Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομάδες τροφίμων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομάδες τροφίμων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομάδες τροφίμων

2 Θρεπτικά συστατικά Οι απαραίτητες ουσίες, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας, αλλά τις χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (μας δίνουν και την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά) Υδατάνθρακες Λιπίδια Πρωτεΐνες Μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (δεν προσφέρουν ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό, αλλά συμμετέχουν σε ζωτικής σημασίας λειτουργίες του) Βιταμίνες Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία Νερό

3 Την ενέργεια μετράμε συνήθως σε χιλιοθερμίδες (Kcal) ή κοινώς θερμίδες
Θρεπτικά συστατικά Την ενέργεια μετράμε συνήθως σε χιλιοθερμίδες (Kcal) ή κοινώς θερμίδες Θρεπτικά συστατικά παρεχόμενη ενέργεια/g υδατάνθρακες (4 kcal/g) πρωτεΐνες λίπη και έλαια (9 kcal/g) Μεγάλη θερμίδα ή kcal είναι μία μονάδα ενέργειας με την οποία μετριέται η ενεργειακή αξία ενός τροφίμου 1kcal = 4,184 kJ

4 Μη θρεπτικά συστατικά Oι τροφές «κρύβουν» και άλλα «μυστικά», συστατικά, τα οποία συμβάλλουν - στην πρόληψη των ασθενειών και - στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας Αντιοξειδωτικές ουσίες: περιέχονται στα φρούτα, στα χόρτα, στα φρέσκα μυρωδικά, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και σε πολλές άλλες τροφές. Επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων και συνεπώς ενδέχεται να αποφευχθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, η εκδήλωση καρκίνου αλλά και η πρόωρη γήρανση.

5

6

7 Ετικέτες Τροφίμων

8

9 Ισορροπημένη διατροφή
Τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά είναι περίπου 40, κατανεμημένα από τη φύση σε διαφορετικές τροφές, με διαφορετικές ποσότητες και σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Επειδή, συνεπώς, δεν περιέχονται όλα σε ένα τρόφιμο, το καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία και όχι από μονόπλευρη διατροφή.

10 Οι διατροφολόγοι έχουν κατατάξει τις τροφές σε μεγάλες ομάδες, επειδή παρατήρησαν ότι αρκετές έχουν παρόμοια σύσταση μεταξύ τους και περιέχουν τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά.

11


Κατέβασμα ppt "Ομάδες τροφίμων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google