Η αξία της τροφής-σχέση διατροφής με το περιβάλλον «Σκορδαλια»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΗΗΜΕΙΑ.
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ρύπανση του νερού.
Project:”Διατροφή και υγεία”
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η αξία της τροφής-σχέση διατροφής με το περιβάλλον «Σκορδαλια»

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΘΕ ΤΡΟΦΗΣ Η ενέργεια που περιέχεται στα τρόφιμα μετριέται σε θερμίδες. Όταν μιλάμε για το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων, συνήθως χρησιμοποιούμε μια πολύ μεγαλύτερη μονάδα (1000 φορές μεγαλύτερη από τη μια θερμίδα),τη χιλιοθερμίδα.Η ποσότητα ενέργειας που απορροφάμε μέσω της πρόσληψης τροφής είναι κοινά γνωστή ως ενεργειακή πρόσληψη και είναι το καύσιμο του σωματός μας.Κάθε τρόφιμο περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας η οποία εξαρτάται από τη σύστασή του. Υπάρχουν τρία μακροθρεπτικά συστατικά: α) Υδατάνθρακες (4 θερμίδες / γραμμάριο) β) Πρωτείνες (4 θερμίδες / γραμμάριο) γ) Λίπη ( 9 θερμίδες / γραμμάριο) Το σώμα μας δαπανά συνεχώς ενέργεια μέσω τριών τρόπων: α) Όταν βρίσκεται σε ηρεμία ( 60-70% των ημερήσιων αναγκών ) β) Όταν γίνεται η διαδικασία της πέψης (10%) γ) Όταν κινείται ( 20-30%)

Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού: Βιταμίνη Α Η Βιταμίνη Α συμβάλλει στην άμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος ( ψάρι, γάλα, κολοκύθια, αχλάδια ) Βιταμίνη C Είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και άλλων συστημάτων του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψης βιταμίνης C φαίνεται να συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων και αντισωμάτων. ( εσπεριδοειδή) Βιταμίνη Ε Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από υην δράση των ελεύθερων ριζων που προσβάλλουν και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει την βιταμηνη Α από την οξείδωση. ( φυτικα έλαια, ξηροι καρποι) ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΙΣΣΟΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα μειώνουν την θρεπτική αξία των τροφών

Λιπασματα Το λίπασμα βελτιώνει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών. Ενισχύουν την φυσική περιεκτικότητα του εδάφους σε ορισμένα χημικά στοιχεία ή αναπληρώνουν τις ποσότητες αυτών των στοιχείων που απορροφήθηκαν από φυτά προηγούμενων γενεών. Διακρίνονται σε οργανικά ( περιέχουν άνθρακα στη σύνθεσή τους) και σε ανόργανα ( δεν περιέχουν άνθρακα). Από την άποψη της σύνθεσης υπάρχουν φυσικά και τεχνητά λιπάσματα και των δύο συστάσεων. Φυτοφάρμακα Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες που φτιάχνονται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Είναι δυνατά δηλητήρια, προιόντα υψηλης τεχνολογίας, που δρουν και σκοτώνουν ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες. ΕΙΔΗ α) Ζιζανιοκτόνα β)Εντομοκτόνα γ) Παρασιτοκτόνα ή μυκητοκτόνα Οι συνέπιες του υπερκαταναλωτισμού των τωφίμων Μετά την καταστροφή στη ΝΑ Ασία έσπευσαν τα μέσα ενημέρωσης να δώσουν τίτλους:"η φύση σκοτώνει", "η φύση εκδικείται", "το φονικό κύμα" κοκ.

Όμως η Φύση ούτε εκδικείται, ούτε σκοτώνει... απλά λειτουργεί. Η Φύση λειτουργεί χωρίς να έχει στο "νού" της τον άνθρωπο, δεν υπακούει στις ανοήτες υπερβολές μας. Ίσως δεν έχουμε σκεφτεί όσο θα έπρεπε, ότι σταδιακά γινόμαστε θύματα του ίδιου του πολιτισμού μας, ο οποίος πολλές φορές φθάνει στα όρια της "ύβρεως". Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση των υδάτων, η διάσπαση της βιολογικής αλυσίδας, ο υπερκαταναλωτισμός των τρωφίμων και τόσα άλλα δεν είναι ενδείξεις ότι "ασελγούμε" στο σώμα της μητέρας φύσης; Δεν είναι ένδειξη της αλαζονείας του πολιτισμού μας, που στερείται κάθε ίχνος φυσιολατρείας; Τι πιο λογικό από το να συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές, όταν αψηφούμε βασικούς κανόνες της φύσης ; Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την αλόγιστη χρήση των υδρογονανθράκων; Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα επιφέρει δραματικές κλιματολογικές και γεωλογικές αλλαγές, εφ όσον η κατανάλωση αυτών των μορφών ενέργειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Τελικά, μάλλον ο άνθρωπος σκοτώνει τη φύση και συνεπώς τον εαυτό του... Τέλος, θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε σχετικά με τον όγκο των παραγόμενων αποβλήτων, με άλλα λόγια, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο υπέρ- καταναλωτισμός μας στην κοινή κληρονομιά και το δικαίωμα διεκδίκησης που παίρνουμε από μόνοι μας, σχετικά με την κοινή κληρονομιά του πλανήτη και επομένως και με την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλοί κατανοούν ότι αυτές οι ευκαιρίες και τα προβλήματα είναι παγκόσμια και οδηγούν σε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων νιώθουν ότι κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Η Γη κλαίει, η ζωή κλαίει, αρκεί να μπορέσουμε να την ακούσουμε. Στην αρχή σιγανά, τώρα κλαίει δυνατότερα. Προσπαθήστε για μία στιγμή να ακούσετε, να νιώσετε τον πόνο. Ο κόσμος πεινά, αλλά υπάρχει αρκετή τροφή, ο κόσμος ζητεί εργασία, αλλά υπάρχει αρκετή που περιμένει να γίνει. Ζούμε σε ένα παράξενο κόσμο!

Ο διαχωρισμός του οικολογικού από το κοινωνικό και το ανθρώπινο περιβάλλον δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές λύσεις. Προς το παρόν προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματά μας με την αύξηση της παραγωγής. Έχουμε αναπτύξει μία νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία, ο ένας θέλει ό,τι έχει ο άλλος και το θέλει τώρα. Η απαίτηση για άμεση ικανοποίηση μας έχει κοστίσει πολύ. Δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε, τί είναι επείγον, από το τί είναι σημαντικό. Ασχολούμαστε διαρκώς με το επείγον ή μάλλον με την άποψή μας για το επείγον και όχι με το σημαντικό, το οποίο συχνά είναι μακροπρόθεσμο. Όσο περισσότερο κανείς αυξάνει την παραγωγή, τόσο περισσότερα χρειάζεται για να την αυξήσει. Αυτό δημιουργεί μία ασταθή κατάσταση. Ο καταναλωτισμός και ο υπερκαταναλωτισμός είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι η ασθένεια. Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι Έλληνες ανάμεσα στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πετούν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, στα σκουπίδια τους. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται τόσο από την Green peace όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτά σε κάθε κιλό...ελληνικά σκουπίδια, τα 350 γραμμάρια ( σχεδόν το 1/3 ) είναι τρόφιμα, που πετιούνται παρ’ ότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Πρωταθλητές" στην σπατάλη αναδεικνύονται πάντως οι Ιταλοί με 380 γραμμάρια ανά κιλό σκουπίδια. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, κάθε ελληνική οικογένεια θα γλίτωνε έως και 460 ευρώ το χρόνο εάν έκανε καλύτερη διαχείριση των τροφίμων μειώνοντας έτσι τοις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Η κατανάλωση ορίζεται από τα εξωτικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και από την τροφή και την ενέργεια που δαπανούμε. Ανήκουμε στην κοινωνία των κρεατοφάγων και άρα εκείνων που εμμέσως τρέφονται από πετρέλαιο. Ένα κιλό βοδινού κρέατος, απαιτεί για την παραγωγή του 5 κιλά καλαμποκιού και άλλων καρπών, λίτρα νερού και την ενέργεια 2 λίτρων βενζίνης για να παραχθεί η τροφή του ζώου. Για να τραφούν οι κρεατοφάγοι της γης απαιτείται το 40% της γεωργικής παραγωγής δημητριακών παγκοσμίως. Αλλά το κρέας είναι ένα μέρος των τροφικών μας επιδόσεων. Τα τρόφιμα που συνήθως αγοράζουμε στις υπεραγορές απαιτούν ενέργεια για την παραγωγή, συσκευασία, μεταφορά, ψύξη, μαγείρεμα και, τέλος πλύσιμο συσκευών. Συνολικά 17% της παραγόμενης ενέργειας πηγαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Τα κατεψυγμένα είδη απαιτούν 10 φορές το ποσό της ενέργειας που απαιτούν τα’ αντίστοιχα φρέσκα. Και η συσκευασία δημιουργεί σκουπίδια και η κατανάλωση ενέργειας καυσαέρια που, συν τοις άλλοις, επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ειρωνεία είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες, η κατανάλωση ενέργειας χωρίς σωφροσύνη και τα διακοσμητικά υλικά συσκευασίας που εξυπηρετούν σκοπούς διαφήμισης, αντί να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη, την δυσκολεύουν έντονα μακροχρόνια. Αν και ο υπερκαταναλοτισμός των τροφών φενόταν ασήμαντος τελικά είναι η βάση όλλων των προβλιμάτων που αντιμετοπίζουμε παγκοσμίος..

Τι αποκομίσαμε από το συγκεκριμένο project Το project της μαγειρικής ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να ενημερωθούμε για θέματα διατροφικά. Μάθαμε την αξία της τροφής, τις ποσότητες ενέργειεας που περιέχει κάθε τροφή, τις βιταμίνες, τις θερμίδες.Αποκομίσαμε πληροφορίες για την τέχνη της μαγειρικής, την σχέση της στον αθλητικό τομέα, την άμεση συσχέτισή της με το περιβάλλον, καθώς και τις παραδόσεις της.Η εργασία αυτή αποδείχτηκε κερδοφόρα και ήταν πολύ καρποφόρα. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να οργανώνουμε τα δεδομένα μας και να τα παρουσιάζουμε σε ολοκληρωμένη μορφή.