ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σ. ΔΡΟΥΓΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Α.Η Αρχαιολογία επεκτείνει τα όριά της Α. Η Αρχαιολογία επεκτείνει τα όριά της και πλουτίζει το αντικείμενό.
Advertisements

Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση Δρ. Σάλτας Βασίλειος, Ιωαννίδου Ευφροσύνη Τμήμα.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2009 Μ. Τορτούρης
Τα Μαθηματικά την Αρχαία Ελλάδα.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη.
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Καθηγητής Μιχαήλ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Πυθαγόρειο Θεώρημα Ιστορική επισκόπηση.
ΧΟΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
«Οι Σπουδές στην Αρχιτεκτονική»
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
ΟΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ.
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
Αναγέννηση Τον 15ο και 16ο αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο εκδηλώνεται ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό συγχρόνως κίνημα : η Αναγέννηση. Κατά την προετοιμασία.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 90% της γνώσης μας προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και επιστήμονες. Μόνο το υπόλοιπο 10% προέρχεται από τον υπόλοιπο.
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Τα μαθηματικα στην τεχνη και στη φυση
Η ιστορία και η εξέλιξη της
Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ.
 Το project με το οποίο ασχοληθήκαμε ονομάζεται «παιχνίδι της γνώσης». Χωριστήκαμε σε ομάδες όπου η κάθε μία ασχολήθηκε με ένα ξεχωριστό διδασκόμενο μάθημα.
Διδακτική Πληροφορικής
Ακαδημία Πλάτωνος Η Πολιτεία και ο Πολίτης. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ 1. Φιλοσοφία6. Αρχαιολογία 2.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
Ένα εισαγωγικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης..  Η τέχνη, ως δημιούργημα του ανθρώπου, είτε υπηρετεί τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τα ιδανικά είτε εξυπηρετεί.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική
Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γιάννης Ρίζος Κών/νος Βελαλής.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α2’ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η τέχνη του δρόμου. Η τέχνη του δρόμου Τι ονομάζουμε τεχνη; Τέχνη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζεται χρησιμοποιώντας δεξιότητα, εμπειρία.
EIKONIKO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Άλυτα προβλήματα από την αρχαιότητα
Η σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Μιχάλης Γκριτζάπης Γ1 Σελ.11 ασκ.2
Τα Μαθηματικά του Δρόμου
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η Ζωή στον Δρόμο Μαθητικο Project.
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
«Μαθηματικά στην καθημερινότητα»
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΙΒΟΣ Μάθημα: Project Τμήμα: Α’1 Συμμετέχοντες : Κων/να Μανιάτη
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ PROJECT Β΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΛΙΑΒΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΠΑΚΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΛΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΣΑΡΣΙΤΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αρχιτεκτονική , τέχνη και επιστήμη συγχρόνως, μια επιστήμη σχεδιασμού. Ο στόχος των επιστημών σχεδιασμού. Μαθηματικά, φυσική επιστήμη, ο βασιλιάς και ο υπηρέτης των άλλων επιστημών.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ο ρόλος της διαίσθησης και των μαθηματικών για τη σύλληψη μιας κατασκευής Παρθενώνας, Σινικό Τείχος και Πυραμίδες μαρτυρούν την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη της διαίσθησης. Ραγδαία η εξέλιξη της τεχνικής των κατασκευών λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της εμφάνισης νέων υλικών. Δομική Επιστήμη είναι ουσιαστικά η συστηματοποίηση, μέσω των μαθηματικών, της πείρας που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι. Απαραίτητος συνδυασμός της προσωπικής διαίσθησης και της απρόσωπης, αντικειμενικής ,ρεαλιστικής και αυστηρής δομικής επιστήμης για την αποτελεσματική λύση νέων προβλημάτων, στον κατασκευαστικό τομέα. Απαραίτητοι για την κατασκευή οποιουδήποτε σοβαρού έργου η συνεργασία ενός αρχιτέκτονα και ενός πολιτικού μηχανικού. Απαραίτητη η εξοικείωση του αρχιτέκτονα με τα μαθηματικά για την κατανόηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τα μαθηματικά δεν εξηγούν τη φυσική συμπεριφορά ενός στοιχείου αλλά την περιγράφουν με αποτελεσματικό τρόπο. Τα μαθηματικά έκαναν προσιτές τις κατασκευαστικές γνώσεις στο μέσο μηχανικό. Οι αρχιτέκτονες που θέλουν να κατανοήσουν τις σύγχρονες κατασκευαστικές μορφές πρέπει να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ποσοτικής ανάλυσης. Ο Κυβισμός στη Ζωγραφική άσκησε σημαντική επίδραση στην Αρχιτεκτονική Ο Κυβισμός όμως περιέχει την εσωτερικότητα και την αφαίρεση των Μαθηματικών, είναι Μαθηματικά σε μια άλλη διάσταση, που ένας Μαθηματικός πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί. Δεν γνωρίζουμε, αν τα Μαθηματικά υπήρξαν τα εργαλεία στην ανάπτυξη της Τέχνης ή η Τέχνη είναι φυσική προέκταση των Μαθηματικών. Οπωσδήποτε η φιλοσοφία των Μαθηματικών οδηγεί στην Τέχνη είτε αυτή είναι η Αρχιτεκτονική, είτε η Ζωγραφική, είτε η Μουσική.

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Ο Παρθενώνας και η ελληνική τέχνη. Οπτικές εκλεπτύνσεις του Παρθενώνα. Λεπτομέρειες και ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον Παρθενώνα. Τεχνικά χαρακτηρίστηκα: ρυθμός, διαστάσεις, μέλη και ανοδομή , καμπυλώσεις και κλίσεις Οι αρχές που καθόριζαν την Αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και την Αρχιτεκτονική και τη Ζωγραφική στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν ως βάση τα μαθηματικά και την αρμονία που πηγάζει από αυτά.

Στοιχεία και Αρχές της Γεωμετρίας που χρησιμοποιούνται στην Αρχιτεκτονική και την Τέχνη. Τα στοιχεία που δανείζονται οι Τέχνες από την Γεωμετρία είναι τα εξής: Σημείο Γραμμή Σχήματα Στερεά Διατήρηση μάζας Πλατωνικά στερεά Μη κανονικά πολύεδρα Δυαδικότητα και Συμπληρωματικότητα Συναρμογή

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ιστορία της επιστήμης είναι η ιστορία χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι συνεισέφεραν στη γνώση και στις θεωρίες που αποτελούσαν την επιστήμη της εποχής τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα «μεγάλα άλματα». Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν γυναίκες. Ωστόσο η ιστορία τους παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Σχεδόν όλοι θεωρούμε την ιστορία της επιστήμης, ιστορία ανδρών. Η ιστορία των γυναικών στην επιστήμη ξεκινάει την προϊστορική εποχή και είναι στο μεγαλύτερο μέρος ιστορία προνομιούχων γυναικών που ήταν σε θέση να αποκτήσουν μόρφωση και να ακολουθήσουν τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, παρόλο που βρίσκονταν αποκλεισμένες από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επίσημες ή ανεπίσημες αδελφότητες των ανδρών επιστημόνων. Οι γυναίκες αυτές είχαν να ξεπεράσουν τεράστια εμπόδια για να γίνουν επιστήμονες, συχνά σε βάρος της προσωπικής τους ζωής. Πολλές από αυτές στερήθηκαν την τιμή που τους άξιζε, εξαιτίας του φύλου τους και η εργασία τους αποδόθηκε σε άνδρες επιστήμονες και αυτές υποβιβάστηκαν, μετά το θάνατό τους, σε βοηθούς ή συνεργάτες ή δεν αναφέρθηκαν ποτέ από τους ιστορικούς. Παρακάτω γίνεται μικρή αναφορά σε γυναίκες που ασχολήθηκαν με τα Μαθηματικά στην Αρχαιότητα και για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες.

Υπατία η "γεωμετρική" (4ος αιώνας μ. Χ) Αίθρα (10ος αιώνας π. Χ) Θεμιστόκλεια (6ος αιώνας π. Χ) Δαμώ (6ος π. X. αιώνας) Λασθενία (4ος αι. π. X.) Θεανώ (6ος αιώνας π. Χ)