Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

2 ΓΕΝΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΡΙΝΙΚΟ
Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη. Εκτείνεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της γης με χμ² από τη Βερίγγειο θάλασσα στην Αρκτική, μέχρι την Θάλασσα του Ρος στην Ανταρκτική. Στα δυτικά διαβρέχει την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική. Στον Ειρηνικό βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των θαλασσών της γης, μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην τάφρο των Μαριανών (Mariana Trench). Στον Ειρηνικό βρίσκονται νησιά (περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα νησιά του κόσμου), η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται κάτω από τον ισημερινό.

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Βρίσκεται μεταξύ της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ασίας. Όταν ο Μαγγελάνος έφτασε στον μετέπειτα ομώνυμο κόλπο, στη Γη του Πυρός, βρέθηκε μπροστά σε μια απέραντη θαλάσσια έκταση, άγνωστη ως τότε. Ο Ισπανός Μπαλμπόα ονόμασε τον Ειρηνικό ωκεανό "Νότια θάλασσα", γιατί πίστευε πως βρίσκεται στα νότια του Ατλαντικού. Στα νησιά, αλλά και στα νερά του, υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια, τα μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στη Χαβάη, όπου ξεκινούν από βάθος μ. και εκτοξεύουν τη λάβα τους σε ύψος μ. Αποτελεί τη μισή σχεδόν επιφάνεια της ολικής θαλάσσιας επιφάνειας της γης και είναι ο πιο βαθύς από όλους τους ωκεανούς, έχει βάθος μ. και το μέχρι τώρα γνωστό μεγαλύτερο βάθος του είναι περίπου μ. λίγο έξω απ' τις Φιλιππίνες, γνωστό ως η τάφρος ή η άβυσσος των Φιλιππίνων, ενώ μετρήθηκε βάθος μέτρων, στην άβυσσο των Μαριάννων νήσων, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

4

5 ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μαγγελάνος, χρησιμοποιώντας ως βοήθημά του τον παγκόσμιο χάρτη που είχε σχεδιάσει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1516, ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης. Το 1519 οι Ισπανοί του χορηγούν πέντε πλοία και πλήρωμα 239 ανδρών και ξεκινώντας από τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, αφού πέρασε τον Ατλαντικό προχώρησε στη συνέχεια νότια και έφτασε στις 21 Οκτωβρίου 1520 στη Γη του Πυρός, στο νοτιότερο άκρο της Αμερικής. Μετά από αρκετές προσπάθειες να ανακαλύψει πέρασμα, κατόρθωσε να ανακαλύψει το στενό, που πήρε το όνομά του, τον "πορθμό του Μαγγελάνου". Βγαίνοντας στον ωκεανό τον συνάντησε παραδόξως ήρεμο, καίτοι μαστίζεται συχνά από θύελλες και τυφώνες, γι' αυτό και τον ονόμασε Ειρηνικό. Αφού κατόρθωσε να τον διαπλεύσει και να φτάσει στις Φιλιππίνες προσπάθησε να προσηλυτίσει τους ντόπιους. Η προσπάθειά του, αν και είχε επιτυχία, επέφερε ως αποτέλεσμα το θάνατό του, καθώς σκοτώθηκε μαχόμενος εναντίον των ιθαγενών του νησιού Ματάν.

6 Κοραλλιογενή νησιά Σε πολλές περιοχές του αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τον Ατλαντικό, και του προσδίδουν σπουδαία στρατιωτική σημασία, ολόκληρα νησιά από κοράλλια νησιά, τα γνωστά κοραλλιογενή, τα οποία παρατηρούνται σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού δεν κατεβαίνει κάτω από τους 20° C και τους πιο ψυχρούς μήνες. Τα πλέον σημαντικά εκτείνονται στη ΒΑ παραλία της Αυστραλίας, με πλάτος και χλμ. και σε μήκος χλμ. Αξιόλογα συμπλέγματα είναι της Μελανησίας, Μικρονησίας, Πολυνησίας -νησιά Σολομώντα, Φίτζι, Σάντα Κρουζ, Κουκ, Τοκελάου, Γκουάμ, Χαβάη, Σαμόα, Παλάο, Καρολίνες. Μεγαλύτερα είναι τα νησιά της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

7

8 ΚΛΙΜΑ Τα ασιατικά και αυστραλιανά παράλια, προς Δ, έχουν ωκεάνιο κλίμα, επειδή δέχονται θαλάσσιους ανέμους, ενώ τα αμερικανικά, προς Α, έχουν ηπειρωτικό κλίμα, εξαιτίας των χερσαίων ανέμων που δέχονται. Μεγάλη σπουδαιότητα για τη ναυτιλία στον Ειρηνικό έχουν οι άνεμοί του. Τα δυτικά παράλια εξάλλου έχουν βροχές λιγότερες από τα ανατολικά, γιατί οι μουσώνες εξουδετερώνουν τους δυτικούς ανέμους. Τα νερά του Ειρηνικού παρέχουν συνθήκες ζωής ευνοϊκές. Εκτός από τα κοράλλια και τα φύκια, υπάρχει και αφθονία ψαριών σε σολομούς, ρέγκες, σκουμπριά και φάλαινες, που αλιεύονται από μεγάλους αλιευτικούς στόλους.

9

10 ΓΙΑ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google