Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον

2 Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης επιφάνειας, ενώ μόνο τα 3/10 είναι η ξηρά.

3 Οι ήπειροι Η θάλασσα χωρίζει την ξηρά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες ονομάζουμε ηπείρους.

4 Ποιες είναι οι ήπειροι; Οι ήπειροι κατά σειρά μεγέθους είναι οι εξής: 1. Ασία 2. Αμερική (Βόρεια και Νότια) 3. Αφρική 4. Ευρώπη 5. Ωκεανία

5 Η έκτη ήπειρος Η Ανταρκτική, που δεν κατοικείται, βρίσκεται στον Νότιο Πόλο της γης και είναι μια τεράστια παγωμένη έκταση και θεωρείται από πολλούς ως έκτη ήπειρος.

6 Οι Ολυμπιακοί κύκλοι Το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει 5 κύκλους, που εκφράζουν τις 5 ηπείρους, μία για κάθε χρώμα. Είναι ενωμένοι για να εκφράσουν τα ιδεώδη του ολυμπισμού: τη φιλία, τη συναδέλφωση και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. μπλε-Ευρώπη κίτρινο-Ασία μαύρο-Αφρική πράσινο-Ωκεανία κόκκινο-Αμερική

7 Οι ωκεανοί Ωκεανός είναι μια τεράστια έκταση της επιφάνειας της Γης καλυμμένη από αλμυρό νερό.

8 Ποιοι είναι οι ωκεανοί; Οι ωκεανοί κατά σειρά μεγέθους είναι οι: 1. Ειρηνικός 2. Ατλαντικός 3. Ινδικός 4. Νότιος ή Ανταρκτικός 5. Βόρειος Παγωμένος ή Αρκτικός

9 Οι ήπειροι και οι ωκεανοί της γης

10 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ειρηνικό Ωκεανό Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο, διότι όταν τον διέσχισε βρήκε τα νερά του ήρεμα, ειρηνικά. Στον Ειρηνικό βρίσκονται 25.000 νησιά (περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα νησιά του κόσμου)

11 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ατλαντικό Ωκεανό Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό τιτάνα Άτλαντα.

12 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Νότιο Ωκεανό Ο Νότιος Ωκεανός βρέχει την Ανταρκτική. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης κι αυτός που επίσημα ορίστηκε τελευταίος ως ωκεανός, με απόφαση του Διεθνούς Υδραγραφικού Οργανισμού, το 2000.

13 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Αρκτικό Ωκεανό Ο Αρκτικός Ωκεανός βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου Πόλου, είναι ο μικρότερος και ο πιο ρηχός από τους πέντε ωκεανούς της γης. Κατά την περίοδο του χειμώνα οι πάγοι τον καλύπτουν απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού οι πάγοι υποχωρούν.

14 Αυτό το ήξερες; Στους ωκεανούς υπάρχουν το 90% των ηφαιστείων.

15 Τα ημισφαίρια της Γης Στο βόρειο ημισφαίριο η έκταση της στεριάς είναι πολύ μεγάλη (40%) σε αντίθεση με το νότιο (18%).

16 Οι θάλασσες Τα μέρη των ωκεανών που περικλείονται από τμήματα ξηράς ονομάζονται θάλασσες. Οι θάλασσες που βρίσκονται κοντά μας είναι η Μεσόγειος, η Ερυθρά και η Μαύρη θάλασσα.

17 Οι ήπειροι κινούνται... Οι ήπειροι κινούνται (!) αλλάζοντας συνεχώς τη μορφή της Γης. Άλλοτε πλησιάζουν κι άλλοτε απομακρύνονται.

18 ...αλλάζοντας τη μορφή της Γης

19 Η Γη σήμερα και... στο μέλλον

20 Διαδραστική εφαρμογή Βρες τον κάθε ωκεανό στον χάρτη...

21 Διαδραστικό παιχνίδι «Οι πειρατές της Καραϊβικής» Οδήγησε το «Μαύρο Μαργαριτάρι» στον κρυμμένο θησαυρό...


Κατέβασμα ppt "Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google