Ευγονική είναι η μελέτη της από κάθε άποψη βελτίωσης του ανθρώπου με γενετικές μεθόδους. Σκοπός της είναι η αύξηση της αναλογίας των ατόμων με ανώτερα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΙΟΗΘΙΚΗ…..
Advertisements

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η 21η ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της εξάλειψης των φυλετικών.
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Μια αγορά με ευκαιρίες και παγίδες. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται πολύ συχνά, αντικείμενο λαϊκισμού, δημαγωγίας και πλειοδοσίας μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Δικαιώματα των Εργαζομένων: απασχόληση, διακρίσεις, και Καταφατική δράση.
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
3. Η μεθοδευμένη εξόντωση (γενοκτονία) των Ελλήνων του Πόντου
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός – Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ο KEPLER ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Ο Στρατηγός DWIGHT D. EISENHOWER είχε δίκιο όταν διέταξε να τραβήξουν όσα φιλμ και φωτογραφίες μπορούσαν.
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ –ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-BULLYING
«Γυναίκες εσμεν αθλιώτατον φυτόν»
Ορισμος ευθανασιας Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ευθανασία σημαίνει το καλώς θνήσκειν . Ο όρος ευθανασία είναι αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα.
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
Η γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ 1.Αίτια και αφορμές: ο εθνικιστικός φανατισμός στην Γερμανία, ο οποίος έβλεπε τον Χριστιανισμό ως επιβίωμα.
Κεφάλαιο Γ΄ Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι άμεσες επιπτώσεις του Οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων ( )
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
Εγκλήματα Πολέμου Μαρτυρίες 40 ανθρώπων για βασανιστήρια Σκληρά βασανιστήρια σε ιρακινές φυλακές καταγγέλλει το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε.
Μαθηματικά και Κρυπτογραφία
O πληθυσμός της Ευρώπης
Ε. Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Η ενσωμάτωση των προσφύγων
Π.Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Θρησκευτικά Θ.Ε2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ’2 ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΙΣΜΟΣ.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
Φονταμεταλισμός Ελένη Κολιό Γ’1.
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Καθηγητής Χαράλαμπος Π. Παμπούκης.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Οι πεποιθήσεις για τη νοημοσύνη και τη σχέση της με τη σχολική επίδοση.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Άννα Φράνκ ΤΖΟΤΖΕΦΙΝ ΠΟΥΛ ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΑΡΕΤ. Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές και τις περιουσίες τους. Η Άννα Φρανκ ήταν.
Γεννήθηκε στις, 12 Ιουνίου του 1969 στην Φρανκφούρτη - Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945 Μπέργκεν - Μπέλζεν. Ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο.
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:ΔΗ.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Leopold Kronecker Γερμανός Μαθηματικός
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
Ε΄ – ΣΤ΄ τάξεις 2ο ΔΣ Χρυσούπολης
Τι είναι το Ολοκαύτωμα;
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Η Ιστορία του Ναζισμού» Ομάδα: Κάλια
Μιχάλης Γκριτζάπης Γ1 Σελ.11 ασκ.2
Ελληνογγαλική Σχολή Πειραιά Ο Άγιος Παύλος
O πληθυσμός της Ευρώπης
ΕΞΕΛΙΞΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος άργησε να γίνει αποδεκτή Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορούν.
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευγονική είναι η μελέτη της από κάθε άποψη βελτίωσης του ανθρώπου με γενετικές μεθόδους. Σκοπός της είναι η αύξηση της αναλογίας των ατόμων με ανώτερα του μέτριου κληρονομικά προσόντα. Με την επιστημονική έννοια του όρου, η Ευγονική είναι ουσιαστικά η έρευνα των τάσεων και των αιτιολογικών παραγόντων που διέπουν την ανθρώπινη εξέλιξη.

Ιστορική αναδρομή Οι πρώτες ιδέες εφαρμογής των γνώσεων για την κληρονομικότητα στη βελτίωση της ανθρώπινης φυλής ανάγονται σε αρχαιότατους χρόνους. Στην Παλαιά Διαθήκη εμφανίζονται αναφορές σε ευγονικά είδη, στη δε Πολιτεία του Πλάτωνος, εξιδανικεύεται η κοινωνία στην οποία με συνεχή επιλογή βελτιώνεται το ανθρώπινο γένος. Τον 19 ο αιώνα ένας Βρετανός οικονομολόγος, ο Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, επισήμανε τον αγώνα για επιβίωση, ενώ ο Κάρολος Δαρβίνος είδε στον αγώνα αυτόν το μέσον που οδηγεί στην εξέλιξη. Όμως, ο Φράνσις Γκάλτον ήταν εκείνος που διέβλεψε ότι η εξελικτική θεωρία υποδήλωνε τη δυνατότητα του ανθρώπου να κατευθύνει εν μέρει τουλάχιστον την εξελικτική του πορεία. Το 1883 ο Γκάλτον πρώτος διατύπωσε τον όρο Ευγονική. F. Galton T. R. Malthus

Ο Γκάλτον στη διαθήκη του κληροδότησε μέρος της περιουσίας του για τη δημιουργία έδρας Ευγονικής ΣΤΟ Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η έδρα καταλήφθηκε από τον Καρλ Πήρσον, εξαίρετο μαθηματικό που συνέβαλε στη δημιουργία της επίσημης Βιομετρίας. Οι απόψεις του όμως έδωσαν επιχειρήματα σε όσους πίστευαν στην ύπαρξη φυλετικής και ταξικής υπεροχής. Η Αγγλική εταιρεία Ευγονικής που ιδρύθηκε το 1907 από τον Γκάλτον αντιτάχθηκε στις απόψεις του Πήρσον. Αντίστοιχη εταιρεία ιδρύθηκε και στις Η.Π.Α. από υπέρμαχους, όμως, της ανωτερότητας της λευκής φυλής και ιδιαίτερα της βορειοευρωπαϊκής φυλής. Η εγκληματικότητα θεωρήθηκε επακόλουθο χαμηλής νοημοσύνης και θεωρητικά εντοπίζεται κυρίως σε μετανάστες από τη Ν. και Α. Ευρώπη. Θεσπίστηκε νόμος για τη στείρωση των ελαττωματικών ατόμων. Στην Ευρώπη η Ευγονική εξυπηρέτησε προπαγανδιστικούς σκοπούς μόνο στη Ναζιστική Γερμανία. K. Pearson

Lebensborn Το πρόγραμμα Lebensborn ήταν ένα από τα πιο κρυφά και τρομακτικά των Ναζί. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1935, τη χρονιά που απαγορεύθηκαν οι γάμοι με Εβραίους και άλλους που θεωρούνταν κατώτεροι. Σκοπός του προγράμματος ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε νεαρές γυναίκες που θεωρούνταν φυλετικά αγνές να γεννήσουν ένα παιδί μυστικά. Ο πατέρας και η μητέρα του παιδιού έπρεπε να περάσουν τεστ «φυλετικής αγνότητας» και προτιμούνταν άτομα με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Ο Χίμλερ επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νέο Άριο-Ναζιστικό έθνος.

Οι γυναίκες έμεναν έγκυες από αξιωματικούς των SS και στη συνέχεια το παιδί το μεγάλωναν με βάση τις αρχές του Ναζισμού. Ως το 1939 το πρόγραμμα δεν είχε φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε ο Χίμλερ. Τότε άρχισε και η πιο τρομακτική πλευρά του Lebensborn. Άρχισαν οι απαγωγές παιδιών που θεωρούνταν γενετικά αγνά (κριτήρια ήταν πάλι τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε ή πράσινα μάτια). Υπολογίζεται ότι από την Πολωνία μόνο απήχθησαν πάνω από παιδιά. Όσα παιδιά αρνούνταν να δεχθούν την Ναζιστική εκπαίδευση δέρνονταν άγρια και πολλές φορές στέλνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να εξοντωθούν. Απαγωγή παιδιού από άνδρες των SS.

Καθώς πλησίαζε το τέλος του πολέμου οι γονείς παρατούσαν τα παιδιά στα σπίτια Lebensborn όπου τα ανέθρεφαν. Όταν οι Σύμμαχοι βρήκαν παιδιά του προγράμματος αυτού, είτε τα υιοθετούσαν είτε τα έστελναν στην πατρίδα τους. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα είχαν εκγερμανιστεί και δεν μπορούσαν να ταιριάξουν στην πατρίδα τους. Ένα από τα παιδιά του Lebensborn.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επιστημονικών ερευνών, οι οποίες είναι σε θέση να μεταβάλλουν ακόμη και την ανθρώπινη φύση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: είναι σωστό να μεταβάλλουμε την ανθρώπινη φύση; Η απάντηση είναι η εξής: Οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα στρέφεται εναντίον του ανθρώπου ως έλλογου όντος, είναι καταδικασμένη από ηθική άποψη.

Η ευγονική αποτελεί, σε γενικές γραμμές, προσπάθεια ελέγχου της ποιότητας μιας γενιάς. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ιδιαίτερα κακό, ώσπου να αναρωτηθούμε περί του ηθικού μας δικαιώματος να λειτουργούμε ως κριτές αυτού που θεωρούμε ποιοτικώς αποδεκτό. Ο Μένγκελε ως επιστήμονας δεν υστερούσε σε τίποτε, εκτός ίσως από την πλήρη περιφρόνηση που έδειχνε σε κάθε μορφή ηθικής και δεοντολογίας. Το γεγονός αυτό, βέβαια, ήταν αρκετό ώστε να τον καταγράψει στις μελανότερες σελίδες της ιστορίας του ιατρικού λειτουργήματος. Αποτελεί όμως η σκοτεινή αυτή μορφή και όσα αντιπροσωπεύει λόγο για να επιτρέψουμε την έλευση στη ζωή ενός ανθρώπινου όντος το οποίο είναι βέβαιο ότι θα υποφέρει αφόρητα, ώσπου ο θάνατος να το απαλλάξει από τη θλιβερή του ύπαρξη; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, κάθε άλλο μάλιστα. Ο άνθρωπος ενδέχεται να προτιμά την επώδυνη ή και μαρτυρική, ακόμη, ζωή από την ανυπαρξία. Ποιος θα κρίνει ποια ζωή αξίζει να βιωθεί;

Είναι γεγονός ότι το όνομα της ευγονικής έχει αμαυρωθεί από τα πειράματα του Χίτλερ. Σήμερα όμως η ευγονική δεν στοχεύει στην δημιουργία μιας ανώτερης φυλής τάση που χαρακτήριζε τη φιλοσοφία των ευγονιστών των αρχών του 20 ου αιώνα. Σήμερα στοχεύει στο να δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος. Εκεί ένα προσεκτικό πρόγραμμα ελέγχου των εισερχόμενων ανθρώπων στη χώρα πέτυχε να μειώσει τα κρούσματα της κληρονομικής θαλασσαιμίας από το 1 στις 158 γεννήσεις σε μηδενικά ποσοστά.

 ΟΥΝΑ ΚΡΑΝΖΕΛΙΤΣ ( Γ 1)