Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε2 - 2014-2015
Διονύσιος Σολωμός Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε

2 Διονύσιος Σολωμός Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο μεγαλύτερος ποιητής του προπερασμένου αιώνα. Αρχηγός της Επτανησιακής σχολής, ηγέτης του νεοελληνικού έμμετρου λόγου, που ουσιαστικά αρχίζει μετά από αυτόν και, τέλος, Εθνικός της Ελλάδας, και γιατί έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και γιατί τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο, και γιατί ύμνησε τον Εθνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας, και γιατί πρώτος χρησιμοποίησε στον ποιητικό και πεζό του λόγο την εθνική λαϊκή μας γλώσσα, τη δημοτική.

3 Διονύσιος Σολωμός Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1789 (έτος του μαρτυρίου του Ρήγα) και πέθανε στην Κέρκυρα το 1859, δυο χρόνια πριν γεννηθεί ο Παλαμάς. Ο πατέρας του Νικόλαος Σολωμός ήταν πλούσιος άρχοντας και κόμης, ενώ η μητέρα του, Αγγελική Νίκολη, ήταν γυναίκα του λαού. Έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, αλλά τα άφθονα οικονομικά μέσα του επέτρεψαν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σε ηλικία δέκα χρονών, συνοδευόμενος από τον οικοδιδάσκαλό του καθολικό αββά Σάντο Ρόσσι, πήγε στη Βενετία και συνέχισε πανεπιστημιακές σπουδές στην Κρεμόνα και την Παβία της Ιταλίας.

4 Διονύσιος Σολωμός Τα ενδιαφέροντα του ήταν φιλολογικά, δεδομένου μάλιστα ότι από μικρός στιχουργούσε ο ίδιος. Η λαμπρή άνθηση της ιταλικής φιλολογίας δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Καθώς μάλιστα μιλούσε πλέον θαυμάσια την ιταλική γλώσσα, τα ποιήματα του τα έγραφε ιταλικά. Εξάλλου γνωρίστηκε με γνωστά ονόματα της πνευματικής Ιταλίας (Μαντσόνι, Μόντι κ.ά.), μπήκε στους φιλολογικούς κύκλους τους, και τελειοποιούμενος ολοένα στις ποιητικές κατακτήσεις του, εξελισσόταν σ' έναν καλό ποιητή της ιταλικής γλώσσας.

5 Πηγές – Διαβάστε περισσότερα
Πηγές – Διαβάστε περισσότερα

6 Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε2 - 2014-2015
Διονύσιος Σολωμός Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε


Κατέβασμα ppt "Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google