Ενότητα: 2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Κεφάλαιο " Γαρίδες Προβενσάλ " " Scampi a la Provencale " 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος, ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να : 1.Ονομάζει τα υλικά παρασκευής των συνταγών. 2.Αναφέρει την απαραίτητη προετοιμασία για την παρασκευή των εδεσμάτων. 3.Ακολουθεί τη σωστή διαδικασία για τη εκτέλεση των συνταγών, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και εφαρμόζοντας τα στάδια παρασκευής σύμφωνα με τη συνταγή. 4.Ανάβει με ασφαλή και επιδέξιο τρόπο το οινόπνευμα στο τηγάνι. 5.Επεξηγεί τον τρόπο τοποθέτησης και παρουσίασης των παρασκευών και να ονομάζει τα συνοδευτικά παρασκευάσματα. 2
Γαρίδες Μπουλεβάρ - Scampis à Boulevard Υλικά 150 g γαρίδες καθαρισμένες και αλευρωμένες. 25 g βούτυρο. 1 κτλσπ σπορέλαιο. 100 ml κρέμα γάλακτος. 1 μεζούρα (3 cl) ξηρό βερμούτ. 1 μεζούρα (3 cl) μπράντι. 1 κτλσπ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλάτι, πιπέρι. 2 μερίδες ρύζι πιλάφι. Εξοπλισμός 1Εστία 2Τηγάνι 2 λαβίδες (κουτάλια πιρούνια). 1 πιάτο ζεστό κυρίως φαγητού για τις λαβίδες. 2 ζεστά πιάτα ψαριού. Προετοιμασία στην κουζίνα 1.Αφαιρείται το κέλυφος των γαρίδων και τις αλευρώνετε. 2.Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα. 3.Ετοιμάζετε το ρύζι πιλάφι και διατηρείτε ζεστό μέχρι να ζητηθεί από την τραπεζαρία. Μέθοδος παρασκευής 1.Τοποθετείτε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με το βούτυρο και το λάδι. Με τη λαβίδα βάζετε μέσα τις γαρίδες και σοτάρετε γρήγορα, γυρίζοντας τις από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε. 2.Όταν ψηθούν, προσθέτετε το βερμούτ και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα περίπου. 3.Ανάβετε με το μπράντι και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζετε για λίγο. 4.Σερβίρετε στο πιάτο το ρύζι αφήνοντας ένα κενό στη μέση. Τοποθετείτε τις γαρίδες στη μέση του πιάτου, περιχύνετε τη σάλτσα και γαρνίρετε με το μαϊντανό. 3
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ 1.Ονομάστε τα υλικά παρασκευής της συνταγής. 2.Εξηγήστε την απαραίτητη προετοιμασία για την παρασκευή των εδεσμάτων. 3.Αναφέρετε τα στάδια παρασκευής, σύμφωνα με τη συνταγή καθώς και τον ακριβή χρόνο προσθήκης του κάθε υλικού. 4.Να επεξηγήσετε τον τρόπο τοποθέτησης και παρουσίασης των παρασκευών. 5.Ονομάστε τα συνοδευτικά παρασκευάσματα. 4