Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.

2 James Cook Το 1768, ο Κουν ανέλαβε την πρώτη του εξερευνητική αποστολή στον Ειρηνικό ωκεανό, με εντολή του Βρετανικού Ναυαρχείου και της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Ακολουθώντας δυτική πορεία, η αποστολή του Κουκ έφτασε στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία είχε ανακαλύψει ο Τάσμαν το 1642, αλλά από τότε κανείς δεν είχε μιλήσει γι’ αυτά. Ο Κουκ χαρτογράφησε τις ακτές, αλλά σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος με τις εχθρικές διαθέσεις των ιθαγενών Μαορί και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή. Κατευθύνθηκε προς τις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας, όπου και έφτασε το 1770. Ακολούθησε η χαρτογράφηση όλης σχεδόν της ανατολικής ακτογραμμής της Αυστραλίας, εργασία που αποδείχτηκε τόσο επίπονη όσο και επικίνδυνη. Το 1771 επέστρεψε στην Αγγλία, όπου έγινε δεκτός με τιμές. Χάρη στο έργο της αποστολής του είχαν τεθεί οι βάσεις για την επιστημονική χαρτογράφηση της Αυστραλίας, είχε ανασκευαστεί η άποψη ότι αυτή ενώνεται με τη Νέα Ζηλανδία, είχε αμφισβητηθεί ο μύθος για την αχανή ήπειρο, που πίστευαν ότι καταλάμβανε το νότιο τμήμα του πλανήτη και, ίσως το σημαντικότερο, είχε ανοίξει ο δρόμος για τη βρετανική κυριαρχία στην Ωκεανία.

3 James Cook Το τρίτο, και τελευταίο, μεγάλο ταξίδι του Κουκ άρχισε τον Ιούλιο του 1776 και είχε ως στόχο την ανακάλυψη του περίφημου βόρειου περάσματος από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό ωκεανό. Τα πλοία του, ωστόσο, εγκλωβίστηκαν στους παγετώνες και η αποστολή υποχρεώθηκε, ύστερα από περιπέτειες δύο ετών, να κινηθεί νότια φτάνοντας στη Χαβάη. Εκεί, οι άνδρες του Κουκ έγιναν δεκτοί, αρχικά, με ευμένεια. Αργότερα, όμως, προέκυψαν προβλήματα και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ο Κουκ και πολλοί άνδρες του σκοτώθηκαν. Ο Κουκ υπήρξε ικανότατος εξερευνητής. Με τα ταξίδια του έδωσε πολλές πληροφορίες για τη φύση του κόσμου και εγκαινίασε μια νέα εποχή στην εξερευνητική εποποιία, κινούμενος με στόχο επιστημονικό μάλλον παρά κατακτητικό. Η εργασία υλοποιήθηκε από: Ζιούτα Ιωάννα, Καλοβέρου Αθηνά, Κορακάκη Μαριλένα, Κούλη Βάγια, Κυδά Αγάπη


Κατέβασμα ppt "James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google