Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου

2 Αίτια των ανακαλύψεων Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αναζητήσουν νέους δρόμους. Ερέθισμα αποτέλεσε δρόμο > του Μάρκο Πόλο. Ακολουθούσαν το δρόμο του μεταξιού προς την Κίνα. Επιπλέον τους ώθησαν εμπορικοί λόγοι, όπως ο αποκλεισμός επικοινωνίας με την Ασία εξαιτίας των Οθωμανών. Επίσης, το μονοπώλιο μπαχαρικών Βενετών και Αράβων. Το γεγονός ότι η Ευρώπη είχε έλλειψη σε πολύτιμα μέταλλα. Η διαμόρφωση εθνικών κρατών και ο ανταγωνισμός των μοναρχών.

3 Η εξέλιξη στη ναυσιπλοϊα  Ολοκληρώθηκαν τα τεχνικά μέσα πλεύσης και προσανατολισμού. Πυξίδα, όργανο που βοηθάει στον προσανατολισμό με κατεύθυνση το Βορρά. Αστρολάβος, προσδιόριζε το γεωγραφικό πλάτος βάση την παρατήρηση των άστρων. Πορτολάνος, ναυτικός χάρτης. Ναυπηγήθηκε ένα διαφορετικό πλοίο, η Καραβέλα, το οποίο είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα και ήταν πιο γρήγορο και ασφαλές. Πυξίδα Αστρολάβος

4 Η ανακάλυψη του κόσμου  Ινδίες Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί επιδιώκουν να φτάσουν στην Ανατολική Ασία. Χρηματοδοτούνται από τον Ερρίκο το Θαλασσοπόρο. Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ έφτασε στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας το 1487. Ο Βάσκο Νταγκάμα φτάνει στο Κάλικουτ των Ινδιών το 1498. Το 1500 ο Πορτογάλος Αλβαρέζ Καμπράλ ανακαλύπτει τη Βραζιλία, πλέοντας προς τις Ινδίες.

5  Αμερική Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στο Σαν Σαλβαδόρ, πιστεύοντας πως έφτασε στις Ινδίες. Το 1507 ο Αμέρικο Βεσπούτσι διαπιστώνει ότι ο Κολόμβος ανακάλυψε μια νέα ήπειρο και δεν πήγε στην Ασία. Προσπάθησε να την χαρτογραφήσει και πήρε το όνομα του. Ανάμεσα στο 1519-1522 ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος αναζητώντας ένα συντομότερο δρόμο προς την Ασία, ταξιδεύει δυτικά, παρακάμπτει τη νότια Αμερική και αποδεικνύει ότι η γη είναι σφαιρική.

6 Κατάκτησεις και αποικιακές αυτοκρατορίες Το 1494 με τη Συνθήκη της Τορντεζίλα οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι μοιράζουν τις περιοχές που ανακάλυψαν. Σφαγιάζουν τοπικούς πληθυσμούς, λεηλατούν και καταστρέφουν. Χαρακτηριστικά οι Ισπανοί εξαφανίζουν τους προκολομβιανούς πληθυσμούς. Οι Πορτογάλοι ιδρύουν μια σειρά οχυρωμένους εμπορικούς σταθμούς από Αφρική ως Ιαπωνία και δημιουργούν μια αποικιακή αυτοκρατορία. Εφοδιάζουν την Ευρώπη με μπαχαρικά και πολύτιμα μέταλλα. Αναπτύσσουν φυτείες και εγκαινιάζουν το εμπόριο μαύρων από την Αφρική. Οι Ισπανοί δημιουργούν μια ηπειρωτική αυτοκρατορία από το Μπουένος Άιρες ως την Καλιφόρνια. Η διοίκηση ευνοεί την εκμετάλλευση ορυχείων μετάλλων. Ο Άργυρος αποτελεί το κυριότερο είδος. Άγγλοι, Γάλλοι και Ολλανδοί αμφισβητούν την κυριαρχία των Ισπανών και Πορτογάλων.

7 Μετά τις ανακαλύψεις  Αλλαγές στην οικονομία Κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Βόρεια Θάλασσα. Αυξημένη οικονομική δραστηριότητα της Σεβίλλης, της Λισαβόνας και της Αμβέρσας. Η εισαγωγή ασημιού και χρυσαφιού οριστικοποιεί το νόμισμα ως ανταλλακτικό μέσο, που ορίζει όλες τις αξίες και αυξάνεται η κυκλοφορία του. Το εμπόριο οδηγεί σε αύξηση των κεφαλαίων. Οδηγεί σε επενδύσεις εμπορικές, τραπεζικές, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές. Εδραιώνεται το κεφαλαιοκρατικό σύστημα στην Ευρώπη. Τα πρόσωπα δραστηριοποιούνται ατομικά και προοδεύουν η υφαντουργία, η μεταξουργία και η τυπογραφία. Σταθερή αξία η γεωργική παραγωγή, εμπλουτίζεται με τη καλλιέργεια αποικιακών προϊόντων. Η αυξημένη εισαγωγή μετάλλων οδηγεί στη πτώση της αξίας τους Οι τιμές των αγαθών αυξάνονται ως και 400%.

8  Αλλαγή της κοινωνίας και της σκέψης Κυρίαρχη ιδεολογία είναι πλέον αυτή της αστικής τάξης. Οι οικονομικές αλλαγές ευνοούν τους χωρικούς αλλά όχι τους εργάτες και τους ευγενείς. Αναπτύσσονται η αστρονομία, η γεωγραφία, τα μαθηματικά, η ζωολογία, η βοτανική και η εθνογραφία. Πηγές: Σχολικό Βιβλίο http://www.slideshare.net/kouvas/ss-35012433


Κατέβασμα ppt "Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google