Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

2 Σε συνέχεια της ενασχόλησής μας κατά την περυσινή χρονιά με τις αξίες και τις κοινωνικές συμπεριφορές στην ομάδα και την προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, αποφασίσαμε φέτος στα πλαίσια του προγράμματος των βιωματικών δράσεων , να ασχοληθούμε με τον Καραγκιόζη και γενικότερα το ελληνικό λαϊκό θέατρο που αποτελεί τη βάση του νεοελληνικού πολιτισμού και ,κατά γενική παραδοχή, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση του ελληνικού λαού.

3

4 Ο Καραγκιόζης ήταν και είναι πάντα ένα πολύ αγαπημένο θέμα για μικρούς και μεγάλους , για όλες τις ηλικίες. Η ενασχόλησή μας με τον Καραγκιόζη και το λαϊκό θέατρο μας έδωσε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να μάθουμε μέσα από το προσωπικό βίωμα της κουλτούρας του τόπου μας. Γνωρίσαμε τον Καραγκιόζη μας και την ξεχωριστή προσωπικότητά του ,τους βασικούς ήρωες του ,την Αγλαϊα, τα κολλητήρια, τον Χατζηαβάτη, τον Διονύσιο, τον μπαρμπα- Γιώργο, τον Πασά , τον Βεληγκέκα ,τον Μορφονιό, τον δάσκαλο του Θεάτρου Σκιών Ευγένιο Σπαθάρη.

5

6 Όλοι διαπιστώνουμε πως ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητα της κοινωνίας μας , εκείνο που μας ξεχωρίζει από τις άλλες κοινωνίες μέσα στην παγκόσμια πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Θεωρήσαμε λοιπόν σημαντικό και παράλληλα ενδιαφέρον να γνωρίσουμε το θέατρο σκιών και τις άλλες προγενέστερες μορφές του λαϊκού θεάτρου , να ευαισθητοποιηθούμε και να εκτιμήσουμε τις εκφάνσεις αυτές του λαϊκού πολιτισμού μας και να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητά τους ως συστατικών στοιχείων της πολιτισμικής παράδοσης του τόπου μας.

7

8 Γνωρίσαμε παραστατικά έθιμα και δρώμενα ,παραστάσεις καραγκιοζοπαιχτών , κουκλοθέατρο κ.λπ. ,διαβάσαμε παραμύθια και κριτικές ,παρακολουθήσαμε παραστάσεις ,κατασκευάσαμε δικές μας φιγούρες, φτιάξαμε μικρές παραστάσεις και τις παρουσιάσαμε στην τάξη μας. Εξοικειωθήκαμε με γνωρίσματα της λαϊκής παραγωγής, όπως η κοινή αισθητική και θεατρική γλώσσα και ο αυτοσχεδιασμός. Αποκτήσαμε την ικανότητα να παρατηρούμε , να καταγράφουμε και να περιγράφουμε τοπικά εθιμικά δρώμενα , εκφράσαμε τις καλλιτεχνικές μας δεξιότητες.

9

10

11

12 Ασχοληθήκαμε και με άλλα προγράμματα ψυχαγωγίας ,όπως το κουκλοθέατρο, η παντομίμα κ.λπ, που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά συναισθήματα ανώτερα που εξασφαλίζουν την ψυχική και σωματική υγεία. Από μικρά παιδιά καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο ενηλίκων φτιαγμένο στα δικά τους μέτρα και μεγέθη ,κι ενώ η προσαρμογή είναι δύσκολη ,το κουκλοθέατρο ανοίγει μπροστά στα μάτια μας, έναν κόσμο δοσμένο σε αναλογία με την πραγματικότητα. Μέσα από τις κούκλες και το παραμύθι, το κουκλοθέατρο μας δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ζήσουμε την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας.

13

14 Το παραμύθι και ιδιαίτερα το λαϊκό που αποτελεί ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο για κουκλοθεατρικές παραστάσεις μεταφέρει χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρώπινης εικόνας και παρουσιάζει συμβολισμούς ζωντανούς σε μια κοινωνία. Το παραμύθι για το παιδί είναι ο δικός του κόσμος, και γι αυτό ζει τόσο αληθινά τον κόσμο του κουκλοθεάτρου.

15 Αυτό φαίνεται και όταν ακόμα το παιδί διαπιστώνει ότι άνθρωπος είναι αυτός που κινεί την κούκλα, αδιαφορεί για την ύπαρξή του και απευθύνεται μόνο στην κούκλα, με αυτήν επικοινωνεί και αυτήν εμπιστεύεται. Σαν δραστηριότητα, ο Καραγκιόζης, το κουκλοθέατρο, το λαϊκό θέατρο για το παιδί έχει διαφορετική παιδαγωγική σημασία δίνοντας τη δυνατότητα να γίνει το ίδιο πομπός δημιουργίας και όχι μόνο παθητικός δέκτης.

16

17 Με την κίνηση και την εμψύχωση της κούκλας αναπτύσσονται κινητικές δεξιότητες. Η κίνηση και το ζωντάνεμα της κούκλας δημιουργεί συναισθήματα έκπληξης και χαράς. Δίνει τη δυνατότητα προβολής και εκτόνωσης. Μέσα από την κούκλα εκφράζουμε, σαν παιδιά, τον εσωτερικό μας κόσμο (αγωνίες, φοβίες, προβληματισμούς, επιθυμίες, όνειρα). Συντελεί στην γλωσσική ανάπτυξη μας. Καλλιεργεί την συγκέντρωση προσοχής, τη φαντασία, την κρίση, τη μνήμη, την παρατηρητικότητα, τον αυτοσχεδιασμό. Καλλιεργεί επίσης την ετοιμολογία, την ευστροφία, τη δυνατότητα εύρεσης λύσεων και αντιμετώπιση δυσκολιών. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε με τα άλλα μέλη της ομάδας. Προβληματιζόμαστε, επανεξετάζουμε και αναθεωρούμε κοινωνικά στερεότυπα .

18

19

20 Το κουκλοθέατρο εμπεριέχει πολλές τέχνες
Το κουκλοθέατρο εμπεριέχει πολλές τέχνες. Κατά την ενασχόλησή μας με τη βιωματική δράση της φετινής χρονιάς ως ενεργά μέλη της ομάδας , γίναμε ζωγράφοι, συγγραφείς, μουσικοί, κουκλοπαίκτες, θεατές κριτικοί. Μια τόσο πλούσια, πολυποίκιλη και ευρεία τέχνη σαν αυτή του Θεάτρου Σκιών, του κουκλοθεάτρου, του λαϊκού παραμυθιού και θεάτρου, είναι επόμενο να συντελεί ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google