Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Γεώργιος Ζαμπατής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιστημονικής & Αναπτυξιακής Δραστηριότητας.
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2011.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. με θέμα: «Μαθαίνοντας τα μυστικά του σχολικού κήπου, εμπνεόμαστε και δημιουργούμε.»
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής – Επιλογή θέματος.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Οκτώβριος, 2012 Ειδική Θεματική δραστηριότητα Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ Τομέας Ηλεκτρολογικός.
οργάνωση & διαδικασία ΠΑΤΜΑΝΟΓΛΟΥ Σ. – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μ.
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Θεσπρωτίας
Ερευνητικές Εργασίες Α΄Λυκείου Μιχάλης Φωτιάδης ΠΕ17 Μηχανολόγος Ημερίδα στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκεια Ευαγγελικής Σχολής
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Αγωγή Υγείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ICTs and Project based method in Secondary Education - Οι ΤΠΕ και η μέθοδος project στη Δ/θμια Εκπαίδευση» Τσιροπούλου Σοφία, Βιολόγος Υπεύθυνη Σχολικών.
Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «Ο ρόλος των Επιμορφωτών B» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΕΕΚΠΕ ΥΠΔΒΜΘ, ΑΘΗΝΑ 15& ΑΝΑΦΟΡΑ: Μάγδα Σπανού Υπεύθυνη Π.Ε. Α/θμιας Πειραιά.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
«Προστασία περιβάλλοντος & βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κατασκευής
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής»
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγική συνάντηση για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων διδασκαλίας των νέων μαθημάτων Α΄και Β΄ΕΑΠΛ Προυποθέσεις λειτουργίας και υποστήριξη.
Προσχολική Παιδαγωγική
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ο κλασικός Αθλητισμός στο Δημοτικό Σχολείο
Ελληνογερμανική Αγωγή
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Δημιουργούμε τo αειφόρο Σχολείο»

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Η ανάδειξη και ενίσχυση «καλών» πρακτικών μέσα από προγράμματα Π.Ε. σε επίπεδο σχολικών μονάδων που ενισχύουν τη δημιουργία ενός αειφορικού περιβάλλοντος μέσα στον σχολικό χώρο.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 1.Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι μια δια βίου διαδικασία, η οποία υπερβαίνει τα όρια της τυπικής εκπαίδευσης. 2.Να αποκτήσουν μαθησιακές εμπειρίες και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη συμμετοχική και ολοκληρωμένη διαχείριση του σχολικού περιβάλλοντος. 3.Να συμμετέχουν στη λήψη απόφασης για τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας σε σχολικό και τοπικό -κοινωνικό περιβάλλον αλλά και σε ζητήματα καθημερινής σχολικής ζωής.

4.Να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων για το περιβάλλον και την αειφορία τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, έτσι ώστε να κατανοήσουν ότι η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών και συμμετοχικής μάθησης βασισμένης στην αλληλεπίδραση, 5.Να εμπλακούν σε κριτική μελέτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για το περιβάλλον και την αειφορία,που υλοποιούνται στο σχολείο. 6. Να αντιληφθούν τη σημασία του ρόλου και της συνεργασίας των τοπικών πληθυσμών, των γονέων, των τοπικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου.

7.Να αναδειχθούν και να ενισχυθούν αειφορικές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στα σχολεία της Δ/νσής μας και να εμπλουτιστούν 8.Να προβληματιστούν σε θέματα θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του σχολείου, όπως και σε ζητήματα αναλυτικού προγράμματος, ύλης, διδασκαλίας, τρόπων και μεθόδων απόκτησης της γνώσης, δημοκρατίας στην καθημερινή ζωή, αποδοχή της διαφορετικότητας κλπ.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ «Αειφόρο Σχολείο»: * Βιοκλιματική των σχολικών κτηρίων * Ενέργεια- Νερό- Απορρίμματα στο σχολικό χώρο * Μελετώντας το οικολογικό αποτύπωμα της σχολικής μονάδας * Η λήψη αποφάσεων στο Σχολείο * Η δημοκρατία στην καθημερινή ζωή του σχολείου * Το αειφόρο σχολείο και το τοπικό περιβάλλον (κοινωνικό-οικονομικό-πολιτιστικό)

«Αειφόρο Σχολείο»: Η λήψη αποφάσεων στο Σχολείο Βιοκλιματική των σχολικών κτηρίων Ενέργεια- Νερό- Απορρίμματα στο σχολικό χώρο «Αειφόρο Σχολείο»: Το αειφόρο σχολείο και το τοπικό περιβάλλον (κοινωνικό-οικονομικό-πολιτιστικό) Η δημοκρατία στην καθημερινή ζωή του σχολείου Μελετώντας το οικολογικό αποτύπωμα της σχολικής μονάδας

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Βιωματική προσέγγιση (περιβαλλοντική μελέτη κτηρίου, παρατηρήσεις, μετρήσεις, δραστηριότητες, καταγραφή, έρευνα πεδίου, περιβαλλοντικά παιχνίδια). Διεπιστημονική θεώρηση Άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία Ομαδική εργασία Δημοκρατική επεξεργασία διαφορετικών απόψεων.

Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τους: Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας ως Πρόεδρος. Αυγερινός Γεωργόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας ως Αντιπρόεδρος. Χριστοπούλου Ευσταθία, Σχολικός Σύμβουλος ως Γραμματέας. Νικόλαος Τόγιας, Δ/ντης 2ου Δ.Σ. Αλίμου, ως Ταμίας Αφροδίτη Κατσιγιάννη, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Αργυρούπολης, μέλος Ευάγγελος Σκρίνης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αργυρούπολης,-Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΚΠΕ Αττικής, ως μέλος. Γαλανάκης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου-Ερευνητής ΙΓΜΕ, ως μέλος

Σχολεία που συμμετέχουν στην 1η (πιλοτική φάση) 1ο Δ. Σχ. Ελληνικού 3ο Δ. Σχ. Αργυρούπολης 2ο Δ. Σχ. Αλίμου 20ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου 26ο Δ. Σχ. Καλλιθέας

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Για να ενταχθεί μια σχολική μονάδα στο δίκτυο θα πρέπει να υλοποιεί σχολικό πρόγραμμα Π.Ε. με θέμα που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματολογία του και να έχει ήδη εφαρμόσει μία αειφόρο πρακτική στο σχολικό χώρο Συγκεκριμένα: Ανακύκλωση υλικών Εξοικονόμηση Ενέργειας Εξοικονόμηση νερού Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο σχολικό κτήριο Παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου. Ημερίδες και δράσεις για θέματα σχολικής ζωής, (δημοκρατίας, αποδοχής της διαφορετικότητας , λήψης απόφασης)

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Για την επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα δρομολογηθούν σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων όπως. Ημερίδα για τους Δ/ντές των σχολείων που συμμετέχουν Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε επίπεδο 3-4 σχολικών μονάδων Επίσκεψη σε ειδικούς χώρους (βιοκλιματικά κτήρια) Επιμόρφωση σε ΚΠΕ Συνεργασία με ΟΣΚ Συνεργασία με Ο.Τ.Α. Συνεργασία με Μ.Κ.Ο. (το χαμόγελο του παιδιού κλπ)

Σας ευχαριστούμε