Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Χριστόφορος Κολόμβος Το τέταρτο ταξίδι Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Η επιτυχία των Πορτογάλων να βρουν ένα εμπορικό δρόμο που τους συνέδεε απευθείας με την Άπω Ανατολή, έδωσε μία νέα ευκαιρία στον Κολόμβο, καθώς οι Ισπανοί μονάρχες ήταν ξανά δεκτικοί στο όραμά του να βρει τον δρόμο για την Κατάι. Έτσι ο Κολόμβος προετοιμάστηκε για το τέταρτο ταξίδι του.

3 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Ξεκίνησε από το Κάδιξ, για το τέταρτο ταξίδι του (1502) με τέσσερα πλοία. Του είχε δημιουργηθεί η υπόνοια ότι οι χώρες που ανακάλυψε ήταν ένα φράγμα μπροστά από την Ασία και ήθελε να βρει το πέρασμα προς τις Ινδίες.

4 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Τέταρτο ταξίδι Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι Το τέταρτο ταξίδι του Κολόμβου.

5 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Ο Κολόμβος ήταν 51 ετών. Υπέφερε συχνά από αρθρίτιδα και όπως γράφει ο γιος του Φερνάντο, που μόλις 12 ετών τον είχε συνοδεύσει στο ταξίδι, είχε χάσει σχεδόν την όρασή του. Το τέταρτο ταξίδι του υπήρξε περιπετειώδες.

6 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Έφτασε στο Σαν Ντομίγκο στις 29 Ιουνίου, αλλά ο κυβερνήτης Οβάντο δεν του επέτρεψε να αποβιβαστεί, παρότι ο Κολόμβος του ζήτησε να μείνει στο λιμάνι γιατί ερχόταν καταιγίδα. Ο Κολόμβος αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει ένα μίλι δυτικότερα. Στην καταιγίδα που ήρθε, τρία από τα πλοία του Κολόμβου, παρασύρθηκαν στη θάλασσα, αλλά σαν από θαύμα δεν καταστράφηκαν.

7 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Στις 88 ημέρες του ταξιδιού, όπως γράφει ο Κολόμβος οι θύελλες δεν τον άφησαν. Τα πλοία του έπαθαν πολλές ζημιές, αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασαν στο Ακρωτήριο της Θείας Χάριτος και συνέχισαν την εξερεύνηση της Κεντρικής Αμερικής.

8 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Αφού ολοκλήρωσε την ανακάλυψη των Αντιλών, εξερεύνησε τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής, από την Ονδούρα μέχρι τον κόλπο του Νταριέν.

9 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
ΟΝΔΟΥΡΑ Ονδούρα.

10 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Ισθμός και Κόλπος Νταριέν. Πέρασαν εκεί τα Χριστούγεννα του 1502 και την Πρωτοχρονιά. Τον χώριζαν μόλις 70 χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό, που θα πρωτοαντικρίσει μετά από 10 χρόνια ο Μπαλμπόα. Ο Κολόμβος όμως παρασύρθηκε από τους ανέμους και έφτασε στη Τζαμάικα, όπου έμεινε ένα χρόνο.

11 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Με δυο διαλυμένα πλοία, που αναγκάστηκε να βγάλει στη στεριά, αντιμετώπισε άλλη μία ανταρσία

12 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Οι ιθαγενείς που είχαν καλές διαθέσεις, έγιναν εχθρικοί λόγω των καταπιέσεων των Ισπανών. Έτσι δεν τους προμήθευαν πια με τροφή.

13 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Αποκαμωμένος και άρρωστός ο Κολόμβος είχε βρει κατάλυμα στο πλοίο του.

14 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Μετά από λίγες μέρες συλλογιζόμενος την άθλια κατάσταση που βρισκόταν ο ίδιος και το πλήρωμά του και μελετώντας το βιβλίο «Ephemerides», πρόσεξε την πρόβλεψη του Regiomontanus για την ολική έκλειψη της σελήνης στις 29 Φεβρουαρίου 1504

15 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρείται όταν η σελήνη καλύπτεται από την σκιά της γης. Μια σεληνιακή έκλειψη φαίνεται από όλες τις περιοχές της γης  αλλά συμβαίνει διαφορετική χρονική στιγμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το βιβλίο του Regiomontanus δεν περιείχε μονάχα τις ακριβείς ημερομηνίες της έκλειψης αλλά και διαγράμματα τα οποία αποκάλυπταν το ποσοστό κάλυψης της σελήνης καθώς και ακριβείς πληροφορίες για την διάρκεια της έκλειψης.

16 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Παρά την αβεβαιότητα που εμπεριείχαν οι προβλέψεις, ο Κολόμβος έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Έτσι μια μέρα πριν την προβλεπόμενη έκλειψη, συγκέντρωσε όλους τους ιθαγενείς και τους προειδοποίησε ότι εάν δε συνεργαστούν μαζί του η σελήνη θα χαθεί από τον ουρανό το επόμενο βράδυ.

17 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Για καλή τους τύχη, οι προβλέψεις ήταν σωστές. Το επόμενο βράδυ καθώς το φεγγάρι υψωνόταν στον ουρανό, η σκιά της γης γινόταν όλο και μεγαλύτερη ώσπου κάλυψε εντελώς το φεγγάρι, αφήνοντας μια αχνή κόκκινη σκιά στον ουρανό. 

18 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Οι ιθαγενείς φοβήθηκαν αρκετά μετά από αυτές τις εξελίξεις και πλησίασαν τον Κολόμβο ικετεύοντας τον αυτή τη φορά να τους συγχωρήσει και να φέρει το φεγγάρι «τους» πίσω στη θέση του. Ο Κολόμβος συμφώνησε και ζήτησε να συσκεφθεί με τους θεούς του. Επέστρεψε στο κατάλυμα του όπου περίμενε μέχρι να λάβει τέλος το φαινόμενο. Λίγη ώρα αργότερα, όταν η έκλειψη είχε ολοκληρωθεί, εμφανίστηκε και ανακοίνωσε ότι οι προσευχές του είχαν αποτέλεσμα και ότι το φεγγάρι θα αποκτήσει ξανά την αρχική του μορφή.

19 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Την επόμενη μέρα οι ιθαγενείς έδωσαν φαγητό στους επισκέπτες και έκαναν ότι μπορούσαν για να ευχαριστήσουν τον Κολόμβο και το πλήρωμα του.

20 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Στο μεταξύ δυο τολμηροί ναυτικοί, πήγαν με μονόξυλα στην Ισπανιόλα για να ναυλώσουν κι άλλα πλοία. Η διαδρομή έγινε σε τέσσερις ημέρες, αλλά οι δυσκολίες που έφερε ο Οβάντο τους καθυστέρησαν 11 μήνες.

21 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέταρτο ταξίδι
Στις 29 Ιουνίου 1504, ένα χρόνο αργότερα αφότου ο Κολόμβος είχε φτάσει στα παράλια της Τζαμάικας, ένα Ισπανικό πλοίο περισυνέλλεξε αυτόν και το πλήρωμα του. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Κολόμβος κατέπλευσε προς την Ισπανία δίνοντας έτσι ένα τέλος στα ταξίδια του στον Νέο Κόσμο. Δεν επρόκειτο να ξαναδεί τις χώρες που ανακάλυψε.

22 Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Χριστόφορος Κολόμβος Το τέλος Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

23 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέλος
Όταν γύρισε στην πατρίδα του, έγινε δεκτός με ψυχρότητα, χωρίς να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που του είχαν δοθεί.

24 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέλος
Λίγο μετά την άφιξη του στην Ισπανία, η βασίλισσα Ισαβέλλα πέθανε

25 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέλος
Εξασθενημένος από τους ρευματισμούς, τις κακουχίες και χρόνια κακής διατροφής, ο Κολόμβος έφθασε πολύ άρρωστος από το τελευταίο του ταξίδι και πέρασε πολλούς μήνες αναρρώνοντας στη Σεβίλη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της ζωής του, τον αφιέρωσε προσπαθώντας να ανακτήσει τους χαμένους τίτλους του κυβερνήτη και αντιβασιλέα.

26 Χριστόφορος Κολόμβος –Το τέλος
Τον Μάιο του 1505, ο Φερδινάνδος δέχθηκε να ακούσει τις διεκδικήσεις του Κολόμβου. Αν και δεν του επέστρεψε τους τίτλους, ο βασιλιάς επέτρεψε την επιδιαιτησία για τις οικονομικές απαιτήσεις. Τελικά, το μερίδιο του Κολόμβου επικυρώθηκε στο 10% του βασιλικού ενός πέμπτου. Στα τέλη του 1505, ο Κολόμβος αρρώστησε βαριά και στις 20 Μαΐου 1506 απεβίωσε.

27 Χριστόφορος Κολόμβος- Το αβγό
Το Αυγό του Κολόμβου. Όταν οι φίλοι του Κολόμβου τον πείραζαν λέγοντας του ότι η ανακάλυψη της Αμερικής ήταν κάτι πολύ εύκολο, αφού το μόνο που είχα να κάνει κανείς ήταν να χαράξει πορεία προς τα δυτικά και να συνεχίσει να πηγαίνει. Τότε αυτός τους ζήτησε να προσπαθήσουν στηρίξουν ένα αυγό όρθιο. Προσπάθησαν όλοι, και τελικά όλοι απέτυχαν! Τότε ο Κολόμβος πήρε το αυγό, έσπασε τη μία άκρη του και το στήριξε πάνω σε αυτήν. Φυσικά οι φίλοι του διαμαρτυρήθηκαν γιατί, όπως είπαν, νόμισαν ότι το αυγό δεν έπρεπε να σπάσει. Οι φίλοι του Κολόμβου έβαζαν όρια στο πρόβλημα του αυγού που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν. Επίσης, όμως, είχαν υποθέσει ότι δεν ήταν δυνατή η συνεχής πλεύση προς την Δύση. Αυτό το ναυτικό κατόρθωμα φάνηκε εύκολο μόνο όταν ο Κολόμβος απέδειξε ότι οι περιορισμοί που έβαζαν ήταν φανταστικοί.

28 Χριστόφορος Κολόμβος- Το τέλος
Στις 20 Μαΐου 1506 πέθανε φτωχός και απομονωμένος, χωρίς να γνωρίζει τη σπουδαιότητα των ανακαλύψεών του. Με το κατόρθωμα του Κολόμβου ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες για την ανθρωπότητα.

29 Χριστόφορος Κολόμβος Στην ήπειρο που ανακάλυψε εγκαταστάθηκαν καινούριοι λαοί και δημιουργήθηκαν νέα κράτη, που πρόσφεραν πολλά στην παγκόσμια οικονομία και ευρύτερα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επίσης άνοιξαν νέοι εμπορικοί σταθμοί και δρόμοι.

30 Χριστόφορος Κολόμβος Πλήθος έργων τέχνης, όπως πίνακες, γλυπτά, ανάγλυφα, αλλά και γραμματόσημα έχουν ως θέμα τη ζωή και τα κατορθώματα του Κολόμβου.

31 Χριστόφορος Κολόμβος Το όνομά του έχουν πόλεις, δρόμοι, λιμάνια αλλά και μια χώρα η Κολομβία. Η Αμερική πήρε το όνομά της προς τιμή του θαλασσοπόρου Αμέρικο Βεσπούκι που την εξερεύνησε και τη χαρτογράφησε.


Κατέβασμα ppt "Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google