Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρύπανση του νερού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρύπανση του νερού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρύπανση του νερού

2 ρύπανση ή μόλυνση; Όταν αναφερόμαστε σε ζημιές που γίνονται στο περιβάλλον από τις διάφορες δραστηριότητές μας, τότε μιλάμε για ρύπανση του περιβάλλοντος. Χ Μόλυνση είναι ένας πολύ συγκεκριμένος όρος της Βιολογίας που σημαίνει ότι κάποιος εχθρικός οργανισμός έχει καταφέρει να κάμψει το αμυντικό μας σύστημα και να προσβάλλει τον οργανισμός μας. Θα μιλήσουμε για μόλυνση του περιβάλλοντος μόνο αν αυτή οφείλεται σε μικροοργανισμούς.

3 τι ρυπαίνει το νερό; λύματα υδάτινοι αποδέκτες
υγρά απόβλητα υδάτινοι αποδέκτες ποτάμια λίμνες θάλασσα

4 Οι υδάτινοι αποδέκτες δεν είναι απλώς λεκάνες με νερό, αλλά περιλαμβάνουν φυτά, ζώα, μικροοργανισμούς, είναι δηλ. σύνθετα υδάτινα οικοσυστήματα. Τέτοια οικοσυστήματα διαθέτουν τρόπους αυτοκαθαρισμού τους, π.χ., οι μικροοργανισμοί που περιέχουν διασπούν τους περισσότερους ρύπους. Στην εποχή μας όμως τα λύματα είναι τόσα πολλά, ώστε οι μηχανισμοί αυτοκαθαρισμού δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

5 και όχι μόνο…

6 Αστικά λύματα και υπολείμματα λιπασμάτων καταλήγουν σε ποτάμι ή λίμνη και λειτουργούν σαν λίπασμα για τους υδρόβιους φυτικούς οργανισμούς. Αποτέλεσμα: αυξάνονται πάρα πολύ τα φυτά στο νερό (π.χ. καλάμια). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ευτροφισμός. Για να αποικοδομηθούν (σαπίσουν) τα φυτά αυτά, πρέπει να καταναλωθεί το περισσότερο από το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο. Τότε όμως πολλά από τα ψάρια του υδάτινου αποδέκτη πεθαίνουν από ασφυξία. Βιοσυσσώρευση: Τα βαριά μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο) και άλλες τοξικές ουσίες που καταλήγουν σε έναν υδάτινο αποδέκτη μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών και των οστρακοειδών. Ο τελικός καταναλωτής (π.χ. άνθρωπος) προσλαμβάνει σε ιστούς του σώματός του τα μέταλλα αυτά, που του προκαλούν πολλές και σοβαρές βλάβες.

7 η ρύπανση του νερού συνεπάγεται:
Μείωση της διαύγειάς του. Μείωση του διαλυμένου οξυγόνου. Μείωση της ποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας. Πολλοί οργανισμοί δεν μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ρύπανσης, οπότε οι πληθυσμοί τους σταδιακά μειώνονται και στο τέλος εξαφανίζονται. Αισθητική υποβάθμιση ή και πλήρη καταστροφή των υδάτινων τοπίων (ακτών, λιμνών, ποταμών, ρεμάτων).

8 Μέτρα προστασίας Ο βιολογικός καθαρισμός είναι μια κατεργασία των λυμάτων με αερισμό και προσθήκη μικροοργανισμών, ώστε να επιταχύνεται η φυσική διαδικασία καθαρισμού. Ο βιολογικός καθαρισμός συνδυάζεται με ανακύκλωση του νερού, οπότε γίνεται ταυτόχρονα εξοικονόμησή του, αφού το νερό που προκύπτει είναι απολύτως πόσιμο, κατάλληλο για άρδευση.

9 αλλά και… να χρησιμοποιούμε όσο δυνατό βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά
να ρίχνουμε στην τουαλέτα μόνο ότι προβλέπεται…  να φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούμε περιττά λιπάσματα στις καλλιέργειες να αποφεύγουμε να πετάμε τροφές σε υπονόμους να επιβάλλουμε σε πλοία να ξεπλένουν τις δεξαμενές τους σε ειδικούς σταθμούς να επιβάλλουμε σε εργοστάσια να φροντίζουν για το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων τους να διοχετεύουμε σε ειδικές δεξαμενές τα νερά από πλύσιμο αυτοκινήτων


Κατέβασμα ppt "Ρύπανση του νερού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google