Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
συμπληρωματικό υλικό για την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης
Advertisements

Θίασος Σκιών Τάσου Γεωργίου Οργανωμένες παραστάσεις Καραγκιόζη
Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!
ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΔΗ Γ’2 BLACK AND WHITE THEATRE ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ.
Ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού
Μάθημα 14ο «Ισοδύναμα κλάσματα» Δάσκαλος: Γιάννης Στυλιανού
ΘΕΑΤΡΟ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια σ'ένα εργαστήρι. Είμαι μια θεατρική μάσκα.
Συνάντηση 3 κόσμων: Ελληνορωμαϊκού Ανατολικού & Χριστιανικού
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
Η παράσταση έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΔΗΣ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη…. » Σχ
Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Σχέδιο μαθήματος “Γιάννη μου το μαντήλι σου» (Παραδοσιακό Ηπείρου) Τσερπέ Γεωργία Μαρία Δρ. ιστ. Μουσικολόγος Σχ. Σύμβουλος μουσικών ΠΕ16 Κεντρικής.
« Για δες που τα όργανα ζωντανεύουν…»
Για δες που τα όργανα μιλούν
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΟΠΕΡΑ.  Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ
2 ο ΓΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ’’Η μεγαλύτερη Κερά του κόσμου είναι η Τέχνη.’’ Κ. Καβάφης.
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη…» Σχ
Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Καραγκιόζης Από την Ειδική Μονάδα Γυμνάσιο Γερίου στο Comenius
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)
ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ B2
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ  Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με την χρήση κυρίως του λόγου, αλλά.
Tα πρωτα βήματα Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 το μπουζούκι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατώτερων οικονομικά.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ι
Πρόγραμμα entwinning <Ο ηρωισμός >
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2o Γενικό Λύκειο Ελευσίνας Β΄ Τετράμηνο «Ο Καραγκιόζης και η ιστορία του» Συμμετέχουν οι εξής ομάδες : ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ:ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
7° Εργαστηριακό Μάθημα Θέμα: Σκιές-Χρώματα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Ακροβάτες της τύχης ! Τάξεις: A’,B’,Γ’,Δ’,Ε΄,ΣΤ΄ 4o Δημοτικό Σχολείο Δάφνης Δεκέμβριος 2014 Τάξεις: A’,B’,Γ’,Δ’,Ε΄,ΣΤ΄ 4o Δημοτικό Σχολείο Δάφνης Δεκέμβριος.
Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας
Σκηνή από ρολό χαρτί Χάρτινες επίπεδες κούκλες
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.
1 Παιδική Λογοτεχνία Κωτόπουλος H. Τριαντάφυλλος Π.Τ.Ν. – Π.Δ.Μ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.
Θέατρο ! Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής.
Έχω ένα παπαγάλο είναι τόσο δα μεγάλος! Είναι έξυπνο πουλί και τον αγαπώ πολύ!
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ” για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου -Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου βρίσκονται στην κρισιμότερη περίοδο.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
Πρακτική Άσκηση ΘΕΜΑ: Μουσική - Θέατρο
Ιωάννα, Αγγελική, Ειρήνη
Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΟΠΕΡΕΤΕΣ.
«Παιδική Συναυλία» Οι φωτισμοί και τα χρώματα του πίνακα "περιλούζουν" έξι παιδικές μορφές και μία νεαρή κοπέλα, που πιθανόν είναι η μητέρα του μικρότερου.
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Λοΐζο: Χρήστος Λεοντής
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 Οργανώθηκαν σταθμοί-εργαστήρια Ιστορικά γεγονότα, Χορός, Μουσική-Τραγούδι, Κατασκευές 27 Οκτωβρίου 2017.
Θέατρο Σκιών Τάσου Ανδριώτη Τηλ: Website: Facebook:
Λίγα λόγια εισαγωγικά.
Παρασταση θεατρου σκιων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία. Θέατρο Σκιών Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία.

Η μουσική στο θέατρο σκιών Μουσικός ήταν ο ίδιος ο Καραγκιοζοπαίκτης. Εναρκτήριο τραγούδι της παράστασης ήταν το χασαποσέρβικο «η χώρα» ή το «Ραζαμούντα». Ο Καραγκιόζης και τα κολλητάρια τραγουδούν το «σαράντα το βερίκοκο και εξήντα το λεμόνι» στην αρχή της παράστασης.

Η μουσική «συνοδεύει» τον ήρωα. Ο κάθε ήρωας έχει την δική του μουσική συνοδεία. Τα τραγούδια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας κάθε ήρωα.

Τα τραγούδια του Καραγκιόζη Τα τραγούδια είχαν λιτή μουσική σύνθεση. Περιγράφουν θεατρικούς τύπους ιδιαίτερα σύνθετους. Έχουν περιοδική εμφάνιση κατά την διάρκεια της παράστασης. Στην ερμηνεία των τραγουδιών δεν χρησιμοποιούσαν μικρόφωνο.

Χαρακτηριστικά τραγούδια των ηρώων Ο Μπαρμπαγιώργος μπαίνει στην σκηνή τραγουδώντας το χαρακτηριστικό τραγούδι της Ρούμελης. Ο Διονύσιος,από την Ζάκυνθο,τραγουδά μια καντάδα. Ο Σταύρακας ένα λαϊκό ρεμπέτικο. Ο Σαμπάν-Αγάς έναν αμανέ.

Ήχοι του Μπερντέ Για τον ξυλοδαρμό χρησιμοποιείται η στράκα από την οποία βγαίνει ένας οξύς και τραχύς ήχος. Χτυπώντας έναν άδειο τενεκέ ακούγεται ότι ο Καραγκιόζης παίζει τύμπανο. Βάζουμε έναν τενεκέ γεμάτο βίδες να κυλιέται στο δάπεδο για να ακουστεί ο ήχος από το γκρέμισμα γυαλικών. Χτυπάμε με μια βέργα των τενεκέ για να ακουστεί ήχος ντουφεκιάς.

Κοινωνική Ιστορία του Θεάτρου Σκιών Το θέατρο σκιών έστησε το τσαντήρι του στα μοναστήρια,στους τεκέδες και στα εργαστήρια των βιοτεχνών του παζαριού. Εδραίωσε μια ισότιμη σχέση ανάμεσα σε πόλη και ύπαιθρο. Διαχώρισε τις κοινωνικές ομάδες σε τρεις «τάξεις». Ο Καραγκιόζης παιζόταν σε ελληνική και τουρκική λαϊκή γλώσσα.

Καλλιεργούσε την διαλογική συζήτηση. Δίδασκε στους θεατές διάλογο,το παζάρεμα,τις έξυπνες ατάκες και το λογοπαίγνιο. Γεννήθηκε στην Μ.Ασία και στην Κωσταντινούπολη,κυριάρχησε σ’όλη την Ανατολή,στα Βαλκάνια και την Β.Αφρική Διαδόθηκε στην Ελλάδα,Ρουμανία,Γεωργία,Ιράκ και Τυνησία.

Διάσημοι Καραγκιοζοπαίκτες-Οργανοπαίκτες Σπύρος Βουβός Κώστας Μακρής Γιάννης Παπούλιας Βασίλης Αγαπητός Μιχάλης Χατζάκης Νίκος Ξύδας Αθανασίου Κώστας Ευγένιος Σπαθάρης

O Μπερντές ο φωτισμος γινόταν με κεριά. Αντικαταστήθηκαν αργότερα απο λυχνάρια, λάμπες ασετιλίνης και ηλεκτρικές λάμπες. Η αλλαγή στο χρώμα του φωτισμού γίνεται ανάμεσα σε κόκκινο, μπλε και κίτρινο. Ο καραγκιοζοπαίχτης και ο σχεδιαστής των σκηνικών τοποθετεί την φιγούρα του κατευθείαν στο κέντρο της οθόνης χωρίς να την κολλάει δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός πρωτότυπου χώρου.

Η ομάδα των: Άννα Ληφούση (Α2) Ναταλία Βαδόλα (Α1) Ελισάβετ Δεσποτίδου (Α1) Έυα Θεοδωρίδου (Α2) Κατερίνα Παρίση (Α3)