία παραγωγής είναι το κίνητρο πίσω από την τρέχουσα ανάδυση της βιοτεχνολογίας που εκμεταλλεύεται τα ζώα.Η βιοτεχνολογία εφαρμοσμένη στα ζώα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες οργανώσεις που υπερασπίζονται ότι μερικά από τα πειράματα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τα ζώα. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες που υπερασπίζονται τέτοιες μελέτες ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητο, και από άποψη ηθικής και από άποψη ασφάλειας, τα ζώα αυτά να έχουν καλή υγεία και κανονική διάρκεια ζωής.

15 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι μικροοργανισμοί βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στη βιομηχανία όπου χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα για να παράγουν προϊόντα εμπορικής αξίας. Πααιότερες εφαρμογέσ ήταν: Η παραγωγή μπίρας και κρασιού με αλκοολική ζύμωση Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, αντιβιοτικών, ενζύμων και άλλων χημικών ουσιών

16 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Παλαιοί μέθοδοι παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων • Τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την παραγωγή του προϊόντος. • Τη γενετική βελτίωση των οργανισμών με παραδοσιακό τρόπο (επιλογή στελεχών με υψηλή απόδοση και διασταυρώσεις).

17 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νέοι μέθοδοι παραγωγής: Mε την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA δημιουργήθηκαν γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί που παράγουν προϊόντα με βελτιωμένες ιδιότητες

18 Τι ΕΙναι γενετιΚΗ μηχανικΗ;
Η γενετική μηχανική , που ονομάζεται επίσης γενετική τροποποίηση , είναι η άμεση ανθρωπινή χειραγώγηση ενός οργανισμού γονιδιακούς χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία του DNA .

19 ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Πιθανότητα δημιουργίας θανατηφόρων αλλεργιών Οι απρόβλεπτες συνέπειες της στο περιβάλλον και στον άνθρωπο . Τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά είναι πιθανών να δημιουργήσουν ρύπανση. Τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την πανίδα και τη χλωρίδα Βοήθα στην παράγωγη φαρμάκων Στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών που έχουν σχέση με το DNA.

20 ΠιθανοΙ κΙνδυνοι για την υγεΙα από τρΟφιμα που προΕρχονται από μεταλλαγμΕνουΣ οργανισμοΥΣ.
Εμφάνιση νέων αλλεργιών Αύξηση ανθεκτικότητάς τους σε αντιβιοτικά Να παραχθούν νέες τοξίνες

21 ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΑΜΟΣΚΕΤΑ ΒΑΛΕΡΙΑ ΡΙΠΙ ΓΙΟΝΟΥΣ ΤΖΙΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ ΒΑΣΩ ΤΣΙΟΥΜΑ


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google