Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δυστυχώς, αυτό δεν το πιστεύουνε όλοι. Κάποιοι θεωρούν την ανθρώπινη ζωή αντικείμενο και την κατατάσσουν σε κατηγορίες. Τα φαινόμενα των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν απαντώνται μόνο στις σύγχρονες κοινωνίες. Από την αρχαιότητα βλέπουμε παραδείγματα διακριτικής συμπεριφοράς έναντι διαφορετικών ομάδων και κοινωνιών. Στη σύγχρονη, βέβαια, εποχή επανέρχονται με διαφορετική διάσταση απ' ότι παλιότερα αλλά τα δομικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν παραμένουν τα ίδια. Οι ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρατσισμός ή φυλετισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία είτε από τον προσδιορισμό του φύλου κλπ.

4 ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

5 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

6 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ-ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

7 Οµοφυλοφιλία και ρατσισµός
Η οµοφυλοφιλία αναφέρεται στον σεξουαλικό προσανατολισµό και συγκεκριµένη έλξη ή σεξουαλική επιθυµία ενός ατόµου προς άτοµα του ίδιου φύλλου. Στους άνδρες το φαινόµενο διακρίνεται στην παθητική και την ενεργητική του µορφή ενώ στις γυναίκες στον τριβαδισµό και στον σαπφισµό.

8 Κοινωνικός Ρατσισµός απέναντι σε ναρκοµανείς
Τα ναρκωτικά είναι µία λέξη που παραπέµπει σε µια σειρά γεγονότων και καταστάσεων που είναι ταυτόχρονα αίτια και αποτελέσµατα µιας γενικευµένης κοινωνικοοικονοµικής.Οι χρηστές ναρκωτικών αντιµετωπίζουν ένα είδος ρατσισµού κοιµούνται σε παγκάκια και σε πεζοδρόµια δεν µπορούν να ζήσουν φυσιολογικά , κανένας δεν τους δίνει σηµασία όλοι τους αποφεύγουν όλοι τους φωνάζουν δεν µπορούν να ενταθούν σε ένα κέντρο απεξάρτησης ρίσης.

9 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
Η οικογένεια αναπαράγει τις ρατσιστικές αντιλήψεις στα νεαρά µέλη της και τους µετατρέπει σε φορείς ρατσιστικών θέσεων. Ο ρατσισµός ξεκινά αναµφίβολα από προκαταλήψεις που µεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι ρατσιστές έχουν αρνητικές ιδέες για τα άτοµα άλλων φυλών.

10 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (1)
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος Κι εσύ λευκέ άνθρωπε Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο…

11 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (2)
«Αλήθεια -των αδυνάτων αδύνατο ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου το εφήμερο της παράλογης ζωής του κι ανακαλύπτουνε διαφορές γιομάτοι μίσος διαφορές σε χρώμα δέρματος /φυλή / θρησκεία».

12 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (3)
Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος είναι πελώριος τούτος ο άνεμος είναι χαρούμενος, χαρούμενος, χαρούμενος, ρίχνει τα τείχη που ύψωσαν ανάμεσα στους λαούς ρίχνει τα τείχη του θανάτου ρίχνει τα τείχη ανάμεσα στο νου και στην καρδιά τα τείχη ανάμεσα σε σένα και σε μένα κι ανοίγει διάπλατα, πάνου απ’ τον κόσμο, του ήλιου παράθυρο. Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος μέσα στις ματωμένες γειτονιές του κόσμου.

13 ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΙ

14 ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
Ζούμε πλέον σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που όμως δεν έχει εναρμονιστεί και βρει τις ισορροπίες της. Οι διαχωριστικές και πολλές φορές ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται παντού γύρω μας, όπως και γύρω από τα παιδιά. Επιπλέον, κι ας είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, πολλές φορές ο καθένας μας έχει κάνει διακρίσεις, έστω και στιγμιαία.

15 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ….
Και η Ελλάδα βρέθηκε σε άσχηµη οικονοµική κατάσταση και αναγκάστηκε κατά τον 20ο αιώνα να µεταναστεύσει στο εξωτερικό. Οι Έλληνες µετανάστες όπως και άλλοι ξένοι αντιµετώπισαν την εχθρικότητα και τις προκαταλήψεις των γηγενών και σε ορισµένες περιπτώσεις δέχτηκαν και εκτεταµένες βίαιες ενέργειες από τον λαό που φιλοξενούνταν.

16 ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΩΧΡΕΩΜΕΝΟΙ…
Να διασφαλίσουµε τα δικαιώµατα τους ως πολίτες της χώρας να σταµατήσουµε να κατηγορούµε τους µετανάστες για όποια προβλήµατα αναπτύσσονται στη χώρα µας.

17 Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α
«οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές», έκφραση που από µόνη της είναι ρατσιστική. Φυσικά, δεν είναι ρατσιστές όλοι οι Έλληνες, αλλά υπάρχουν πολλοί που είναι ρατσιστές. Υπάρχει σηµαντικό πρόβληµα ενηµέρωσης για τον Έλληνα πολίτη και έλλειψη κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σε θέµατα που αφορούν τους µετανάστες στη χώρα µαςΟ σύγχρονος Έλληνας πιστεύει ότι οι ξένοι ευθύνονται για την εγκληµατικότητα.

18 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
NELSON MANDELA MARTIN LUTHER KING

19

20 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΚΑΨΑΛΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΠΗΓΕΣ: WIKIPEDIA


Κατέβασμα ppt "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google