Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Γιατί το νερό Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας

2 …είναι τόσο απαραίτητο;
Το νερό είναι τόσο απαραίτητο επειδή είναι βασικός παράγοντας της ζωής και της ανάπτυξης. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται, κυρίως, από νερό.

3 Η αναλογία νερού στα διάφορα τμήματα του ανθρώπινου σώματος
Στο παραπάνω σχήμα αναγράφονται οι περιεκτικότητες πολλών σημείων του ανθρώπινου σώματος σε νερό. 70% του σώματός μας αποτελείται συνολικά από την πολύτιμη αυτή χημική ένωση. Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 2.5 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνει υγιής, αφού στην ποσότητα αυτή ανέρχονται οι καθημερινές απώλειες του οργανισμού μας σε νερό, μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της ούρησης. Τα συμπτώματα της έλλειψης νερού από το ανθρώπινο σώμα κυμαίνονται από αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκεφάλους έως αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακά επεισόδια. Χωρίς καθόλου νερό ένας ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 5 με 6 ημέρες. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το νερό για την ανθρώπινη ζωή. Και αυτό επειδή οι λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αναρίθμητες. Το αίμα που όλοι ξέρουμε μεταφέρει στα διάφορα όργανα θρεπτικές ουσίες. Τα υγρά του στομάχου βοηθούν στη πέψη των τροφών. Ο ιδρώτας βοηθά το σώμα μας να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία. Τα διάφορα μέρη του σώματος μας λυγίζουν γιατί έχουμε τις αρθρώσεις (πχ χέρια και πόδια). Οι αρθρώσεις για να μην καταστρέφονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται έχουν μέσα τους ειδικό υγρό. Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό της βλέννας που βρίσκεται στην επιφάνεια των περισσότερων οργάνων (μύτη, μάτια, στόμα κτλ). Αν τα μάτια μας δεν ήταν υγρά δεν θα μπορούσαμε να τα ανοιγοκλείνουμε.

4 Η πυκνότητα του νερού μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία και η μεγαλύτερη πυκνότητα βρίσκεται στη θερμοκρασία των 3,94 βαθμών Κελσίου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία - δηλαδή ότι ο ίδιος όγκος νερού έχει το μεγαλύτερο βάρος στους 3,94 βαθμούς - γιατί έχει σαν αποτέλεσμα να επιπλέουν οι πάγοι πάνω στο νερό και έτσι να μπορούν και λιώνουν. Διαφορετικά, κάθε κομμάτι πάγου που θα σχηματίζονταν, θα κατακαθόταν στο βυθό και τη θέση του θα έπαιρνε το επόμενο και το επόμενο, μέχρι τη στιγμή που θα πάγωνε ολόκληρη η π.χ. λίμνη. Κάτι τέτοιο θα αφάνιζε, όμως, εξ’ ολοκλήρου την υδρόβια ζωή. Τα ζώα και τα φυτά εξαρτώνται επίσης από το νερό. Όχι μόνο βιολογικά, όπως ο άνθρωπος, αλλά και πιο ουσιαστικά. Και αυτό οφείλεται σε μια ιδιαίτερη ιδιότητα του νερού:

5 Χρήσεις του νερού 1.Γεωργία : Κύρια γεωργική χρήση είναι η άρδευση .Η άρδευση αποτελεί τη λύση σε όλα τα προβλήματα της καλλιέργειας της γης . Υπάρχουν όμως προβλήματα με την αρδευτική καλλιέργεια συνήθως λόγω των υπόγειων υδάτων. 2.Βιομηχανία: Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το νερό σαν κύρια ύλη στην παραγωγή αγαθών .Μόνο ένα μικρό μέρος καταναλώνεται ,ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται σα μέσο για άλλες διαδικασίες. 3.Υδροηλεκτρικές Εγκαταστάσεις: Μεγάλη χρήση του νερού γίνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεννήτριες που λειτουργούν με την ορμή του . Η ενέργεια του νερού που κινείται από ένα υψηλότερο μέρος (όπως φράγμα) μετατρέπεται σε ηλεκτρική. 4.Αλιεύματα και Είδη Άγριας Ζωής : Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στα αλιεύματα και στα άγρια ζώα. Ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε το νερό επηρεάζει τη ζωή τόσο των ψαριών όσο και των ζωών που κατοικούν γύρω από αυτό , με κίνδυνο πολλές φορές την εξαφάνισή τους. 5.Ψυχαγωγία  Το νερό προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως ψάρεμα , σκι ,ιστιοπλοΐα, κολύμπι. 6.Οικιακή χρήση  Οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζονται για την επιβίωση τους .Οι χρήσεις του είναι πολλές όπως : ύδρευση , καθαριότητα, μαγειρική κτλ.

6 Το νερό σε αριθμούς… Τα τελευταία χρόνια το αγαθό αυτό βρίσκεται σε ανεπάρκεια, παρ' ότι ένας παρατηρητής που θα ατένιζε τη Γη από το διάστημα θα τη χαρακτήριζε ως ''γαλάζιο πλανήτη'' λόγω του άφθονου νερού που την καλύπτει. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση αποτελεί το θαλασσινό νερό. Συγκεκριμένα: · Το 97,39% των υδατικών αποθεμάτων είναι το θαλασσινό νερό · Το 2,01% το αποτελούν οι πάγοι · Το 0,58% τα υπόγεια νερά · Το 0,02% είναι οι λίμνες και οι ποταμοί · Το 0,02% υπάρχει στην ατμόσφαιρα υπό μορφή υδρατμών · Το γλυκό νερό είναι το 2,6% της συνολικής ποσότητας

7 Η συνεχής ζήτηση νερού κατάλληλης ποιότητας, η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, η αύξηση των πηγών ρύπανσης, δημιουργούν πολλά και μεγάλα προβλήματα. Η σωστή διαχείριση του νερού μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Στόχοι της διαχείρισης αυτής είναι η εξασφάλιση νερού (σε ποσότητα αλλά και ποιότητα) και η προστασία του νερού από τη ρύπανση. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία για τη θέσπιση νόμων σχετικά με τη διαχείριση του νερού, γιατί το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που ανήκει σε όλους και σε κανέναν.


Κατέβασμα ppt "Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google