Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες… Το «Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας» Συγκέντρωση υλικού- επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Βαρθολομαίος Ντιάζ Βαρθολομαίος Ντιάζ- Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας
Βαρθολομαίος Ντιάζ- Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ γεννήθηκε στην Πορτογαλία το Προερχόταν από οικογένεια θαλασσοπόρων και είχε καλή μόρφωση. Ήταν μέλος της πορτογαλικής αυλής και είχε τιμητικούς τίτλους.

3 Βαρθολομαίος Ντιάζ Το 1481 πήρε μέρος στην εξερεύνηση της Χρυσής Ακτής της Αφρικής. Ασχολήθηκε με το εμπόριο χρυσού κι ελεφαντοστού.

4 Βαρθολομαίος Ντιάζ Βαρθολομαίος Ντιάζ- Χάρτης του βασιλείου του θρυλικού «πατέρα Ιωάννη»βασιλιά της Αιθιοπίας… Το 1486, ο Πορτογάλος βασιλιάς Ιωάννης Β΄ εξουσιοδοτεί τον Ντιάζ να πλεύσει πέρα από το νοτιότερο άκρο της Αφρικής, με σκοπό να έρθει σε επαφή με τον «πατέρα Ιωάννη», χριστιανό βασιλιά της Αιθιοπίας σύμφωνα με θρύλους της εποχής.

5 Βαρθολομαίος Ντιάζ Τον Αύγουστο του ο Βαρθολομαίος Ντιάζ ξεκινά για το ταξίδι του με δύο εξοπλισμένες καραβέλες ως κύρια πλοία και ένα βοηθητικό.

6 Βαρθολομαίος Ντιάζ Το ταξίδι κράτησε 16 μήνες. Η πορεία που ακολούθησαν είχε ενδιάμεσους σταθμούς για προμήθειες. Όταν έφτασαν στην ακτή της Ναμίμπια, άφησαν το συνοδευτικό πλοίο σε ένα λιμάνι της και συνέχισαν να πλέουν νότια.

7 Βαρθολομαίος Ντιάζ Η αποστολή του Ντιάζ ακολούθησε τα δρομολόγια των προηγουμένων ως το σημείο όπου ο Ντιέγκο Κάο είχε στήσει το τελευταίο παντράν του και συνεχίζοντας ο Ντιάζ έστησε το δικό του στον κόλπο της Αγίας Ελένης,

8 Βαρθολομαίος Ντιάζ Οι δυσκολίες μόλις άρχιζαν… Έπεσαν σε μια τρομερή καταιγίδα. Η ξαφνική τρικυμία παρέσυρε τα πλοία πολύ νότια στην ανοιχτή  θάλασσα και επί δεκατρείς ημέρες περιπλανήθηκαν στην άγνωστη αγριεμένη θάλασσα, παρατηρώντας με κατάπληξη να πέφτει πολύ η θερμοκρασία Επί 13 ημέρες βρίσκονταν στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Είχαν χάσει κάθε επαφή με τη στεριά.

9 Βαρθολομαίος Ντιάζ Τη 13η ημέρα η καταιγίδα άρχισε να κοπάζει. Ο Ντιάζ υπολόγισε ότι θα έχουν φτάσει στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής. Βρήκαν δυτικό άνεμο και έπλευσαν για να βρουν ακτή. Μετά από μερικές ημέρες μπόρεσαν να στραφούν προς βορρά και να φτάσουν στην αφρικανική ακτή, η οποία, όπως διαπίστωσε με ικανοποίηση ο Ντιας, είχε κατεύθυνση προς την ανατολή.

10 Βαρθολομαίος Ντιάζ Στις 3 Φεβρουαρίου 1488 είχαν φτάσει κοντά στο σημερινό Μόσελ της Νοτίου Αφρικής. Είχαν περάσει το νοτιότερο άκρο της Αφρικής.

11 Βαρθολομαίος Ντιάζ Προσορμίστηκαν στον όρμο, όπου αντάλλαξαν μερικά βόδια με τους νέγρους βοσκούς, δίνοντάς τους γυάλινες χάντρες ή ίσως τρομοκρατώντας τους, γιατί έφυγαν τρομαγμένοι από μπροστά τους. Συνέχισαν την πορεία τους.

12 Βαρθολομαίος Ντιάζ Συνέχισαν ανατολικά και βορειοανατολικά και έφτασαν στις εκβολές του ποταμού Φις. Το ρεύμα ήταν ζεστό κι ερχόταν από τα βορειοανατολικά . Ο Ντιάζ κατάλαβε ότι είχαν βρει το δρόμο για την Ινδία. Ανακοίνωσε στο πλήρωμα τα ευχάριστα νέα και ζήτησε να συνεχίσουν…

13 Βαρθολομαίος Ντιάζ Στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής, κοντά στο ακρωτήριο Άγκουλας, συναντώνται το θερμό ρεύμα Άγκουλας, που διέρχεται από το πέρασμα μεταξύ Μοζαμβίκης καο Μαδαγασκάρης και το ψυχρό ρεύμα των δυτικών ανέμων. Στο σημείο επικρατεί σφοδρή θαλασσοταραχή. Ο Ντιάζ κατόρθωσε να το ξεπεράσει, πλοηγώντας ανοικτά του ακρωτηρίου.

14 Τα θαλάσσια ρεύματα Άγκουλας και Δυτικών ανέμων.
Βαρθολομαίος Ντιάζ Τα θαλάσσια ρεύματα Άγκουλας και Δυτικών ανέμων.

15 Βαρθολομαίος Ντιάζ Το πλήρωμα όμως ήταν κουρασμένο από τα ταξίδια και τις δυσκολίες που είχαν συναντήσει. Τα πλοία τους είχαν πολλές ζημιές από τις καταιγίδες και είχαν χάσει τις προμήθειές τους. Ζήτησαν λοιπόν να επιστρέψουν στην Πορτογαλία. Ο Ντιάζ το αποδέχτηκε…

16 Βαρθολομαίος Ντιάζ Είχαν κάνει το μακρύτερο ταξίδι που επιχείρησαν ποτέ Ευρωπαίοι ναυτικοί. Έστησε το τελευταίο παντράν του στο Ρίο ντο Ινφάντε, το σημερινό ποταμό Γκρέητ Φις και πήρε το δρόμο της επιστροφής.

17 Βαρθολομαίος Ντιάζ Ακολουθώντας την ακτή γύρισαν στην Πορτογαλία.Κατά την επιστροφή τους, ο Ντιάζ παρατήρησε το ακρωτήριο που σήμερα ονομάζεται «Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας» και το ονόμασε «Ακρωτήριο των καταιγίδων», λόγω των καιρικών συνθηκών που συνάντησαν εκεί. Το όνομα «Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας» το πήρε από τον Ιωάννη Β΄, βασιλιά της Πορτογαλίας και οφείλεται στην αίσθηση αισιοδοξίας που δημιούργησε η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία και την Ανατολή.

18 Βαρθολομαίος Ντιάζ Η επιστροφή του Βαρθολομαίου Ντιάζ στη Λισσαβόνα το Δεκέμβριο του 1488, ύστερα από δεκαοχτώ μήνες, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από το βασιλιά Ιωάννη Β' και το επιτελείο του Σάνγκρες. Παρά το γεγονός ότι ο Ντιάζ δεν έφτασε στις Ινδίες και γυρνώντας δεν έφερε ούτε χρυσάφι ούτε δούλους, η αποστολή του θεωρήθηκε επιτυχημένη.

19 Βαρθολομαίος Ντιάζ Χάρτης Πτολεμαίου
Ο Ντιάζ απέδειξε ότι η Αφρική δε συνεχιζόταν προς νότο απεριόριστα και πως ο Ινδικός ωκεανός δεν ήταν κλειστή θάλασσα. Ο χάρτης του Πτολεμαίου αποδείχτηκε λανθασμένος.Λίγες μέρες αργότερα, ο Ιωάννης Β΄, θα απορρίψει, για δεύτερη φορά, σαν ανεφάρμοστη την πρόταση κάποιου ευφάνταστου και φιλόδοξου Γενοβέζου, ονόματι Χριστόφορου Κολόμβου, για συντομότερο δρόμο προς τις Ινδίες με κατευθείαν πορεία προς τα δυτικά.

20 Βαρθολομαίος Ντιάζ Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ το 1500 πήρε μέρος και σε μια άλλη αποστολή, συνοδεύοντας το στόλο του θαλασσοπόρου Πέντρο Αλβάρεζ Καμπράλ στον Ατλαντικό. Μια φοβερή καταιγίδα βύθισε τέσσερα από τα πλοία του Καμπράλ, ανάμεσά τους και το πλοίο του Ντιάζ, παίρνοντας στο βυθό όλο το πλήρωμα .

21 Ο ανδριάντας του Ντιάζ στη Νότια Αφρική.
Βαρθολομαίος Ντιάζ Ο ανδριάντας του Ντιάζ στη Νότια Αφρική. Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ άνοιξε το θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία, που θα πραγματοποιούσε αργότερα ο Βάσκο Ντα Γκάμα.


Κατέβασμα ppt "ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google