Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Advertisements

Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
http: //basiosa.wordpress.com
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453
Η βασιλεία του Όθωνα.
ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Της μαθήτριας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΦΟΥΝΤΑ
ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.
MEΓαλοι θαλασσοποροι 1ο Π.Π.Γ.Α – Τμήμα Α1
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ
Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΑΒΕΛΛΑ.
Εργασία για την 25η Μαρτίου
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι ήταν Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος που ταξίδεψε και έγραψε για την Αμερική. Τα διερευνητικά ταξίδια του κατά μήκος της ανατολικής.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ (1)
Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο
Ούρδας Ιωάννης 2012 Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους.
Μάρκο Πόλο Γεννήθηκε το 1254 στη Βενετία. Ήταν γιος του Νικολό Πόλο, γνωστού, πλούσιου εμπόρου, ο οποίος με τον αδελφό του Ματέο,έκανε συχνά εμπορικά ταξίδια.
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…
James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε.
Προς τις Ινδίες Βάσκο ντα Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ, Άλβαρεζ Γκαμπράλ.
ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε.
6.3. Οι ανακαλύψεις.
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΤΟΥ Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών.
Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.
Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας
Ανακάλυψη και Εξερεύνηση Αμερικής (15ος αι μ Χ)
Βάσκο ντα Γκάμα ΟΜΑΔΑ: ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. Ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία.
Πραγματοποίησε τέσσερα ταξίδια σε αμερικάνικα εδάφη. Η πρώτη του εκστρατεία ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 1492, από το λιμάνι « Πάλος ντε λα Φροντέρα »
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους χρόνους μέσα 15 ου αιώνα – αρχές 19 ου αιώνα.
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.
Μαρία Στυλιανού Στ’3 Δημοτικό Σχολείο Άγιου Σπυρίδωνα !!
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ ;
ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΥ. Μάθημα: Γεωγραφία Η 29 η Αυγούστου 2005 ήταν μία καταστροφική ημέρα για την πολιτεία της Λουϊζιάνα, γιατί χτυπήθηκε από.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
φτάνει στα παλιά σύνορα
2. Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 15ος - 16ος αιώνας.
Μια παρουσίαση από τη Δανάη Ρούσση και τη Λυδία Φεργαδιώτη
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ.
Βάσκο Ντα Γκάμα Γιώργος Καρανάσιος ΣΤ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
2α. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Ειρηνικός Ωκεανός Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομα του, από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη.
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις Διαφωτισμός Ούρδας Ιωάννης
Ερνάν Κορτές
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φερδινάνδος Μαγγελάνος Εργασία των μαθητριών: ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ, ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠOΥΛΟΥ ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΔΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΡΕΤΖΕΠΗ, ΤΑΝΙΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠΗ

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ! ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ; ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ; ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ; ΤΙ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ; ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ;

O Φερδινάνδος Μαγγελάνος Ευπατρίδης στη καταγωγή, γεννήθηκε στη Σαμπρόσα το 1480 . Στη νεότητά του υπήρξε ακόλουθος της Βασίλισσας Ελεονόρας, συζύγου του Βασιλέως Ιωάννου του Β. έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία, και που διέσχισε τον ειρηνικό ωκεανό.

Ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, που πέτυχε τον πρώτο περίπλου της Γης. Το 1505 ταξίδεψε στις Ινδίες, όπου πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις του αποικιοκρατικού στρατού. Πολεμώντας στην Ινδία διακρίθηκε στην άλωση της Μαλακκα. Το 1506 βρισκόταν στη Μοζαμβίκη και το 1511 ταξίδεψε στη χερσόνησο της Μαλαισίας, όπου έζησε διάφορες περιπέτειες με τους ιθαγενείς, με τους οποίους έκανε εμπόριο μπαχαρικών. Το 1512 ο Μαγγελάνος επέστρεψε στην Πορτογαλία και πολέμησε στο Μαρόκο όπου πληγώθηκε στο πόδι και από τότε έμεινε χωλός. Στους πλόες όμως αυτούς συνέλαβε το τολμηρό σχέδιο να ζητήσει προς δυσμάς πλεύση προς τις Μαλούκες νήσους της Μαλαισίας οι οποίες εν τω μεταξύ με βουλές του Πάπα Αλεξάνδρου Δ΄ παραχωρήθηκαν στο στέμμα της Καστίλης.

Επειδή οι Ισπανοί είχαν σημαντικούς πολιτικούς και εμπορικούς λόγους να έχουν μία σύντομη επικοινωνία με την περιοχή της Μαλαισίας, ενέκριναν την πρόταση και διέθεσαν πέντε εξοπλισμένα πλοία, με τα οποία ξεκίνησε ο θαλασσοπόρος το 1519. Έτσι έγινε ο Μαγγελάνος ο δεύτερος μετά τον Κολόμβο μεγάλος θαλασσοπόρος, τον οποίο «έχασαν» οι Πορτογάλοι και αξιοποίησαν οι Ισπανοί για τις εξερευνήσεις των θαλασσών. Είναι ευεξήγητο λοιπόν γιατί, μέχρι τη στιγμή της εκκινήσεως, έπρεπε το πλήρωμα του Μαγγελάνου να αντιμετωπίσει διάφορες δολιοφθορές στα πλοία που προκαλούσαν πράκτορες της Πορτογαλίας.

Έτσι ξεκίνησε ο Μαγγελάνος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519 για τον περίπλου της γης από το λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα επιβαίνοντας της καραβέλας Σαντίσσιμα Τρινιντάντ ("Παναγία Τριάς"), 140 μόλις τόνων με άλλα τέσσερα μικρότερα πλοία των οποίων τα πληρώματα αποτελούσαν 280 περίπου άνδρες, Πορτογάλοι, Γάλλοι και Φλαμανδοί. Στα πληρώματα αυτά συμμετείχαν και ο ιστοριογράφος της αποστολής Πορτογάλος Ντουάρτε Μπαρμπόζα και ο βερονέζος Φραντσέσκα Πιγγαφέτε.

Στις 10 Ιανουαρίου 1520 ανακαλύπτει τη στομαλίμνη του Ρίο ντε Λα Πλάτα και στις 31 Μαΐου 1520 τον λιμένα Σαν Γουλιάνο. Στις 24 Αυγούστου 1520 ο Μαγγελάνος «άνοιξε πανιά», πλην όμως έμεινε καθηλωμένος στη Σάντα Κρούζ μέχρι 18 Οκτωβρίου 1520. Τρεις μέρες μετά τον απόπλου του στις 21 Οκτωβρίου 1520 διέκρινε την αναζητούμενη δυτική έξοδο του πορθμού που ο ίδιος ανακάλυψε και πήρε το όνομά του. Ένα μήνα αργότερα μπήκε στο μεγάλο ωκεανό που τον ονόμασε Ειρηνικό, γιατί τον βρήκε πολύ ήσυχο.

Το Μάρτιο 1521 έφτασε η νηοπομπή του Μαγγελάνου στις Μαριάννες νήσους, τις οποίες ο θαλασσοπόρος ονόμασε «νήσους των κλεφτών», επειδή οι ιθαγενείς επέδρασαν στα πλοία του και τα λήστεψαν. Λίγο μετά έφτασε η νηοπομπή στις σημερινές Φιλιππίνες νήσους.

Στις 27 Απριλίου του 1521 ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε από τους Ιθαγενείς στο νησί Μακτάν στην προσπάθειά του να συμφιλιώσει δύο εχθρικές φυλές ιθαγενών. Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο συνέχισε το ταξίδι του Μαγγελάνου και ολοκλήρωσε το γύρο της γης το Σεπτέμβριο του 1522. Από τα 5 πλοία και τα περίπου 250 ατομα των πληρωμάτων τους που ξεκίνησαν μαζί με τον Μαγγελάνο το 1519, μόνο ένα πλοίο με 18 μόλις άνδρες πλήρωμα κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ισπανία το 1522, ολοκληρώνοντας έτσι τον περίπλου. Αρχηγός τους ήταν ο Ισπανός Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο, που ανέλαβε τη διοίκηση μετά το θάνατο του Μαγγελάνου.

Λίγες ακόμα φωτογραφίες του!!

ΤΕΛΟΣ