Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΛΥΠΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΕΛΕΤΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΥΡΤΕΣΟΠΟΥΛΟΥ

2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ Ένα από τα πιο δημοφιλή και το πρώτο σε δυσκολία άθλημα, σύμφωνα με την έρευνα του ESPN, είναι η πυγμαχία, κοινώς μποξ. Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων (που είναι δύο πάντα) να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ,ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά χτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Κατατάσσεται στις πολεμικές τέχνες.

3 Η Πυγμαχία (Boxing) είναι η «μάνα» όλων των σύγχρονων πολεμικών τεχνών.
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπορ, και ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά αθλήματα, καθώς εισήχθηκε ως αγώνισμα στην 23 ολυμπιάδα το 688 π.χ. και στο οποίο, ο πυγμάχος είχε σαν στόχο τη συνεχή άμυνα και αποφυγή χτυπημάτων έως ότου ο αντίπαλος εξαντληθεί επιτιθέμενος.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η πυγμαχία ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων, που πρώτοι απ' ό,τι φαίνεται την καθιέρωσαν και που διεξαγόταν σε κάθε Ολυμπιακό αγώνα. Η αρχαιοελληνική πυγμαχία ή πυξ ή πυγμή χρονολογείται ως άθλημα σε διοργανώσεις, τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ., και διοργανώνονταν σε πολλές πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

5 …ΣΥΝΕΧΕΙΑ Οι περισσότερες πηγές που διασώζονται είναι είτε αποσπασματικές είτε μυθολογικές, κάνοντας δύσκολη την προσπάθεια να υπάρξει μια πλήρης ανασύνθεση των κανονισμών, εθιμοτυπικών και ιστορίας του αθλήματος κατά την αρχαιότητα. Ωστόσο, θεωρείται πως η πυγμαχία ήταν ένα σημαντικό μέρος του αρχαιοελληνικού αθλητισμού, καθ’όλη τη διάρκεια της πρώιμης κλασικής περιόδου, καθώς υπήρχε και πυγμαχία παίδων.

6 Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Vs ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Η πυγμαχία Ολυμπιακού επιπέδου παρουσιάζει διαφορές, από την πυγμαχία επαγγελματικού χαρακτήρα. 1.Η πιο εμφανής διαφορά είναι ότι οι ερασιτέχνες πυγμάχοι φορούν προστατευτικά κεφαλής και ότι ο αγώνας διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς προστασίας των αθλητών 2.Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν μόνο άνδρες, στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

7 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Για να διαγωνισθεί, ένας πυγμάχος, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 χρόνων κι όχι μεγαλύτερος από 34. Στους αγώνες, οι πυγμάχοι διαγωνίζονται ανάλογα με την κατάταξή τους, σε κατηγορίες σωματικού βάρους, από τα 48 κιλά μέχρι την κατηγορία υπέρβαρων, για αθλητές άνω των 91 κιλών. Αγώνες πυγμαχίας γυναικών εμφανίστηκαν το 1993 ,αλλά δεν περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

8 ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ο αγώνας διαρκεί 4 γύρους των 2 λεπτών και διεξάγεται σε υπερυψωμένη εξέδρα, η οποία ονομάζεται “ρινγκ”. Οι αθλητές καλούνται, από τον διαιτητή, στο κέντρο του ρινγκ, όπου δίνουν τα χέρια και μετά επιστρέφουν στις γωνίες τους, μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι, για να ξεκινήσει ο αγώνας. Ένας βαθμός δίνεται όταν ο αθλητής χτυπήσει τον αντίπαλό του κατευθείαν στο κεφάλι ή στον κορμό πάνω από τη ζώνη. Βαθμός σημειώνεται μόνο, όταν τουλάχιστον 3 από τους 5 κριτές δώσουν το χτύπημα ταυτόχρονα.

9 Το σύνολο των έγκυρων βαθμών μετά το τέλος του 4ου γύρου αναδεικνύουν το νικητή.
Αν υπάρχει ισοβαθμία στο τέλος του αγώνα αφαιρείται ο καλύτερος και ο χειρότερος συνολικός βαθμός των 5 κριτών. Κερδίζει εκείνος, που έχει τους περισσότερους βαθμούς από τους υπόλοιπους 3 κριτές. Ένας αγώνας κερδίζεται επίσης με νοκ άουτ, με τεχνική υπεροχή, με αποκλεισμό ή απόσυρση λόγω τραυματισμού και όταν η διαφορά των βαθμών που δίνει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι πάνω από 15 βαθμούς.

10 Σε περίπτωση νοκ άουτ ο αθλητής που το πέτυχε αποσύρεται στη μία γωνιά του ρινγκ, ενώ ο διαιτητής αρχίζει να μετράει μέχρι το δέκα. Εάν ο πεσμένος αθλητής δεν σηκωθεί μέχρι το δέκα, τότε ο αντίπαλος παίκτης ορίζεται νικητής. Όταν ένας αθλητής αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, τότε ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα κι έχουμε τεχνικό νοκ άουτ, οπότε κερδίζει πάλι ο αντίπαλος παίκτης.

11 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
Η φιλοσοφία του αθλήματος δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με τα βαριά χτυπήματα, καθώς ο «ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεν θεωρούνται γνωρίσματα της ανδρείας», σύμφωνα με το άθλημα. Το αγώνισμα της πυγμαχίας απαιτεί απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, οξυδέρκεια και μεγάλη στρατηγική ικανότητα.

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ fightacademy.gr coriolanos.gr


Κατέβασμα ppt "ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google