Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης
Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης Ματίνα Μουρνιανάκη Νικόλας Μιχαήλ

2 Περιεχομενα Θέμα ερευνητικής εργασίας Ο αριθμός φ στην φύση
Ο αριθμός φ στην αρχιτεκτονική Σημαντικά πρόσωπα σχετικά με τον αριθμό φ

3 ΘΕΜΑ Στην φετινή ερευνητική εργασία ασχοληθήκαμε με τον αριθμό φ (χρυσή τομή) και πως απεικονίζεται στον κόσμο μας. Ο αριθμός φ είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Ισχύει για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού και για όλη την ανθρωπότητα

4 Αριθμοσ φ και καλαισθησια
Ο αριθμός φ συμβάλλει και στην εμφάνιση των πραγμάτων , δηλαδή στο πόσο ωραίο είναι κάτι σε σχέση με κάτι άλλο. Οι προτιμήσεις που έχουμε στην επιλογή υλικών αγαθών οφείλονται στον αριθμό Φ, καθώς όπως προαναφέραμε συνεισφέρει στην καλαισθησία.

5 Ο αριθμοσ φ στην φυση Ο αριθμός Φ απεικονίζεται με πολλές μορφές στην φύση, όπως για παράδειγμα με το νόμο των ελλειπτικών τροχιών και τις υποκατηγορίες του όπως το περιήλιο, το αφήλιο, την μέση απόσταση, την επιβατική ακτίνα και την γραμμή των αψίδων.

6 Επίσης ο αριθμός Φ εμφανίζεται και με την μορφή παραβολών, οι οποίες είναι επίπεδες καμπύλες που προκύπτουν από την τομή άπειρου κώνου ( γενέτειρες που προεκτείνονται από την κορυφή του και στις δύο κατευθύνσεις), προς μία γενέτειρα αυτού. Έτσι η παραβολή είναι ανοιχτή, δεν έχει άκρα.

7 Ο χρυσός αριθμός εμφανίζεται επίσης στους σκελετούς των ζώων, και στις διακλαδώσεις των νεύρων τους. Σε αυτά τα φαινόμενα βλέπουμε την χρυσή τομή να λειτουργεί σαν καθολικός νόμος.

8 Τον αριθμό Φ τον συναντάμε και στο ανθρώπινο σώμα, οι αναλογίες των άκρων μας καθώς και όλου το σώματος μας, μας δίνουν τον αριθμό Φ(= 1,618).

9

10 Ο αριθμοσ φ στην αρχιτεκτονικη-τεχνη
Ένα σημαντικό επίτευγμα στην αρχιτεκτονική σύμφωνα με τον αριθμό Φ είναι η πεντάλφα η οποία είναι το μυστικό σύμβολο στους πυθαγόρειους. Ο χρυσός λόγος στην πεντάλφα εμφανίζεται στις πλευρές του αστεριού καθώς και στο πηλίκο του εμβαδού του κανονικού πενταγώνου. Σχηματίζοντας μέσα σε κάθε πεντάγωνο, ένα αστέρι.

11 Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αριθμού Φ στην αρχιτεκτονική είναι ο Παρθενώνας.

12 Στην τέχνη ο χρυσός αριθμός εμφανίζεται και σε γλυπτά και σε πίνακες γνωστών ζωγράφων όπως:

13

14 Σημαντικα προσωπα Ο Λεονάρντο της Πίζας ή Λεονάρντο Πιζάνο ή Φιμπονάτσι (Πίζα, Σεπτέμβριος Πίζα, 1240) ήταν Ιταλός μαθηματικός που έμεινε στην ιστορία για την περίφημη ακολουθία Φιμπονάτσι και για την εισαγωγή στην Ευρώπη του αραβικού δεκαδικού συστήματος αρίθμησης καθώς και άλλων μαθηματικών καινοτομιών σε μια σκοτεινή εποχή για τις επιστήμες στην Ευρώπη.

15 Ο Ευκλείδης από την Αλεξάνδρεια (~ 325 π.Χ π.Χ.), ήταν Έλληνας μαθηματικός, που δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, περίπου κατά την διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Α΄ (323 π.Χ π.Χ.). Στις μέρες μας είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας.

16 O Πολύκλειτος (ήκμασε γύρω στο π.X.), ο πιο ξακουστός γλύπτης της αρχαιότητος μαζί με τον σύγχρονο του Φειδία, γεννήθηκε στην Σικυώνα γύρω στο 480 π.X. Και οι δύο υπήρξαν μαθητές του φημισμένου Αγελάδα. Πιθανό γλυπτό η εικόνα του Πολύκλειτου δεν διασώζεται.


Κατέβασμα ppt "Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google