Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορισμος ευθανασιας Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ευθανασία σημαίνει το καλώς θνήσκειν . Ο όρος ευθανασία είναι αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορισμος ευθανασιας Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ευθανασία σημαίνει το καλώς θνήσκειν . Ο όρος ευθανασία είναι αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορισμος ευθανασιας Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ευθανασία σημαίνει το καλώς θνήσκειν . Ο όρος ευθανασία είναι αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα του όρου « euthanasia» < ελλ. ευ + θάνατος Τι μπορεί να ονομαστεί ευθανασία

2 Μορφές ευθανασίας 1. Εθελοντική ενεργητική ευθανασία
2. Μη εθελοντική ενεργητική ή κατά παραγγελία ευθανασία 3. Παθητική ευθανασία 4. Υποβοηθούμενη αυτοκτονία 5. Έμμεση ενεργητική ευθανασία 6. Ευγονική ευθανασία

3 Ιστορική αναδρομή Η «ευθανασία» είναι λέξη καθαρά ελληνική
Η «ευθανασία» είναι λέξη καθαρά ελληνική Η λέξη συναντάται μόλις τέσσερις φορές στην αρχαία, κλασσική και ελληνιστική γραμματεία. Ο Πλάτωνας προτείνει ένα είδος κοινωνικής ευθανασίας. Ο Πλάτων έχει διατυπώσει θέση υπέρ της ευθανασίας, με την έννοια της επίσπευσης του θανάτου.

4 Νομικό πλαίσιο διαφόρων κρατών για την ευθανασία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1969 έγινε η πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για την ευθανασία . Στη Σκοτία από τον 13ο αιώνα η αυτοκτονία εθεωρείτο έγκλημα από τον αγγλικό νόμο . Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, όποιος προκαλεί για οποιοδήποτε λόγο τον θάνατο άλλου, είτε με πράξη είτε με παράλειψη πράξης είναι ένοχος ανθρωποκτονίας. Αν στη διάρκεια θεραπείας ο ασθενής πεθάνει, πρόκειται για φυσικό θάνατο και όχι για ευθανασία.

5

6 Τα δικαιώματα του ασθενούς
Ο ασθενής έχει δικαίωμα στη διακριτική και με σεβασμό περίθαλψη. Ο ασθενής έχει δικαίωμα πλήρους ενημέρωσης από το γιατρό του σχετικά με τη διάγνωση, τη θεραπευτική αγωγή και την πρόγνωση, με όρους τους οποίους να είναι σε θέση να κατανοήσει. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί θεραπευτική αγωγή στο βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο και να πληροφορηθεί τις ιατρικές συνέπειες της πράξης αυτής. Ο ασθενής έχει δικαίωμα στην ιδιωτική του ζωή όσον αφορά στο πρόγραμμα της ιατρικής του περίθαλψης.

7 Ιατρική άποψη Υπάρχουν επτά (7) δυνητικά κλινικά κριτήρια για την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Οι γιατροί λόγω των ελλείψεων και των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις νομοθεσίες των χωρών δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν . Από μια έρευνα προκύπτει ότι οι γιατροί στην Ελλάδα αποδέχονται περισσότερο την παθητική ευθανασία ,όταν το αίτημα προέρχεται από ασθενή με ανίατο νόσημα.

8

9 Θεολογική άποψη Σεβασμός στην προσωπικότητα του αρρώστου.
Η θρησκεία μας και γενικότερα όλες οι θρησκείες είναι κατά της ευθανασίας . Υπάρχουν πολλέςκαι πολλών ειδών αντιρρήσεις όπως : α. Ηθικές αντιρρήσεις β. Πρακτικές αντιρρήσεις γ. Κοινωνικές αντιρρήσεις.

10 Ψυχολογική άποψη Έχει διάφορα ονόματα ,όπως «βοήθεια να αυτοκτονήσει κανείς» ή «βοήθεια να πεθάνει» ή «θάνατος από ελεημοσύνη» ή «θάνατος με αξιοπρέπεια». Τα τελευταία χρόνια , όλο και περισσότερες χώρες , νομιμοποιούν αυτήν την επιλογή ζωής ή θανάτου. Σήμερα, περίπου άνθρωποι επιλέγουν να φύγουν από τη ζωή κάθε χρόνο.

11

12 Χώρες στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία
Χώρες στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία Αλβανία: 1999 Αυστραλία: 1995 Βέλγιο: 2002 ΗΠΑ: Σε λίγες μόνο πολιτείες της. Λουξεμβούργο: 2009 Ολλανδία: 2002 Ταϊλάνδη: 2007

13 Περίπτωση Ευθανασίας Της Ελουάνα Ενγκλάρο
Μιας κοπέλα, 37 ετών που βρισκόταν 17 χρόνια σε κώμα. Ο πατέρας της αποφάσισε να ζητήσει από τους γιατρούς διακοπή της σίτισης. Το θέμα κρίθηκε στα δικαστήρια

14

15 Υπέρ της ευθανασίας 1. Ο ασθενής βάζει τέλος στη ζωή του όταν εκείνος το θεωρήσει σκόπιμο. 2. Ο ασθενής δίνει ένα ανώδυνο τέλος στην ζωή του. 3. Άμα ο ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει μόνος του την απόφαση να κάνει ευθανασία, μόνο πρόσωπα από το στενό οικογενειακό του κύκλο μπορούν να λάβουν την ευθύνη. 4. Κάθε ασθενής έχει δικαίωμα στη ζωή αλλά και στον θάνατο. 5. Μπαίνει ένα τέλος στη ψυχοφθόρα κατάσταση που περνάει όχι μόνο ασθενής αλλά και η οικογένειά του. 6. Το έργο του γιατρού είναι να σώζει ζωές και όχι να τις αφαιρεί. 7. Με την συνεχή εξέλιξη κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει σε λίγο καιρό.

16 Κατά της ευθανασίας 1. Ο ασθενής χάνει το δικαίωμα που έχει στην ζωή.
1. Ο ασθενής χάνει το δικαίωμα που έχει στην ζωή. 2. Άμα ο ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει μόνος του την απόφαση να κάνει ευθανασία τότε ένα συγγενικό του πρόσωπο παίρνει την απόφαση για αυτόν που μπορεί εν τέλει να μην είναι αυτό που πραγματικά θέλει. 3. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου ,ακόμα και αν το κάνει για να του χαρίσει έναν ανώδυνο και ένδοξο θάνατο. 4. Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να ζήσει κάποιος. 5. Η ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε εμείς οι άνθρωποι και είναι άδικο να την αφαιρούμε λες και είναι ένα τίποτα.

17 Ερωτηματολόγιο Δώσαμε ερωτηματολόγια σε 400 άτομα ( καθηγητές και μαθητές ). Το 55% ήταν υπέρ της ευθανασίας. Το 49 % συμφώνησε στη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Μόνο το 12% έχουν ένα συγγενικό τους άτομο που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Στις ερωτήσεις γνώσεως το 80% απάντησε σωστά. Ένα 23% θα υπέγραφε ώστε να κάνουν ευθανασία σε ένα συγγενικό τους πρόσωπο.

18 Επίλογος Επίλογος στην ευθανασία δεν μπορεί να υπάρξει.
Δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο , τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον . Η Ζωή έρχεται από το πουθενά και οδεύει προς το τίποτα.


Κατέβασμα ppt "Ορισμος ευθανασιας Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ευθανασία σημαίνει το καλώς θνήσκειν . Ο όρος ευθανασία είναι αντιδάνειο από την αγγλική γλώσσα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google