Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο στις προσπάθειες της ευγονικής για αναβάθμιση πληθυσμών, ανοίγοντας το δρόμο σε δολοφονίες, ευθανασία και γενοκτονία.

2 ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ;
Η επιθυμία τον επιστημόνων να βελτιώσουν τις κληρονομικές ιδιότητες του ανθρώπινου πληθυσμού ήταν η αρχή του ευγονισμού. Γι’ αυτό στις αρχές του 18ου μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, κατασκεύασε γενετικές θεωρίες που υπέθεταν ότι η κληρονομικότητα βασιζόταν σε άκαμπτα γενετικά σχέδια ελάχιστα επηρεασμένα από το κοινωνικό περιβάλλον.

3 ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΥ;
Στην Αγγλία, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο Φράνσις Γκάλτον , εξάδελφος του Κάρολου Δαρβίνου, έθεσε τις βάσεις για την επιστήμη της ανθρώπινης κληρονομικότητας. Αποτυχημένος μαθηματικός αλλά επιστήμονας που ασχολιόταν με τα πάντα, ο Γκάλτον υπήρξε πρωτοπόρος στη μέτρηση της κληρονομικότητας. Στην αρχή, προσπάθησε να αποδείξει τη μεταφορά της νοημοσύνης από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιώντας τις βιογραφίες επιφανών ατόμων και, κατόπιν, δοκίμασε να μετρήσει τις αλλαγές οι οποίες παρατηρούνται σε δείγματα πληθυσμού, εφευρίσκοντας έτσι, τη βιομετρία. Οι νόμοι που συντάσσει θα αποδειχθούν αργότερα λανθασμένοι. Ωστόσο, από τους ίδιους το 1883, καταλήγει σε μία νέα θεωρία, η οποία έχει στόχο να βελτιώσει το ανθρώπινο είδος, ευνοώντας τα άτομα με τις μεγαλύτερες ικανότητες.

4 ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ;
Ο Γκάλτον στο βιβλίο του «Έρευνες πάνω στην Ανθρώπινη Ικανότητα» επινόησε τον όρο ευγονική, τον οποίο παρήγαγε από την Ελληνική λέξη ευγενής. Η πρώτη σημαντική εργασία για την ευγονική ήταν το βιβλίο «Η Κληρονομική Μεγαλοφυία» (1869) όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών του για τις οικογένειες επιφανών ανθρώπων, σαν μια απόδειξη της άποψης του ότι «θα ήταν πολύ πρακτικό να δημιουργήσουμε μια πολύ προικισμένη ράτσα ανθρώπων με συνετούς γάμους στη διάρκεια αρκετών συνεχόμενων γενεών».

5 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ;
Στην ουσία ο ρατσισμός δημιουργήθηκε μέσα από τον ευγονισμό καθώς με τον ευγονισμό άρχισαν να διαχωρίζονται τα κοινωνικά στρώματα και άρχισε να υπάρχει μια υποτίμηση και μια έχθρα ανάμεσα στα διάφορα κοινωνικά στρώματα.

6 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΥ
Οι συνέπειες του ευγονισμού ήταν ακραίες πράγμα που κανένας δεν το περίμενε. Και όμως στο τέλος του 19ου αιώνα μετά από μια μελέτη ομάδας επιστημόνων αποδείχτηκε ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 30% την εποχή του ευγονισμού.

7 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΧΩΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑΖΙΡΗΣ ΤΑΣΟΣ

8 ΠΗΓΕΣ http://metavatismos. blogspot. gr/ κ΄ http://el. wikipedia
ΠΗΓΕΣ κ΄


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΓΟΝΙΣΜΟΣ; Η αναπαραγωγή εξημερωμένων ζώων -αναπαράγοντας τα πιο επιθυμητά και ευνουχίζοντας και δολοφονώντας τα υπόλοιπα έγινε το μοντέλο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google