Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΕ ΔΡΑΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΕ ΔΡΑΣΗ

2 ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ;
Ο Καραγκιόζης είναι ο κεντρικός ήρωας του παραδοσιακού ελληνικού και τουρκικού Θεάτρου Σκιών. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagoz που σημαίνει μαυρομμάτης.

3 Σύμφωνα με το θρύλο ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για το σουλτάνο, ο πρώτος ως επιστάτης και ο δεύτερος ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο αντρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί ώστε οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν την εργασία τους και τους παρακολουθούσαν.

4 Όταν ο σουλτάνος πληροφορήθηκε την καθυστέρηση των εργασιών, διέταξε το θάνατο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη. Αργότερα μετάνιωσε για την πράξη του και ο Σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες των δύο ηρώων για να παρηγορήσει το σουλτάνο. Σήμερα στην Προύσα υπάρχει μνημείο (τάφος) του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

5 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η παλαιότερη παράσταση Καραγκιόζη στην Ελλάδα χρονολογείται το 1809 στα Ιωάννινα. Ο Καραγκιόζης ως λαϊκός ήρωας εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας.

6 ΟΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

7 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Είναι καμπούρης, ξυπόλητος και ζει σε παράγκα, (η παράγκα του Καραγκιόζη), απέναντι από το σεράι (παλάτι) του Βεζύρη.

8 Η ΑΓΛΑΪΑ Η γυναίκα του Καραγκιόζη. Εκπροσωπεί το χαρακτήρα της φτωχής Ελληνίδας νοικοκυράς που προσπαθεί να βοηθήσει την οικογένειά της δουλεύοντας σε ευκατάστατες οικογένειες.

9 ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ Είναι η κόρη του πασά. Καλομαθημένη και δείχνει να σέβεται τον πατέρα της, ωστόσο καταφέρνει πάντα να πετυχαίνει αυτό που επιδιώκει.

10 ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ Ο τύπος του ραγιά που ζει ακόμα με την ανάμνηση της Τουρκοκρατίας. Παμπόνηρος, ανήσυχος για όλα, αδύνατος, δειλός, κόλακας κυρίως απέναντι στους ισχυρούς. Προσποιείται το μισοκακόμοιρο ενώ ο νους του δουλεύει ειδικά στις βρωμοδουλειές. Το επάγγελμά του είναι τελάλης, μεσίτης και ταχυδρόμος που εκτελεί παραγγελίες του μπέη και του πασά. Είναι πιο μορφωμένος από τον Καραγκιόζη και προσπαθεί να διορθώνει και να συμβουλεύει το φίλο του.

11 ΜΠΕΗΣ Αντιπροσωπεύει τον εύπορο αστό και γενικά τον άνθρωπο της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Είναι καλός οικογενειάρχης, ηθικός και συνήθως δίνει παραγγελίες στον Χατζηαβάτη για διάφορες υποθέσεις του, χρησιμοποιώντας τον σαν τελάλη ή μεσίτη.

12 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Σατιρίζει τον τύπο του ξεπεσμένου αριστοκράτη από τη Ζάκυνθο ή απλά του φαντασιόπληκτου Ζακυνθινού που πιστεύει πως κατάγεται από αρχοντική και πλούσια οικογένεια. Είναι όμως αξιοπρεπής, πολιτισμένος, αγαθός, ομιλητικός και εξαιρετικά γρήγορος στην ομιλία του. Είναι καλοντυμένος, φορά ψηλό καπέλο και παρασύρεται εύκολα στις κατεργαριές του φίλου του Καραγκιόζη.

13 ΕΒΡΑΙΟΣ Το όνομά του είναι Σολομών ή Σολωμός, όπως τον αποκαλεί και ο Καραγκιόζης. Είναι χαρακτήρας εμπόρου της πόλης και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης. Αρκετά πλούσιος, πολύ τσιγκούνης, πονηρός και δειλός. Σαν φιγούρα είναι πολύ ευχάριστη κι όταν χορεύει κουνιέται η μέση και το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να γελάνε οι θεατές.

14 ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ Ονομάζεται Ζαχαρίας. Είναι νάνος με πελώριο κεφάλι και μακριά μύτη, γι’ αυτό μιλάει και μ’ αυτή. Είναι καλομαθημένος και πολύ λιγόψυχος. Έτσι όταν το φοβερίζει ο Καραγκιόζης, λιποθυμάει.

15 ΜΠΑΡΜΠΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ Εκπροσωπεί το βουνίσιο Έλληνα, το γνήσιο Ρουμελιώτη που ο χαρακτήρας του παρέμεινε αδιάφθορος μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι τύπος ηθικός, αγαθός και δυνατός. Καμαρώνει που είναι θείος του Καραγκιόζη και γι’ αυτό του προσφέρει στοργικά την προστασία του.

16 ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ Ντυμένος κουτσαβάκι (βαρύς μάγκας) ο Σταύρακας έχει θεωρία παλικαρά αλλά συνέχεια τρώει ξύλο. Είναι ψεύτης, καυχησιάρης και ονομάζεται Σταυράκης Τζίμης από τον Πειραιά.

17 ΠΑΣΑΣ Είναι ο εκπρόσωπος της τούρκικης εξουσίας και την επισημότητά του την εκδηλώνει με το σοβαρό, αυστηρό ύφος του και το στόμφο της ομιλίας του. Είναι επιβλητικός με πλούσιο ντύσιμο και δεν τραγουδάει ποτέ όπως τα άλλα πρόσωπα του θιάσου, επειδή θεωρείται αξιοσέβαστος.

18 ΒΕΛΗΓΚΕΚΑΣ Αντιπροσωπεύει την εκτελεστική εξουσία της δημόσιας τάξης. Είναι Τουρκαλβανός στην καταγωγή, απολίτιστος, κουτός, λιγόλογος και μιλά άσχημα τα ελληνικά με ανάμικτες αρβανίτικες και τούρκικες εκφράσεις.

19 ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε στην Κηφισιά το Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους καραγκιοζοπαίχτες. Πέθανε το 2009.

20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

21 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ

22 Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

23 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ

24 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

25 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

26 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

27 ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ…


Κατέβασμα ppt "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΕ ΔΡΑΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google