Ελεύθεροι πολιορκημένοι! Ένα θεατρικό δρώμενο για την 25η Μαρτίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 3 ο.
Advertisements

ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 4 ο.
Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (Σχεδίασμα Β’ κεφ. Ι, ΙΙ)
Νίκου Εγγονόπουλου, «Νέα περί του θανάτου του Ισπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 19 Αυγούστου του 1936 μέσα στο χαντάκι του καμίνο ντε λα φουέντε»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Άσπρα λαμπερά δοντάκια»
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
 Ζάκυνθος (νόθο παιδί του Κόντε Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη)  Ιταλία - σπουδές και μελέτη της ιταλικής ποιητικής παράδοσης 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Παναγιώτης Στεμπίλης Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος ΕΜΕ
Διαθεματική Ανάλυση και Παρουσίαση Ποιήματος
Δημιουργική Γραφή ως αφορμή για καινοτόμες δράσεις
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
Καραγκιόζης Από την Ειδική Μονάδα Γυμνάσιο Γερίου στο Comenius
ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ B2
Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Τούλιου Ευτυχια Τάξη: Β΄, ΣΤ΄
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Η παρουσίαση ετοιμάστηκε από την Ενδοτμηματική Επιτροπή Γλωσσικού.
Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής
Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΓΩΓΗΣ» Σχ. έτος
Ακροβάτες της τύχης ! Τάξεις: A’,B’,Γ’,Δ’,Ε΄,ΣΤ΄ 4o Δημοτικό Σχολείο Δάφνης Δεκέμβριος 2014 Τάξεις: A’,B’,Γ’,Δ’,Ε΄,ΣΤ΄ 4o Δημοτικό Σχολείο Δάφνης Δεκέμβριος.
14 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ Η ποίηση εμπνέει τους μαθητές… Εργασία των μαθητών της Γ1 τάξης Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού-Εικαστικών.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
Έλενα Τασίου Ε’ Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Σμαράγδα Χρυσοστόμου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής, ΤΜΣ, ΕΚΠΑ Συνεργάτης ΙΤΥΕ «Διόφαντος» Συντονίστρια της Ομάδας Αισθητικής.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία » Κ. Μπούκουρας.
Ι΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Μάιος ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ Κοκκινομηλιώτη Ελένη Μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου Κασσιώπης.
«Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν΄ακουστεί…» τάξη: Ε΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
Ενότητα 8: Μιλάμε για το θέατρο
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
4o Δ. Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Ε 1 ΄ ΤΑΞΗ ΤΣΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Το θέατρο στην Ευρώπη.
Βιωματική δράση Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια Β΄ Τάξη 2ο Γυμνάσιο Πεύκης
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ και η Ελένη του Ευριπίδη. Διόνυσος Χαρακτηριστικά λατρείας του Έκσταση, θεοληψία, ενθουσιασμός, μίμηση, μεταμφίεση Διθύραμβος Πρόδρομοι.
Τότε και τώρα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιλογή του θέματος του Project έγινε από εμάς τους μαθητές, που επικράτησε ανάμεσα σε 3 θέματα. Οι λόγοι που επιλέξαμε το θέμα.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
Διδάσκοντας κι εξερευνώντας την Τοπική Ιστορία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
Ο Εαυτός: αυτό το πράγμα που δημιουργεί
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ: Ε΄1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..
Πρόγραμμα «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο»
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Στέφανος Σκαρπέλλος (Φιλόλογος) Σωτηρία Διαμαντοπούλου (Φιλόλογος)
Παρουσιάσεις με την χρήση PowerPoint
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Πνευματική ζωή, Γράμματα και Τέχνες στην Ελλάδα τον 19 ο αιώνα 5 ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, Προκοπίου Ελένη, ΠΕ2 Γ΄ Γυμνασίου, διάρκεια:2-3 διδ. ώρες.
ΝΙκοΣ ΚαζαντζΑκηΣ 18/02/ /10/1957
Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδας - ΗΠΑ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πρόγραμμα «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο 2.0»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου»
Η εξέλιξη της ποίησης.
Παρασταση θεατρου σκιων
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελεύθεροι πολιορκημένοι! Ένα θεατρικό δρώμενο για την 25η Μαρτίου. Ελεύθεροι πολιορκημένοι! Ένα θεατρικό δρώμενο για την 25η Μαρτίου. Πετρίτης Σπύρος Αναπληρωτής Εκπ/κός Θεατρικής Αγωγής Υπ. Δρ. Τμήματος Θεατρ. Σπουδών ΕΚΠΑ 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Σκεπτικό της επιλογής του έργου και της μεθόδου δραματοποίησης Ο Διονύσιος Σολωμός, εκτός από εθνικός μας ποιητής, αποτελεί ένα μοναδικό και συνάμα χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιητή σε διεθνές επίπεδο για τον 19ο αιώνα. Ανήκει στη ρομαντική σχολή και για αυτό το μεγάλο του έργο, “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, σώζεται στα λεγόμενα “σχεδιάσματα”, δηλ. έμεινε ημιτελές. Ο Σολωμός πρόλαβε να αφήσει πλούσιο έργο, αφού έζησε στα Επτάνησα, που δεν γνώρισαν τον τουρκικό ζυγό. Οι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” επιλέχθηκαν γιατί είναι ένα έργο μοναδικής αξίας, γνωστό στους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου από το ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων των Ε’-Στ’ τάξεων, καθώς επίσης γιατί έχουν ένα βαθύτερο πολιτικό αλλά και υπαρξιακό νόημα. Το νόημα αυτό σχετίζεται με τον αγώνα για την “ελευθερία”, σε όλα τα επίπεδα, που αποτυπώνεται στα λόγια του γνωστού Κρητικού τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη (“την λεφτεριά σου μην τον ζητιανεύεις”), ο οποίος επιλέχθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Γ. Μαρκόπουλο όταν εκείνος, λίγα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, ηχογράφησε την δική του μουσική εκδοχή του έργου για να τιμήσει όχι μόνο τους ήρωες του 1821, αλλά και του αντιδικτατορικού αγώνα της περιόδου 1967-1974. Το σύντομης διάρκειας δρώμενο/η παρουσίαση που φτιάχτηκε συνδύαζε: αφήγηση, προβολές διαφανειών μέσω υπολογιστή, απαγγελία ποίησης καθώς και το κινητικό μέρος, που κατά κάποιο τρόπο αναπαρίστανε ή καλύτερα σχολίαζε τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Σολωμού. Ξεχωριστή σημασία αποδόθηκε στους “Στοχασμούς του Ποιητή”, όπου αποκαλύπτονται οι ποιητικές του προθέσεις, η οικουμενική διάσταση που ήθελε να δώσει στον αγώνα των πολιορκημένων Μεσολογγιτών: “Κι᾿ ἀπ᾿ ὅπου χαράζει Ὡς ὅπου βυθᾶ, Τὰ μάτια μου δὲν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον ἀπὸ τοῦτο τὸ ἁλωνάκι”.

Περιγραφή δρώμενου και παρουσίασης – Γιορτή 25/03/14 Περιγραφή δρώμενου και παρουσίασης – Γιορτή 25/03/14 Μεγάλο μέρος της δράσης επί σκηνής, αλλά ακόμα κι εν γένει η δομή, ενσωμάτωσε ιδέες των μαθητών, οι οποίες κυρίως προέκυψαν μέσα από συνεχείς αυτοσχεδιασμούς. Το δρώμενο συμπλήρωσαν λίγα αντικείμενα ως σκηνικός διάκοσμος σε ένα αφαιρετικό σκηνικό τόπο λόγω της ιδιαιτερότητας της ποιητικής σύνθεσης αφού ο ίδιος ο Σολωμός ουδέποτε βρέθηκε στο Μεσολόγγι πραγματικά (πχ: “Όραμα του Ποιητή”). Η γιορτή συνέπεσε με τον εορτασμό των σαράντα πρώτων χρόνων από την ψήφιση του τελευταίου συντάγματος της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά και με την μαύρη επέτειο των σαράντα χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, πράγμα που σχολιάστηκε και μέσα από την τελευταία διαφάνεια που παρατίθεται σε αυτή την παρουσίαση. Θερμές ευχαριστίες στον σκηνοθέτη κο Τσακίρη για την παραχώρηση φωτογραφιών από την πρόσφατη δική του παράσταση με βάση το ίδιο έργο.

Δομή δρώμενου – Παρουσίασης Εισαγωγή Επτάνησα και η Επτανησιακή Σχολή Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Θεατρικό δρώμενο Ο Στοχασμός του Ποιητή Ωδή απάνου στο πέσιμο του Μισολογγίου Το όραμα του ποιητή Δέηση – Α’ Σχεδιάσμα Αφήγηση Ο Ποιητής στον Στοχασμό Ο Ποιητής στην Ωδή Η μούσα του Ποιητή Ο Ποιητής μέσα στο όραμά του Ακολουθούν οι διαφάνειες.

Επτάνησα ή Ιόνια νησιά

Διονύσιος Σολωμός 1798-1857

Οι Στοχασμοί του Ποιητή

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου Ευγένιος Ντελακρουά (1798-1863) Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου Ευγένιος Ντελακρουά (1798-1863)

Η έξοδος του Μεσολογγίου Θ. Βρυζάκης (1814-1878)

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Σκην. Σταύρος Τσακίρης 2007

Κύπρος, 1974