Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη

2 Αρχιμήδης, (περ. 285-211 π. X.)

3

4 Τα έργα του Αρχιμήδη Περί σφαίρας και κυλίνδρου Κύκλου μέτρηση Περί κωνοειδών και σφαιροειδών Περί ελίκων Επιπέδων ισορροπιών Τετραγωνισμός παραβολής Οχουμένων Στομάχιον Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος Βοεικόν πρόβλημα

5 Η μέθοδος της εξάντλησης

6

7 Κάποια χαρακτηριστικά της μαθηματικής σκέψης του Αρχιμήδη Ανάπτυξε σε υψηλότερο επίπεδο τη μαθηματική σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων. Υπολόγισε εμβαδά και όγκους καμπυλόγραμμων σχημάτων και στερεών. Φαίνεται ότι εξέφραζε ένα διαφορετικό ρεύμα σκέψης, απ’ αυτό του Ευκλείδη [κι αργότερα του Απολλώνιου]. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούσε υπολογιστικές, προσεγγιστικές, διαδικασίες, που απουσιάζουν, παντελώς, από το έργο του Ευκλείδη. Πιθανότατα να σχετίζεται αυτή η συμπεριφορά του με τις ιδέες του Δημόκριτου, επηρεασμένος από τον πατέρα του, που ήταν αστρονόμος και σύγχρονος του Δημόκριτου. Όλα δείχνουν ότι δεν ήταν παγιδευμένος με την πλατωνική “ορθοδοξία”, που ο Ευκλείδης δεν φαίνεται να παρέκκλινε [όπως και ο Απολλώνιος]. Το ίδιο ρεύμα σκέψης ακολούθησε, αργότερα, ο Ήρωνας.

8 Ερατοσθένης (276-194 π. Χ.) Υπήρξε διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ήταν πλατωνικός, δηλ. οπαδός των φιλοσοφικών αντιλήψεων του Πλάτωνα Ήταν φίλος του Αρχιμήδη. Ασχολήθηκε με τον διπλασιασμό του κύβου και με τους πρώτους αριθμού. Έγραψε ένα βιβλίο Μαθηματικών με τίτλο: Περί μεσοτήτων. Και το σημαντικότερο υπολόγισε την ακτίνα της γης, όπως και την απόσταση Γης-Ήλιου.

9

10 Απολλώνιος, (περ. 240-160 π. Χ.)

11 Διοκλής

12 Ήρωνας ο Αλεξανδρινός, 1ος αιώνας μ. Χ.

13 Πτολεμαίος, 2ος αιώνας μ. Χ.

14 Πάππος ο Αλεξανδρινός, 4ος αιώνας μ. Χ.

15 Υπατεία (περ370-415 μ. Χ.)

16 Πρόκλος (412-485 μ. Χ.) Νέο-Πλατωνική Σχολή του Πρόκλου

17

18

19

20


Κατέβασμα ppt "Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google